hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. szeptember 9. csütörtök   12:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hanne Hukkelberg (N), Irmie Vesselsky & Band (A), Takáts Eszter - Moonride Festival Warm-Up / Noises from the Neighborhood
2010. szeptember 15., szerda 20:00., A38 Hajó – Budapest

  Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.
  
  Három fantasztikus énekesnő, három különböző, mégis összecsengő zenei világ. A norvég folk-pop különleges képviselője, Hanne Hukkelberg, az osztrák Irmie Vesselsky és a pécsi Takáts Eszter egyaránt arról híresült el, hogy jellegzetes, összetéveszthetetlen stílust alakított ki: a kortárs pop egyfajta meghitt, bensőséges, finom, ha úgy tetszik nőies oldalát mutatják meg. Három dalszerző-előadó, akik nem félnek kitárulkozni és képesek nagyszerű dalokat írni, és ha kell, pár akusztikus hangszerrel felfegyverkezve, akár egymagukban is kiállnak a közönség elé.
  
  A norvég énekesnő, Hanne Hukkelberg finom, csendes dalait leggyakrabban a folk-pop, folk-dzsessz kategóriáiba szokás begyömöszölni, teljesen semmitmondóan. Mert Hukkelberg világa ennél jóval tágabb. A harmincegy éves oslói hölgy elképesztően széles spektrumban mozog. Első lemeze, a 2005-ös Little Things leheletfinoman pulzáló elektronikus alapokra, ritmikus zörejekre épülő rafináltan álnaiv darabjait talán Matthew Herbert, Dani Siciliano vagy a CocoRosie stílusával lehetne összevetni. Aztán két évvel később már zömmel akusztikus hangszerelésű, főleg vonósokra épülő albumot adott ki, a frissen megjelent Blood from a Stone pedig meghitt, sötét hangulatú balladák sora.
  
  Hanne Hukkelberg egymagában megtestesíti mindazt, amit az északi avant-popról gondolunk: melankolikus, borongós muzsika, természeti képekben gazdag, visszafojtott érzelmektől feszes szövegek. Mindehhez Hukkelberg csodálatosan tiszta, karakteres hangja, gyönyörűen építkező kompozíciók, egyszerűségében is kifinomult hangszerelés egy nem mindennapi művész meghitt világa bontakozik ki előttünk. Bár Hukkelberg alapvetően Oslóban él, a Blood from a Stone elkészítése közben hónapokra elvonult egy kis, Sarkkörön túli sziget, Senja teljes elzártságába. (Éles ellentétben áll ezzel, hogy az előző lemezét a nyüzsgő Berlinben írta, amire az album címe is utal.)
  
  Hanne Hukkelberg európai szólóturnéja keretében látogat Magyarországra, karrierje során először. A koncertről az A38 Hajó felvételt készít, mely remélhetőleg mihamarabb a televízió képernyőjére kerül.
  
  Lemezek:
  Little Things, 2005
  Rykestrasse 68, 2007
  Blood from a Stone, 2009
  
  A fiatal, Európában még kevéssé ismert, de Ausztriában annál népszerűbb Irmie Vesselsky egészen egyedülálló módon ötvözi a popzenét a komolyzenével. Ne valamiféle giccses crossoverre gondoljunk. Vesselsky sokéves klasszikus képzését, zongorajátékát inkább melankolikus sanzonokban kamatoztatja. Nagyszerű és különleges hangszerelés, egészen egyedülálló, ritkán hallott kompozíciós megoldások, a dalforma kereteinek állandó feszegetése, ugyanakkor mély szenvedély jellemzi Irmie Vesselsky tavaly megjelent első lemezét, az árulkodó című Parentheses of Antithesest (amit nagyjából úgy fordíthatnánk, hogy A szembeállítások zárójelei, de ez semmit sem ad vissza az eredeti tömörségéből).
  
  A zenekar tagjai:
  Irmie Vesselsky: ének, zongora
  Judith Filimónova: basszusgitár, vokál
  Mike Wait: dob, ütőhangszerek
  Maria Patera: hegedű
  
  Alig egy évtizede, hogy egyetemistaként autodidakta módon dalszerzésre adta a fejét a pécsi születésű Takáts Eszter. A pécsi egyetem komolyzenei képzése mellett a Pécsi Kamarakórusban csiszolta hangját.
  
  Az eltelt évek alatt számos formációban (melyek közül talán a Gumizsuzsi a legismertebb) adta tanúbizonyságát tehetségének, színpadra termettségének. A 2009-ben megjelent Ha egy nő szeret című második szólóalbuma már az érett dalszerző alkotásait vonultatja fel. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Európa számos országából érkeznek felkérések, dalai koreográfusokat, festőket, szobrászokat ihletnek meg. Takáts Eszter két évvel ezelőtt, az A38 Hajó ötödik születésnapján már hatalmas sikert aratott kedvesen önironikus, közvetlen dalaival. Ezúttal egészen friss formációjával lép fel.
  
  A zenekar tagjai:
  Takátsz Eszter: ének, gitár
  Miklós Milán: pikolóbasszus
  Szalay Tamás: nagybőgő
  Restás Gergő: dob, ütőhangszerek
  Bakai Márton: hegedű
  
  Lemezek:
  Rövidtáv, 2007
  Ha egy nő szeret, 2009



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hanne Hukkelberg

Irmie Vesselsky

Takáts Eszter

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tintin    rtlhelmuth orosz    heriot    howard jones    la dispute    expire    rock napja    god dethroned    hegyalja    svart crown    gasometer    cloud 9+    ralph fienenes    marion cotillard    mr. bean    krízis    demonical    2012     daniel craig    alter bridge    october file    scarlett johansson    red square scenario    myles kennedy    másnaposok 2.  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!