hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2010. május 4. kedd   17:26
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Sziget Fesztivál 2010 - A Mobil Innováció Városa
Frigyre lépett a Sziget a magyar Vodafone-nal!

  Nulladik napi két koncertfolyamot, egy új főszponzort és megannyi innovációs megoldást jelentett be budapesti sajtótájékoztatóján a multikulturális fesztivál és a multinacionális távközlési vállalat két vezetője. A Vodafone egyedi, innovatív üzleti alapú megoldásokkal csatlakozik a korábban is főtámogató Dreher mellé - főtámogatóként a Szigethez. A Vodafone a fesztivál alatt olyan mobil alapú, a sziget-lakók életét kényelmesebbé tévő szolgáltatásokat indít el, amelyek eddig még nem voltak elérhetők. A Sziget nulladik napján reggae örömünnep és Cseh Tamás emlékkoncert is lesz, s a számos újítás között idén már a szigetlátogatók mobillal is tudnak - percalapon - belépőt fizetni a Szigetre.
  
  
  Virtuális Sziget a Vodafone jóvoltából
  
  A Vodafone és a Sziget között kötött együttműködési megállapodás keretében a mobilszolgáltató a Fesztivál bemutatja kategóriájú főszponzora lett. Ez logikus lépés a Vodafone életében, hiszen a cég a sport mellett a fiatalok körében oly népszerű zenei fesztiválokat, koncerteket támogatja nagy előszeretettel.
  
  A Vodafone olyan mobilpénztárca (mobil payment), mobil média és gép-gép közötti (machine to machine) megoldások sorával jelentkezik majd a fesztiválon, amely mind a hazai-, mind a külföldi sziget-látogatók számára kényelmesebbé teheti a fesztiválozást. A Virtuális Szigeten elindul a Vodafone Sziget program mobilinformáció több nyelven. Ugyanakkor számos kifejezetten a Vodafone előfizetőinek kedvező szolgáltatást is napvilágot lát például mobilon is vásárolhatnak majd napijegyet, vagy akár mobillal is fizethetnek egyes termékekért, elsőként a kávéért.
  
  Beck György, a Vodafone elnök-vezérigazgatója hozzátette: Az együttműködéssel kettős célunk van. Egyrészt aktívan hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy a PICK szalámi és a tokaji borok mellett hazánk egyik legismertebb hungarikuma, a Sziget Fesztivál tovább folytathassa térhódítását. Másrészt úgy gondoljuk, hogy a Fesztivál többszázezer látogatója egy olyan technológia rajongó (early adopter) közösséget alkot, amelynek segítségével a Vodafone sikerrel tesztelheti le a még titkos, fejlesztés alatt álló szolgáltatásait és termékeit.
  
  
  Innováció
  
  Az új szolgáltatások sorával a Sziget igyekszik kényelmesebbé, egyszerűbbé vagy akár olcsóbbá is tenni a Sziget-létet. Így például lesz a fesztiválon - a parkolási fizetéseknél már közkinccsé vált szisztémához hasonló perc alapú mobil fizetési lehetőség is. Eszerint a látogató, mobiljával aktiválva, majd a végén leállítva a rendszert, a belépéstől a Sziget elhagyásáig fizet, tehát ha csak kedvenc együttesének koncertjére kíváncsi, akár csak arra az időre vált belépőt. S hogy a beengedésnél az esetleges sorbaállás miatt feleslegesen ne ketyegjen az óra, a mobil fizetést választók számára a Sziget szervezők - a gyors bejutás érdekében - expressz kaput biztosítanak majd. Természetesen a tavaly bevezetett kedvezmények az idén is élnek: a csoportos diákjeggyel akár féláron is jöhetnek a Szigetre diákok, míg a későn beinduló bulizók este 11 órától féláron válthatnak majd napijegyet kedvenc fesztiválunkra.
  
  
  Sziget nulladik: Örömünnep és emlékezés
  
  Két felejthetetlennek ígérkező megakoncerttel jelentkezik a Sziget a már hagyományos nulladik napon, azaz idén augusztus 10-én. A Nagyszínpadon a jamaicai zenék fiesztája, a Reggae-Ska Ünnep Bob Marley születésének 65. jubileumát ünnepelve - zajlik majd, a műfaj itthoni alapvetéseivel és nemzetközi sztárokkal. A Világzenei Nagyszínpadon pedig a hazai világ-, és rock zenei színtér legrangosabb képviselői Cseh Tamás emléke előtt tisztelegnek, felidézve a tavaly elhunyt dalnok életművének legjelesebb állomásait. A Reggae-Ska Ünnep 14-órától a Cseh Tamás emlékkoncert 18 órától kezdődik majd. Mindkét koncert csak úgy mint a mínusz egyedik napi Kispál búcsú az ottalvós hetijegyeseknek ajándék, különben pedig félárú, azaz 6.000 forintos napijeggyel élvezhető.
  
