hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin   2010. április 22. csütörtök   17:12
nincsen hozzászólás

szerző: Helti
MEDIAWAVE ´2010


  Idén a 20. születésnapját ünneplő Mediawave Fényírók Fesztiválja Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál, új helyszínen és új koncepcióval jelentkezik: Április 30. és május 8. között a fő helyszín Győr helyett ezúttal Szombathelyen lesz, a programok május 13 - 16 között az Őrségben (Őriszentpéter) és Burgenlandban (Rudersdorf) folytatódnak, a zárónap pedig a hármashatárnál kerül megrendezésre.
  A hagyományoknak megfelelően a fesztivál színes zenei, filmes programokkal és immár ötödik éve nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyek filmes, fotós és zenei szekcióival várja az érdeklődőket.
  
  Ami a zenei programot illeti, továbbra is ethno, jazz, népzene és underground zenék képviselik a fő irányvonalat. A koncertek struktúrája átalakult, elsősorban a három hétvége köré szerveződött programok, a sok szabadtéri, ingyenes koncerttel a jubileumra és az új fő helyszínre való tekintettel.
  A legnagyobb érdeklődéssel várt koncert Gil Scott-Heron, amerikai költő, énekes, zongorista május 7-i, Fő téri, ingyenes fellépése lesz. A hetvenes-nyolcvanas évek klasszikus soul-funk előadója, a hiphop keresztapjaként tisztelt előadó 16 év hallgatás után idén új albummal jelentkezett, és hosszú évek után tér vissza a rivaldafénybe - első európai turnéjának Szombathely az egyetlen kelet-európai állomása.
  A tavalyi évtől a Thanks Jimi Fesztivál színesíti a fesztivál zenei programját. Ennek lényege, hogy a május elsejei egész napos rendezvény csúcspontjaként színpadra áll a nap összes fellépője és a közönség bevonásával együtt gitározzák el Hendrix Hey Joe c. számát.
  Az est fő fellépője egy igazi all star zenekar, melyet Stevei Salas amerikai gitáros vezet. Az énekesi poszton a Rolling Stones első számú vokalistája Bernard Fowler lesz, aki 20 éve kíséri Jaggeréket minden albumon és turnén, a dobok mögött a kultikus Pearl Jam kilencvenes évekbeli dobosa, Dave Abbruzzese fog ülni.
  A jubileumra való tekintettel néhány klasszikus Mediawave fellépő is tiszteletét teszi a fesztiválon, és az elmúlt évek nagysikerű zenekaraiból is válogattak néhányat a szervezők.
  A fesztivál további fellépői közt található Isztambul kultikus oreintal-dub zenekara, a Baba Zula, a Szardínia szigetéről érkező katalán énekesnő Franca Masu, és Szentpétervár hírhedt surf-psychobilly bandája, a Messer Chups is. Az itthon már jól ismert örmény zenészek alkotta Deti Picasso Grencsó Istvánnal áll majd színpadra, a hazai színeket az Anima Sound System egyedi fellépése, továbbá Harcsa Veronika új formációja a Bin-Jip, a The Qualitons, Volkova Sisters, Tóth Viktor Tercett, Sonny and his Wild Cows és további zenekarok koncertje színesíti.
  
  A 20. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra a 81 országból érkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került versenyprogramba. Az animációs, kísérleti és dokumentumfilmeket a tavalyi fődíjas Viszlát, hogy vagy? c. dokumentumfilm rendezője, Boris Mitic, Radu Igazság animációs filmrendező és Peter Lataster értékeli majd, aki 2006-ban a legjobb táncfilmnek járó díjat vehette át a Mediawave-n Születés-nap című filmjéért. A kisjáték- és játékfilmes zsűriben pedig az Oscar-díjas vágót, Alan Heimt, Pálfi Györgyöt, a szlovák első nagyjátékfilmes Mira Fornay-t és a holland Jos Stellinget köszönthetjük majd. Számos filmfesztivált nyert alkotás, két a 2010-es Oscarra jelölt és egy Oscart nyert film, Peter Greenaway kísérleti mozija és Mika Kaurismaki új játékfilmje, valamint egy Isabella Adjani főszereplésével készült darab fog többek közt versengeni majd egymással.
  A Mediawave 20 korábbi zsűritagjának javaslata alapján készült 20 filmből álló válogatás az elmúlt húsz év legkiválóbb alkotásaiba nyújt majd betekintést.
  A vetítések mellett 2010-ben is lesznek filmszakmai konferenciák. Májusban sor kerül a dokumentumfilmes kerekasztalra A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása)” címmel, a Filmklubszövetség Filmbarát-találkozójára és az MMKA nyílt kerekasztalára. Idén megrendezésre kerül a Mediawave Film Forum nemzetközi filmkonferencia is, ahová többek között a hazai és szomszédos országok filmalapjait, különböző filmes szervezeteket és szakembereket várják a szervezők.
  
  Mindezek mellett a Mediawave ismét megrendezi a Passport Control művészeti műhelyeit a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztiválon filmes, fotós, zenei, filmkritikai és VJ szekciókban. A workshopok kiemelt témája az Együtt feketén-fehéren, amely roma és nem roma résztvevők művészeti együttműködéséről, alkotásáról szól. A filmes workshop Daróczi János (MTV) és Vizi Mária (Duna) vezetésével mélyed el a rövidfilmek készítésének rejtelmeiben. Emellett neves fesztiválvendégek tartanak rövid előadásokat a fiatal filmeseknek Pálfi György, Alan Heim Oscar-díjas vágó és Boris Mitic dokumentumfilmes személyében. A zenei szekcióban az énekeseket Tintér Gabriella tanítja autentikus cigány dalokra, a zenészeknek pedig Ferenczi György szájharmonikás mutatja meg a blues és az ethno kapcsolódási pontjait. A fotós részleg Horváth M. Mária és Pettendi Szabó Péter útmutatásával kalandozik a szociofotográfiától az archaikus fotográfiáig. A VJ-workshop résztvevőivel a Tűzraktér és a VJ-Centrum vizuális munkásai, Kálmán Mao Mátyás és Sztojánovics Andi a fesztiváltereket és a koncerteket dekorálják vizuálisan, a filmkritikai workshop résztvevői pedig a fesztivál napi terméséből szemezgetnek írásaikban. A Passport Control 18. eseménye tehát új helyszínen, Szombathelyen éled újjá.
  
  A Mediawave Fényírók Fesztiválja Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál 20. születésnapján is rendkívül változatos és színes programokat kínál, ezért 2010. április 30-május 16 között mindenkinek ott a helye.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

MEDIAWAVE ´2010

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
A korlátlan e-könyv olvasást hozza el kedvezményesen a Bookmate és a Yettel új együttműködése
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 green day    hills have eye    carson coma    sárkányvadászok    eva mendes    the last stand    hisztéria    bon scott    kontrollzé    valentin nap    the dark knight rises    visions of atlantis    szerk....    bolondos dallamok    club ’68    dr. house    bill nighy    deák bárdos    the limousines    Őrült szív    metrosection    devourment    haiti    tristania    vida rock band  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!