hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. május 23. vasárnap   16:53
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Wolves In The Throne Room, The Moon And The Nightspirit
2010. május 10., Budapest, Dürer kert

  A májusi hónap a nagy nevek (Uriah Heep, Metallica) mellett egy igazi underground koncerttel is kedveskedett az igényes, kimunkált black metalt szerető zenebarátok számára. Az amerikai Wolves In The Throne Room művészi szintre emeli a stílust, terjengős dalaikkal a természet háborítatlan, zabolázatlan erejét jelenítik meg. Előttük a magyar The Moon And The Nightspirit játszott, akik finomabb zenei megoldásokkal igyekeztek bemelegíteni a Dürer kert kistermében álldogáló hallgatóságot.
  
  A 2003-ban alakult, eddig 3 nagylemezt kiadó The Moon And The Nightspirit muzsikája a középkori és pogány népzene keveréként írható le. A duóként működő brigád koncerten két plusz taggal egészül ki, hogy megfelelően tudják prezentálni hangulatos dalaikat. A Szabó Mihály és Tóth Ágnes által létrehozott zenei miliő bennem egy reneszánsz korabeli lakoma képét idézte fel, vagy egy Mátyás király korabeli díszes fogadás háttérzenéjeként tudnám elképzelni a zenekart. A lényeg a háttérzene kitétel, mert így önmagában kicsit ide nem illőnek, mitöbb, hosszútávon unalmasnak ítéltem meg az előadásukat. Pedig a hangulat a helyén volt, a zenészek korabeli ruhákban díszelegtek, és a muzikális teljesítményekben sem volt hiba. Egyszerűen nem fogtak meg, de ettől függetlenül egy érdekes színfoltot képeznek a kortárs zenei palettán.
  
  Rövid átszerelés, és színpadcsinosítás után már a deszkákon is termettek a Wolves In The Throne Room muzsikusai. A 2004-ben alakult bandát a két Weaver testvér alkotja (Nathan és Aaron), akik egy saját maguk által működtetett farmon élnek a természettel teljes összhangban. Radikális környezetvédő eszméik életük meghatározó sarokpontjai, amelyek így a Wolves In The Throne Room zenéjének gondolati magvait alkotják. Ezek a természetbarát, spirituális kinyilatkoztatások eddig három nagylemezben manifesztálódtak. A zenészek a fellépésen a látványról is gondoskodtak: a koncert hangulatát az érdekes színpadkép alapozta meg. A dob előtt hatalmas kiszáradt fagyökér tespedt, mellette pedig mécses, füstölő, tarotkártya és állatkoponya is a díszítés elemeit képezte. A sötétbe burkolózó termet csak a Nathan gitárjából vibráló kék fény, és a dob alól előtörő sárgás fénysugár világította meg. A háttérvásznakon állatok jelentek meg: volt itt farkas, őz, meg valami kanalas gém is. Már csak nyilazás, meg bográcsozás hiányzott a teljes erdős/vadászós természetjáró élményhez. Amikor a három zenész (a két tag mellett volt egy session muzsikus is) belekezdett a produkcióba, akkor vált teljessé az audiovizuális élmény. A hosszú (15 perc körüli) szerzemények katartikus élményt adtak, igazi őserővel zúdultak ránk a gyors black metalos darálások és a lassabb, kimértebb zúzások, amelyek hatását a mindent beborító, plafonon érdekes formákban gomolygó füst tovább mélyített. A zenészek együtt éltek a produkcióval, lelkük lázadó szikráit beleadva prezentálták a természet zabolázatlan erejével megdördülő kompozíciókat. A hangzás is kellően nyers és erőteljes volt, és a mindössze 4 dalból álló fellépés 50 perce így volt teljes, kerek és tökéletes. Amikor a koncertre igyekezvén Nathant láttam profi fényképezőgéppel a nyakában, ahogy zakkant botanikus módjára simogatta, vizsgálgatta az út széli fák leveleit, nem gondoltam volna, hogy ilyen bestiális produkciót fog zenésztársaival a nyakamba zúdítani 2 órán belül. És lőn, a Wolves In The Throne Room egy zseniális fellépést adott a Dürer kert kistermében. És még szimpatikus is, hogy puszta kézzel szántanak, vetnek a jómunkásemberek otthonukban. Persze, ettől még nem fogok Kis növényhatározót bújni holnaptól, és vajat köpülni a kertben, de a kitartó, állhatatos eszméik és egyéni értékeket hordozó zenéjük miatt le a kalappal a Weaver tesók előtt.
  
  Ez a koncert újfent bizonyította, hogy underground keretek között lehet igazi értékekre bukkanni. Az ilyen bandák egyéni, művészi látásmódja és belső tüzet hordozó, a nézőket is magával ragadó előadása sokszor elhomályosítja az ismert gigazenekarok lélektelen produkcióit. Így tett aznap este a Wolves In The Throne Room is.


Kulcsszavak:
  wolves in the throne room      the moon and the nightspirit 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Wolves In The Throne Room myspace oldala

A The Moon And The Nightspirit myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Wolves In The Throne Room, The Moon And The Nightspirit

Negatívok éjszakája a Tűzraktérben - Land Of Charon, The Moon and the Nightspirit

Corvus Corax, Yava, The Moon And The Nightspirit

Wolves In The Throne Room - közeleg az új album

Korpiklaani, Dalriada, The Moon and the Nightspirit
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ladytron    gm49    mighty boosh    rockmaraton    faces of suffering    the chariot    stetl    vomitous    szerelem    job for a cowboy    tintin kalandjai    the prodigy    george clooney    antropofagus    epica    nova prospect    gusto mastivo    atticus    fear factory    amoral    vágtázó halottkémek    varg vikernes    neokhrome    counterparts    contour  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!