  
  Reggae örömünnep
  
  Hatvanöt éve született minden idők legnagyobb reggae zenésze, Bob Marley, aki világhírűvé tette a reggae műfajt. Ennek apropóján, a születésnapot ünnepelve a Sziget is Reggae és Ska Ünnepeként szervez a fesztivál nulladik napján egy majd félnapos fiesztát, felvezetve azt a műfaj hazai képviselőivel, majd sorakoztatva a jeles nemzetközi sztárokat. Így a kora délután induló koncertet a hazai reggae alapvetése, az idén 25 éve örömzenélő Ladánybene 27, mely a magyarországi reggae-élet úttörőjeként írta be a nevét könnyűzenénkbe. 1991-ben megjelent bemutatkozó lemezük óta fáradhatatlanul járják a reggae birodalmát, s mi több, igazgatják is azt: tizennyolc éve működtetve az LB Nemzetközi Reggae Tábort. 1995-ben Jamaicába is eljutottak végre, és ebből az utazásból újabb hosszú menetekre való erőt tudtak meríteni Van még a világon és Pozitív című 1995-ben és 96-ban megjelent korongjaik mellett egy Bob Marley-dalokból álló lemezt is készítettek, Bob Marley emlékére címmel. Azóta játszottak Carlos Santanával és a Wailersszel, a Reggae és Ska nagy ünnepén, a Szigeten pedig KRSA és a PASO Brass-szal kiegészülve vezetik fel a fieszta-hangulatot. Őket a színpadon a The Aggrolites követi. A Los Angeles-i csapat afféle stílusteremtő zenekara a kortárs reggae-nek: hozzá kötődik a mocskos reggae címke. A soul, a punk-rock, a ska és a reggae ötvözetéből születő zenéjével hét éve tűnt fel, és azóta megállás nélkül nő a rajongótábora. Ennek a mocskos reggae-nek ugyanis nem lehet ellenállni, mert ez olyan, mintha egyszerre szólna a Clash és Otis Redding. Három albumot már az asztalra tettek, és idén nyáron a Skatalites társaságában járják a világot, együtt keverednek hál Isten a Szigetre is. A Skatalites Jamaica függetlenné válása után, 1962-től afféle nemzeti tánczeneként robbant a ska, magába forrasztva a rhythm & blues, a dzsessz, az afrikai ritmusok és a calypso hagyományait. 1964-ben alakult, s az arany korszakában mindössze tizennyolc hónapig működött a zenekar, a hetvenes évek közepén azonban újra beindultak, s azóta töretlen a jelenlétük és a legendájuk, ugyan az évek múlásával nem egyszer végső búcsút kellett venniük egyik-másik társuktól. 2010-ben a Szigeten az eredeti felállásból négyen Lester Sterling, Lloyd Knibb, Doreen Shaffer, Cedric Brooks lesznek hallhatók, de hogy az összes nagy számukat lenyomják, arra így is mérget vehetünk.
  A hatvanas évek kezdetén, mikor is a ska friss tüze égett Kingstonban, Frederic Toots Hibbert, Nathaniel Jerry Matthias és Raleigh Gordon zenekara, a The Maytals volt az első, amely a reggae szót használta a Do the Reggay című számában. A jamaicai ritmusok és ízek mellett ugyanakkor a gospel és a soul erős befolyása is érződött zenéjükön, sőt lényegében ettől váltak olyan jellegzetessé a roots-reggae színterén. A hetvenes években már Toots & the Maytals néven dolgozó együttes felállása bár gyakran változott, népszerűsége töretlen maradt. 2004-ben True Love, 2007-ben Light Your Light címmel jelent meg albumuk 2010-ben pedig végre Magyarországon is bemutatkoznak. És természetesen egy ilyen jeles koncertfolyamból kihagyhatatlan a The Wailers, a világ legismertebb reggae-intézménye, mely világszerte több mint kétszázötvenmillió albumot adott el. Igaz, még azon a néven, hogy Bob Marley & The Wailers
  
  1964-et írtunk, amikor Bob Marley és néhány haverja a nyugat-kingstoni Trenchtown gettóban zenekart alapított The Wailin Wailers néven. Miután Marley megnősült és az Egyesült Államokba költözött, a formáció pályafutása megszakadt, 67-ben azonban Marley újra összehozta a Wailerst. 1972-ben Chris Blackwell kiadója, az Island Records szerződtette őket, és ezzel egy olyan út vette kezdetét, amely a reggae-ben azóta is példátlan. És bár a Wailers eredeti felállásából már csak a világ egyik legjobb reggae-basszusgitárosának tartott Aston Family Man Barrett játszik a zenekarban, a Wailers még mindig jönni, látni és győzni tud, s a legnagyobb slágereket a Szigetre is elhozza. Megvan annak a maga súlya, hogy a hetvenes évek végi Angliában arról a UB 40 nevű és számú formanyomtatványról nevezte el magát egy multikulturális felállású társaság, amellyel a munkanélküli segélyért lehetett folyamodni. Robin és Ali Campbell zenekarának a tagjai munkásszármazásúak voltak, de szerencsére úgy hozta a sors, hogy a segélyen kívül más választásuk is adódott: úgy döntöttek, hogy inkább zenekart alapítanak, gyerekkoruk óta tartó mániájuk, a reggae jegyében. 1980-ban megjelent albumuk kapásból az angol lista második helyére csöppent, és aztán a listán maradt hetvenegy hétig. Az ezt követő Present Arm ugyancsak a második helyen végezte, és harmincnyolc hetet töltött a listán. Ezt pedig már kirobbanó sikernek szokás nevezni a showbusinessben.
  
