hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2010. október 25. hétfő   16:45
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Liszt év 2011


  Jövőre ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, mely az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Szerencsés egybeesés, hogy hazánk ugyanebben az évben, 2011. első félévében veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, amely egyúttal lehetőséget kínál arra, hogy a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda szervezésében Európa-szerte bemutassuk Liszt Ferenc munkásságát és általa is vállalt magyarságát. A Liszt Év programjai a hazai kulturális intézmények összefogásával és számos külföldi együttműködés mentén valósulnak meg. A magyarországi Liszt Év nagykövete Kocsis Zoltán.
  
  Liszt Ferenc a XIX. századi Európa lenyűgözően színes személyisége és gazdag életű muzsikusa volt. A bicentenárium évében szervezett programokon keresztül egyszerre ismerhetjük meg magyarságát és európai látókörét, művészi elmélyültségét és világfias eleganciáját, zajosan ünnepelt virtuozitását és meghitt vallásosságát. Liszt felvilágosult, művelt, fesztelenül európai világpolgár volt, aki otthonosan mozgott a világ majd minden szegletében. Nem csupán zeneszerző, de zenepedagógus is volt, aki jószerint saját pesti lakásában indította meg a Zeneakadémia működését. Később a katolicizmus felé forduló muzsikus - aki a római egyházzene új reformját tűzte ki céljául -, nagyszabású oratóriumok és misék írásával gazdagította a vallásos zene műfaját, majd 1865-ben abbéruhát öltött.
  
  A 2011-es emlékév programjai épp Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni, hogy e komplexitás érzékeltetése révén egyszerre kerüljünk közelebb a bicentenáriumán ünnepelt komponistához és szerteágazó működésének társadalmi és társasági, tárgyi és szellemi környezetéhez. Az ünnepélyek előkészületei évek óta zajlanak szerte a világon, a magyarországi vonatkozású rendezvényeket a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda koordinálja, és munkáját a magyar kezdeményezésre életre hívott és jelenleg bejegyzés alatt álló Nemzetközi Liszt Társaság is segíti, melynek célja, hogy ernyőszervezetként összefogja azon magyar és külföldi szakmai intézményeket, szakembereket és fesztiválokat, akik Liszt életművének minél szélesebb körű megismertetését és a Liszt-hagyomány folytatását tűzték ki célul.
  
  A nemzetközi összefogás jegyében több magyarországi zenekar és művész képviseli hazánkat külföldön. Így jövő év januárjában Londonban koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar, de a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveznek a mester emlékére. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad. Bayreuthban található az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja, és minden bizonnyal a német városban tervezett programsorozat egyik csúcspontja júliusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én premiert ünneplő egyetlen Liszt opera, a Don Sanche bemutatója lesz, amely mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg.
  
  A Liszt Év egyik kiemelkedő eseménye minden bizonnyal a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day, amely keretében épp egy év múlva, Liszt születésnapján, 2011. október 22-én Párizstól Szöulig a világ több koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma.
  
  A Liszt Év hazai programjai közül fontos kiemelni a májusban a Millenárison megrendezendő Liszt Maraton-t, ahol a klasszikus zene mellett crossover koncertekkel találkozhatnak az érdeklődők, kicsik, nagyok egyaránt.
  
  A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a Liszt és Európa című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját világhírű hazai és külföldi előadók részvételével. Ezen alkalomból igazi kuriózumként Liszt és Wagner leszármazottja, Nike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést.
  
  A Liszt Év keretében a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága közművelődési pályázatot hirdet. A pályázat Liszt Ferenc személyét és munkásságát állítja fókuszba olyan alkotások és produkciók támogatásával, amelyek a művészet sajátos eszközeivel mutatják be, vagy népszerűsítik a kortárs művészet és a zene kapcsolatát.
  A Liszt Év kiváló lehetőség arra, hogy a magát magyarnak valló virtuóz, Liszt Ferenc zenéjén keresztül kiemelkedő magyar művésztehetségeinkkel Magyarországot és a magyar kultúrát nem csak hazánkban, de Európa-, és világszerte láthatóvá, hallhatóvá tegyük. A Liszt Évre tervezett programok bizonyítják, hogy hazánk méltán tartozik évszázadok óta a klasszikus zene élvonalához.
  
  

A Liszt Év együttműködő partnerei:
  Balassi Intézet
  Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.
  Budapest Music Center
  Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.
  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
  Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont
  Liszt Ferenc Társaság
  Millenáris Nonprofit Kft.
  Miskolci Nemzetközi Operafesztivál
  Művészetek Palotája
  


Kulcsszavak:
  liszt ferenc 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Liszt Ferenc születésnapját így ünneplik a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban

Szólista vezényli a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Ajándékot ajándékoz a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Világzenél a Liszt Ferenc Kamarazenekar Kapolcson

Liszt Ferenc Kamarazenekar

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
„A Zongora” – Grigorij Szokolov zongoraestje - J. S. Bach, Chopin és Schumann művei
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dead poet society    liszt ferenc    isolated youth    opera-rock show    joey jordison    the hated tomorrow    dance or die!!!    fish    smash mouth    emile hirsch    dilis    titanic    ridley scott    mission impossible ghost protocol    suhanj! alapítvány    lóci játszik    acyl    metallica    kft    lendvai lilla    jégkorszak    dolor    ease of disgust    david yengibarian    stetl  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!