hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2010. szeptember 22. szerda   15:28
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Sziget 2010: 5. nap
2010. augusztus 11-16. Hajógyári-Sziget - Budapest

  Már látatlanban is a vasárnap ígérkezett a legerősebb napnak a 2010-es Sziget egészét tekintve. Az is borítékolható volt, hogy a legnagyobb tömegnyomor is ezen a napon várható, ami nem is csoda, olyan nevek hallatán, mint Danko Jones, Billy Talent, Kasabian vagy a Muse. De aki ezeket, a koncerteket mind meg akarta nézni, az kénytelen volt beáldozni egy Monster Magnet és egy Fear Factory bulit is. Mi is így tettünk, de nem igazán bántuk meg.
  

  Elképesztő páratartalom közepette kellett Danko Jones-nak és bandájának a színpadra lépnie. A kanadai rock alakulat sorozatban harmadszor lépett fel a Szigeten. Első alkalommal még a Wan2 színpadon egy könnyen felejthető produkcióval rukkoltak elő, majd tavaly már a Nagyszínpadon egy jóval energikusabb, mindenkinek beszólogatós bulit nyomtak, idén pedig végre egy tényleg tökös rock n roll műsorral álltak ki. Nem hiányzott ezúttal sem a masszív önfényezés, de hát a jó öreg Danko nem is önmaga lenne, ha nem saját zenekarát tartaná a legjobbnak a világon. Erre persze rásegít a nézőtéri csöcsmutogatás is, amit nagyobb ováció kísért, mint egy-két Nagyszínpados fellépőt. Mindenesetre idén végre tényleg nem csak a körítés, hanem a zene miatt is érdemes volt megnézni Jones-t, de az a kívánsága, hogy jövőre is visszatérhessen teljesül-e, erősen kérdéses.
  
  Danko Jones után a szintén kanadai Billy Talent lépett színpadra, akiket már hosszú évek óta vár a dallamos, ám de mégsem kommersz punk/rock zenére éhes magyar közönség. Nagyon jól tudták ezt ők is, ezért beleadtak apait, anyait, majd szépen záporozott ránk a Billy Talent best of. A hangulat óriási volt még úgy is, hogy a zenekar gitártémái olykor-olykor eléggé egyformának tűnnek, így fordulhatott elő Balázs kollégám szerint, hogy egy számot háromszor is játszottak. A legjobb pillanat az volt, mikor Ben Kowalewicz megkért minden csajt, hogy üljenek a kedvesük nyakába, majd arra kérte őket, hogy legyenek nagyon kedvesek a férfiakhoz, szeressék őket, mert a következő dal egy ribancnak szól (Ben ex-nőjének). De nem csak ez, hanem a további tizenhat eljátszott nóta is igazán emlékezetesre sikerült, pláne a műsor vége felé ellőtt Devil on My Shoulder, vagy a búcsúnak szánt Red Flag.
  
  A Kasabiant sokan a jelenkor Oasiseként tartják számon, de kétség kívül mostanában az egyik legnépszerűbb brit zenekar Tom Meighanék nevéhez fűződik. Ez abból is látszott, hogy rengetegen gyűltek össze a színpad előtt, várván, hogy valami nagyot alkot majd a tavaly West Ryder Pauper Lunatic Asylum című lemezzel jelentkező gárda. A nagy durranás viszont meglehetősen elmaradozni látszott, mivel se az ének, se a gitárok nem igazán akartak úgy megszólalni, ahogy az elvárható lett volna. Így a Kasabian fellépésében jóformán az volt a legnagyobb pozitívum, hogy végre látjuk őket élőben is. Sokan e koncertet megunva átvándoroltak a Headbangers Ball sátorhoz, ahol a hírek szerint a Monster Magnet a fejeket is leszakította. Hát nekünk az a helyén maradt, úgyhogy már csak abban bízhattunk, hogy a Kasabian erőtlen produkcióját a Muse majd feledteti.
  
  Fél tíz után nem sokkal kihunytak a reflektorok fényei, majd színpadra lépett a Matt Bellamy, Christopher Wolstenholme, Dominic Howard alkotta devoni trió. Erősebb kezdésről talán álmodni sem lehetett volna, hiszen rögtön egy Uprising, Supermassive Black Hole, Map of the Problematique hármasra senkinek sem lehet egy rossz szava sem, sőt! Aztán innentől kezdve nem tudom van-e értelme bármiféle kiemelésnek is, hiszen csak a legjobb dalok jöttek gyors egymásutánban (New Born, Hysteria, Nishe, United States Of Eurasia, MK Jam, Undisclosed Desires, Resistance, Time Is Running Out, Starlight, Stockholm Syndrome). Maximálisan profi előadás volt, talán már túlságosan is. Értem ezalatt, hogy Bellamy gyakorlatilag egy hello, Budapest! felkiáltáson kívül sokat nem kommunikált a közönséggel. Azt viszont, hogy sterillé vált volna a produkció, túlzás lenne állítani, hiszen nagyon is élt, lüktetett! A záró dalok, a Plug In Baby és természetesen a Knights of Cydonia feltette a koronát az egész estére, napra, hétre. Bár egy fesztiválos koncert általában sosem szokott olyan emlékezetes maradni, mint egy önálló műsor, szerintem erre a Muse-bulira mindenki jó ideig fog még visszaemlékezni! Ha pedig valakit az is érdekelne, hogy milyen elképesztő dolgokat művelnek ilyenkor Bellamyék a színfalak mögött, az sürgősen szerezze be a napokban megjelent Muse-könyvet a Silenoz kiadótól!
  
  Az eső ismét keresztülhúzta a számításokat, így a hajnalig tartó partyzás elmaradt, kénytelenek voltuk újabb, minimum egy évig tartó könnyes búcsút venni a Szigettől. Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak mi is éppúgy, mint még másik 382 000 látogató. Jövőre ugyanitt!


Kulcsszavak:
  sziget      muse      skip the use      billy talent      kasabian      monster magnet      kamelot      the cribs      death valley screamers      danko jones      csemer boglárka      iron maiden      enter shikari      30 seconds to mars      nina hagen      paradise lost      deák bill      anna and the barbies      kawa musical circus      papa roach      the silver shine      hangmás      overdrive     blind myself      the 69 eyes      manökken proletarz      charlie winston      zzz      tony allen      renata rosa      the specials      the young punx      the black box revelation      wildbirds & peacedrums      the hives      public image ltd      harcsa veronika      chapelier fou      csík zenekar      children of bodom      ill nino      gwar      skindred      toy dolls      firkin      the picturebooks      the inspector cluzo      ub40      the wailers      toots and the maytals      cseh tamás      péterfy bori      both miklós      palya bea      kispál 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget

 kapcsolódó előadók: 

Sziget Band

 kapcsolódó cikkek: 

A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban

A Portland-i Tigers On Opium bemutatta Paradise Lost című videóját

Szólókoncerttel jön Budapestre 2024-ben Bruce Dickinson, az Iron Maiden frontembere

Budapesten az Enter Shikari: A Kiss for the Whole World Tour

A Superlove feldolgozta az Enter Shikari „Arguing With Thermometers” című számát
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 darkrise    destinity    andy serkis    sean paul    ryan tedder    robert downey jr    a pale horse named death    ministry    sherlock holmes    stesztay dávid    david yengibarian    walking with strangers    Ötödik sebesség    utódok    terhes társaság    ahab    gwyneth paltrow    album    sepultura    il divo    tsjuder    watch my dying    notimefor    tius norma    how to destroy angels  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!