  És még csak ezután következett (1983-ban) a Labour of Love című albumuk, melyen kedvenc dalaik reggae-változatát nyomták. Ez már listavezető volt, és tizennyolc hónapot töltött a legnépszerűbb korongok között. Ennek a három lemeznek a sikerét lehetetlen volt überelni, de arról szó nincs, hogy ezek sikeréből élt volna a későbbiekben a zenekar. A Labour of Love-nak történetesen még három lemeztestvére született. A 2005-ös Who You Fighting For? Grammy-jelölést is kapott, s mindeközben a legrangosabb fesztiválokon forgolódott a zenekar. Ennek a töretlen sztorinak az sem vetett gátat, hogy Ali Campbell 2008-ban szólópályára tért: a testvére, Duncan rögtön a helyére lépett, a 2010-es Labour of Love IV már vele készült. Egyszóval, nézhetjük bárhonnan, hatalmas buli előtt állunk
  
  
  Főhajtás Cseh Tamás előtt
  
  A hazai világzenei és rockzenei színtér legrangosabb képviselői a szereplői annak a lemeznek, amely Eszembe jutottál Főhajtás Cseh Tamás előtt címmel jelenik meg május 20-án és a Sziget nulladik napján, a Vilgzenei Nagyszínpadon élőben is megszólal. Cseh Tamás életművének súlya és jelentősége mellett nem szükséges érvelni, arról, hogy a magyar könnyűzene történetének egyik múlhatatlan fényű ikonja volt, tucatnyi lemez, színházi előadás és film vall. Művészete felülemelkedett az idő és az aktuális divathullámok szorításán, folyamatosan jelen volt az elmúlt harmincöt évben. Egyetlen út van csak, ami még ismeretlen Cseh Tamáshoz közelítve: nem tudjuk, hogy miben rejlik a hatása kortárs könnyűzenénk méltán népszerű előadói számára. Erről vall a Marton László Távolodó szerkesztette lemez, illetve az azt bemutató koncert. Olyan előadók közreműködésével, akik bár megannyi irányzatot képviselnek, mégis egyértelmű hitelességgel képesek feldolgozásaikkal a maguk képére formálni Cseh Tamás örökségét. Ők a Heaven Street Seven, a Csík zenekar, Péterfy Bori & Love Band, PASO, Másik János, a Napra, a Bin-Jip, a Kistehén zenekar, Lovasi András, Palya Bea, a Balaton, a Quimby, a Besh o droM, a Legát, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes, az Etnofon Zenei Társulás valamint Tóth Evelin és Lantos Zoltán. A fellépő művészek tehát egy-egy Cseh Tamás dalt dolgoztak fel, s adnak elő egy-két saját szerzemény mellett, így egy közel ötórás koncertet élvezhetünk tehát a Sziget nulladikon.


Kulcsszavak:
  sziget      vodafone      cseh tamás      reggae 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget

 kapcsolódó előadók: 

LB Reggae Sound System
Sziget Band

 kapcsolódó cikkek: 

A Szigeten is fellép a Destroy Boys, új kislemezük a Shadow (I’m Breaking Down)

A Sziget Fesztiválra is be lehet kerülni a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutatóról

Dale and the ZDubs összeállt HIRIE-vel, hogy létrehozzanak egy ragyogó reggae pop dalt, ez a Her Melody

A Szigetelő Fesztivál segíti a bajba jutott Trafo Clubot

iLAND - a progresszív zenei sziget
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
A korlátlan e-könyv olvasást hozza el kedvezményesen a Bookmate és a Yettel új együttműködése
Lépj be a Biodómba, a fények varázslatos világába!
Nemzetközi hírű kórussal indul a Pannonhalmi Főapátság Nagyböjti koncertsorozata a 800 éves bazilikában
Szenes Iván 100
Visszatér Budapestre a világhírű pop-opera trió
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 agalloch    turn of mind    ozirisz    slipknot    muse    postmodern jukebox    no strings attached    chief rebel angel    dave grohl    sworn enemy    alíz csodaországban    the devin townsend project    whiplash    king´s x    headcat    thor    danny barker    deep purple    leander rising    wave goodbye    fish    aquileia ostroma    kockásing revival    superhero    30 seconds to mars  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!