hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2010. július 13. kedd   17:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hegyalja Fesztiválon talán 80 ezer re-pohár elég lesz
2010. július 14-18. Tokaj Rakamaz

  Csökkenti a Hegyalja Fesztivál a négy napos zenei találkozó alatt elhasznált ivóvíz-mennyiségét, és a keletkező hulladék mennyisége is csökkenni fog a re-poharak használatával. A szervezők idén is nagy gondot fordítanak arra, hogy a közel 80 ezer fesztiválozó által okozott környezeti terhelést semlegesítsék. A fesztiválozók is sok aprósággal segíthetnek a természet állapotának megóvásában.
  
  A fesztivál ideje alatt, július 14-18-ig felhasznált víz mennyiségét szürkevizet használó wc-kkel csökkentik a szervezők. A szürkevizes öblítéssel nagy mennyiségű, ivóvíz spórolható meg: lényege, hogy a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet a rendszer azonnal megtisztítja, és alkalmassá teszi a wc-k öblítésére. A szivattyúrendszer szén-, és mikroszűrőkön vezeti át a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet, így a szűrőrendszerben maradnak a szennyeződések, és a tisztítórendszer végén érkezik a szürkevíz a tartályokba, ahonnan csővezetékeken jut el a mosdókba.
  
  A szervezők tervei szerint a Hegyalján a zuhanyzók feléből gyűjtik majd össze a szennyvizet, hogy szürkevízzé alakítsák, és a mosdókban használják. Így a fesztiválon elhasznált értékes ivóvíz mennyisége kb. 15%-kal csökken majd.
  
  Re- és le-pohár
  
  A Hegyalján rendszerint a legnagyobb szeméthalom a műanyag poharakból keletkezik. Ezért, idén először, re-pohárba is kaphatják söreiket a fesztiválozók. A re-pohár hasonlít a műanyag poharakhoz, de vastagabb fallal, és jóval ellenállóbb műanyagból készül így elmosogatható, azaz többször is használható. A fesztiválozók kedvezményesebben jutnak re-pohárba mért söreikhez, és jelentősen csökken a szemét mennyisége. A Borsodi és a fesztiválszervezők 80 ezer re-pohárral készülnek a fesztiválra, és arra kérik a fesztiválozókat, hogy figyeljenek poharaikra, hogy minél kevesebbet kelljen majd belőlük elhasználni a fesztivál ideje alatt.
  
  A ritkábban használt, kisebb-nagyobb poharak idén a tavalyi Hegyaljához hasonlóan le-poharak lesznek. Ezek egyszer használatosak, viszont olyan műanyagból készülnek, ami a természetben rövid időn belül lebomlik, így nem növeli a szeméttelepeken a szeméthegyek magasságát.
  
  Vonattal a világörökségbe
  
  Sokan nem csak a koncertek, de a természeti adottságok miatt is választják a Hegyalját nyaralásnak. Tokajban, a Tiszán, strandolással és kenutúrákkal nagyszerűen telik az idő a koncertekre várva. A fesztivál és az önkormányzatok az elmúlt 10 évben megőrizték a természeti adottságokat és ez idén is elsődleges fontosságú. A tokajiak vendégszeretetét meghálálva idén is, július 14. és 18. között a Hegyalja Fesztivál nem csak a fesztivál területén összegyűlő szemét elszállításáról és kezeléséről gondoskodik, de a városi szemétszállítás díját is fizeti.
  A hulladékot évek óta szelektíven gyűjtik a Hegyalja Fesztiválon, és ez idén sem lesz másként ami persze a fesztiválozóktól is odafigyelést kíván. A hegyaljásoknak nem titkolt célja, hogy minél inkább bevonják a fesztiválozókat a környezeti terhelést csökkentő erőfeszítésekbe. A re-pohár használatára szintén oda kell figyelni, de a fesztiválszervezők látják, hogy ezekre az intézkedésekre szükség van ahhoz, hogy 10-20 év múlva is olyan környezet fogadja a fesztiválozókat, ami az elmúlt 11 évben. A szervezők azt is ösztönzik, hogy a lehető legtöbb fesztiválozó vonattal érkezzen: bármilyen hazai vasútállomásról 50%-os menettérti kedvezmény váltható a Hegyalja Fesztiválra.
  
  Parázs vita: környezetvédelem és közélet
  
  Tizenegy évvel ezelőtt az első Hegyalja Fesztiválon a tiszai ciánszennyezés adta szomorú aktualitását a Zöld Sátor felállításának. Azóta ez hagyománnyá alakult: a hazai környezetvédők évről évre itt találkoznak. Aktuális témákból idén sem lesz hiány: a tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőmű éppen annyira égető kérdés, mint a klímaváltozás és a nagy árvizek kérdése.
  
  De közéletről is szó lesz: Uj Péter (Index főszerkesztő), Szabó Gergely (Webisztán), Török Gábor (Vision Consulting) és Kitta Gergely (Századvég) azt vizsgálják majd, hogy átláthatóbb lesz-e a politika, a döntések világa az internet elterjedésével. De a Zöld Sátorba látogat az Országgyűlés Fenntartható Fejlődésért Bizottságának több tagja (Fidesz, LMP és Jobbik) és dr. Barta Eszter, a zöld-ombudsman munkatársa is, sőt tiszteletét teszi a fesztiválon Illés Zoltán, az FVM környezetvédelmi és vízügyi államtitkára is.
  
  A Hegyalja idén
  
  A fesztiválra még megvásárolható a kedvezményes bérlet: elővételes áron július 11-ig biztosíthatják maguknak a fesztiválozók a zenés nyaralást.
  
  Közel kétszáz fellépő, 10 színpad, pálinkás jóreggeltek a Tisza-parton: a Hegyalja nem pusztán Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Hegyalja idén is a nyaralni vágyó fesztiválozók kedvenc helyének ígérkezik: új csónakkikötő, vezetett és kötetlen kenutúrák, strand várja őket a fesztivál Tisza-parti területén.
  Esténként a Motörhead, a Groove Armada, Roots Manuva, a Funeral for a Friend, az Ektomorf, a Meshuggah, The Herbaliser, Goldie és még sokan mások gondoskodnak a hamisítatlan Hegyalja hangulatról. A hazaiak közül a Budapest Bártól, a Csík Zenekaron, a Kispál és Kiscsillagon, a Quimbyn és a Belgán át egészen a Subscribe-ig, a The Kollin-ig vagy akár a The Idoru-ig mindenki ott lesz a Hegy-en. Csemegének két hazai legendát: Ákost és a Tátrai Bandet ajánlunk, ráadásnak pedig a finn Disco Ensemble-t!
  
  A Hegyalja csak egy ugrás: Budapesttől szűk három óra vonattal vagy autóval és máris a nyár legizgalmasabb forgatagának közepébe érkeznek a fesztiválozók, ahol a metál éppúgy jelen van, mint a világzene és az elektronikus zene.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hegyalja

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kill with hate    emma watson    haiti    bëlga    hailee steinfeld    tv manci    radics béla    luis fonsi    red hot chili peppers    gm49    palmetta    nofx    hungaroconnections    hol van ilyenkor a rendőrség?    black breath    subliminal merger    star trek 2    virgin steele    jerry lee lewis    sziget 2011    európai unió    Őrült szív    idris elba    rompeprop    barney és a nők  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!