hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. szeptember 14. kedd   13:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Lajkó Félix és zenekara, DAAU (B) Poliphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
2010. szeptember 29., szerda 20:00., A38 – Budapest

  Belépő elővételben: 3500 Ft, a koncert napján: 4000 Ft. Jegyek elővételben válthatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.
  
  A zseniális hegedűs elemi erejű koncertjein a népzene, a dzsessz, a szabad improvizáció és a féktelen energiák letaglózó elegyét nyújtja. Épp ezért nagy öröm, hogy ismét az A38 Hajón lép fel a nagyszerű muzsikus, aki ezúttal egyetlen koncert erejéig - ismét mára már klasszikusnak számító zenekarával, az általános közvélekedés szerint legjobbnak számító 1997-es lemezének résztvevőivel, a szabadkai Kurina testvérekkel játszik. A társfellépő az antwerpeni kvartett, a DAAU lesz, amelynek finom, repetitív, hűvösen intellektuális muzsikája izgalmas ellenpontja lesz Lajkó minden bizonnyal extatikus előadásának.
  
  Lajkó Félix és a DAAU koncertje egyúttal nyitó állomása egy nagylélegzetű koncertsorozatnak. A Poliphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, első alkalommal tehát a DAAU révén Belgium lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.
  
  Lajkó Félix zenéjét nehéz műfaji vagy stiláris kategóriába sorolni, ugyanis éppúgy megtalálhatók benne a klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai népzenék motívumai, a dzsessz és a blues, ami pedig ezeket a látszólag egymástól távoli elemeket képes összekötni, az Lajkó Félix virtuozitása és játékának sodró ereje, a közönségre ható szuggesztivitása.
  
  Lajkó Félix a vajdasági Topolyán (Vajdaság) született, Első hangszere a citera volt, amellyel tízéves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva, egy kölcsönhegedűvel indult el Budapestre, ahol - elképesztő tehetségét jól jellemzi, hogy - szinte azonnal a Dresch Quartett tagja lett.
  
  Tagja volt Szabados György együttesének a Makúznak és Boris Kovac zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal fellépett a Noir Désirrel, dolgozott együtt Alexander Balanescuval, Boban Markovictyal. Több színházi előadáshoz írt zenét. Páratlan sokoldalúságát jól jellemzi, hogy Tilos partikon éppúgy fellépett, mint írt zenét színházi előadáshoz (többek közt a Szabadkai Népszínház Közellenség című darabjához), de táncművészeknek is, mint például Jozef Nadjnak vagy Bozsik Yvette-nek. Róla forgatta Jancsó Miklós a Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét. Írt zenét a Velencei Biennálé Új Atlantisz felé című projektjéhez 2000-ben. Legutóbbi heroikus vállalkozása Mundruczó Kornél Delta cimű filmjének zenekanyaga és „beugró főszerepe” a forgatás közben tragikusan elhunyt Bertók Lajos helyett.
  
  Lajkó Félix 1997-ben jelentette meg az azóta csak „kartonosként” emlegetett lemezét. Ez volt az az anyag, amit azóta is sokan a legjobb Lajkó CD-ként emlegetnek. A lemezen Félix első zenekarának tagjai, a szabadkai Kurina testvérek játszottak. Az album legendás számai ma is előbukkannak Félix koncertjein, talán a legismertebb közülük az El Cavillo. Ezúttal, egyetlen különleges koncert erejéig összeáll a régi zenekar, és az A38 Hajón a klasszikus lemezfelvétel résztvevői, Kurina Ferenc és Mihály muzsikálnak.
  
  Fellépők:
  Lajkó Félix: hegedű
  Brasnyó Antal: brácsa
  Kurina Ferenc: nagybőgő
  Kurina Mihály: cimbalom
  
  Lemezek:
  A bokorból, 2009
  Remény, 2007
  Lajkó Félix 7, 2005
  Félix, 2002
  Lajkó Félix és bandája játszik, 2001
  Koncert 98, 1998
  Live at the Academy (Lőrinszky Attilával), 1997
  Lajkó Félix és Zenekara, 1997
  Lajkó Félix és bandája, 1995
  
  Az antwerpeni DAAU, azaz az Anarchistische Abendunterhaltung (Anarchikus Esti Szórakozás) nevét Hermann Hesse kulcsregényéből, A pusztai farkasból merítette. Az 1992-ben alakult zenekart ugyanaz a Jack&Johnny kiadó karolta fel, amelyik a leghíresebb belga art-rock együttes, a dEUS indulásánál is segédkezett.
  
  A különleges hangszerelésű (cselló-klarinét-tangóharmonika-bőgő) DAAU a kortárs zene páratlanul izgalmas produkciója. Az alapvetően instrumentális szerzeményeket előadó együttes rengeteget merít a repetitív zenei hagyományból, alapvetően minimalista, ismétlődő szekvenciákra épülő darabjaik ugyanakkor lenyűgöző tempóváltásokkal operálnak, magukkal ragadó szenvedélyektől feszülnek. A DAAU sokoldalúságára jellemő, hogy egyaránt lépnek fel komolyzenei eseményeken, dzsesszrendezvényeken, de olyan populáris fesztiválokon is nagy tömeg előtt, mint a Pukkelpop, Roskilde vagy akár a Sziget Fesztivál. A DAAU a kétezres évek elején a 16 Horsepower előzenekara is volt.
  
  Többszöri tagcsere és négyéves szünet után a DAAU 2010 tavaszán akusztikus kvartett-felállásban adta ki legfrissebb lemezét, a Shepherd´s Dream-et. Bár fesztiválon már lépett fel Magyarországon a zenekar, abban az összes kritikus egyetért, hogy igazi közege a klubkoncert. A DAAU elfojtott érzelmektől átfűtött, ugyanakkor hűvös intellektualizmusa izgalmas ellenpontja lesz Lajkó Félix extatikus koncertjének.
  
  A zenekar tagjai:
  Simon Lenski: cselló
  Han Stubbe: klarinét
  Roel Van Camp: tangóharmonika
  Hannes D´Hoine: nagybőgő
  
  Lemezek:
  The Shepherd´s Dream, 2010
  Domestic Wildlife, 2006
  Tub Gurnard Goodness, 2004
  Life Transmission, 2001
  We Need New Animals, 1998
  Die Anarchistische Abendunterhaltung, 1995



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Lajkó Félix

DAAU

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stone    infected rain    ben affleck    true grit    queens of the stone age    clint eastwood    heaving earth    ang lee    millennium-trilógia    kylesa    vomitous    johnny knoxville    drünken bastards            heights    green zone    crazy town    the new roses    d-a-d    burlesque    talentométer    the konincks    black gives way to blue    trident    metal  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!