hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. április 20. kedd   13:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Matmos (USA), Pándi/Tóth/Halmos/Prell az A
2010. április 28., szerda 20:00., A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft.
  
  Április 28-án a kortárs kísérleti elektronika egyik legváltozatosabb és leginkább innovatív duója lép fel az A38 Hajón, rövidke európai miniturnéja ahogy ők fogalmaznak: tourette-je során. A Matmos Björköt kísérte legutóbbi koncertkörútján, de ez csupán megérdemelt megkoronázása egy nem mindennapi karriernek. Egybehangzó vélemények szerint a Matmos korunk egyik legviccesebb és legötletesebb elektronikuszenei formációja, amelynek honi fellépése igazi esemény.
  
  A Matmos az amerikai elektronikus szcéna egyik legnépszerűbb, és emellett legváltozatosabb, legötletesebb produkciója. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az experimentális lovagok betörtek a mainstreambe is: Drew Daniel és M. C. Schmidt duója Björk nagyszabású turnéin egyszerre üzemel elő- és kísérőzenekarként, de befért a CNN műsorába és David Letterman talkshow-jába is.
  
  A kilencvenes évek második felében alakult San Francisco-i formáció az elmúlt tíz évben jóformán mindent hangmintázott, amit csak lehet. Muzsikájukat egyfajta konkrét zeneként írják le, amiben a hajvágás zörejeitől a languszta mesterségesen felerősített idegi aktivitásáig mindenféle hangmintát felhasználnak, és ezekből állítják össze a pop és a kísérleti zene határán egyensúlyozó darabjaikat. Ami a Matmost igazán népszerűvé teszi, és megkülönbözteti a műfaj más képviselőitól, az leginkább a mindent átható humor. Páratlan fantáziával és iróniával állítják elő a legkülönbözőbb minimálzenéket, amik ugyanakkor a táncparketten is remekül megállják helyüket.
  
  A duó jelentős részt vállalt Björk két lemezén, a Vspertine-en és a Medúllán, illetve kulcsfontosságú közreműködője volt a lemezekhez kapcsolódó turnéknak.
  
  Egyszóval: ami az experimentál kifejezés vonatkozását illeti a Matmos esetében, arról valójában le kell mondanunk, de cserébe kapunk egy olyan súlyos audio-vizuális performanszot, hogy leég a hajunk, mert Martmos-ék nagyjából bármiben benne vannak, bármit kipróbálnak, ami új, rendhagyó vagy érdekes, legyen az zene, kép, video, interaktív művészet vagy más egyéb.
  
  Lemezek
  Matmos, 1997
  Quasi-Objects, 1998
  The West, 1999
  A Chance to Cut Is a Chance to Cure, 2001
  The Civil War, 2003
  The Rose Has Teeth in the Mouth of a Beast, 2006
  Supreme Balloon, 2008
  
  
  A PTHP jóformán ugyanaz, mint a már a Hajón is fellépett félelmetes energiabrigád, a Pándi/Keszei/Halmos/Prell néven a magyar kísérleti, metál, jazz és progresszív zene legújabb generációjának zászlóshajójaként megismert formáció, annyi különbséggel, hogy ezúttal Keszei gitárost felváltja Tóth László basszusgitáros, valamint beszáll az istentelen ifjú géniuszok alkalmi gyilokprodukciójába a nagy öreg géniusz, Grencsó István.
  
  Finoman és szakmai zsargonban fogalmazva ez a formáció a zaj és a jazz szélsőséges határai között hömpölygő szabadzenét hoz létre. Kevésbé szakszerűen pedig azt mondhatjuk, hogy a zenekarvezető Pándi Balázs egyszerre a magyar Mike Patton és a Merzbow, meg még akit és amit csak akarunk, hiszen ő az a megalkuvást nem ismerő szent őrült, zseniális dobos, programszervező, interjúkészítő, aki belopja a magyar zenei életbe azt, ami már jóformán kihalt belőle: az energiát, a kíváncsiságot, a színtiszta felszabadító lázadó zene minden fajtáját stílusoktól függetlenül, azaz mindazt, ami nem alkuszik meg a mérhetetlen buta nyállal, sznob tánczenével és a gagyi-giccsel.
  
  Pándi Balázs ebben a formációban hatékonyan akaszkodik össze Halmos András játékával, aki alapjáraton jóval halkabb és érzékenyebb dobos, Tóth László pedig Márton Péterrel (Prell) együtt hoz majd félelmetes hangokat. Prell a zenészek által játszott hangokat torzítja-darabolja-cincálja tovább és azt teríti vissza a térbe.
  
  Felszabadító érzés, amikor ilyen jó zenészek együtt játszanak ilyen jól. Hangos, brutális zenére készüljön mindenki, semmilyen stílust nem követő, atonális őrületre, amely élvezetes és feszes élményt nyújt majd.
  
  A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. Ezúton hívjuk fel a figyelmet, hogy a honlapon a jegyfoglalási lehetőség megszűnt. A koncertre jegy vásárolható személyesen az A38 Hajón, az összes elérhető jegyirodában, bankkártyával az A38 Hajó honlapján, illetve az ismert online jegyirodákban. Jegyvásárlás SMS-ben T-Mobile- és Pannon-ügyfeleknek a következő telefonszámon és kóddal: 8100410/A38,MATMO0427 (Részletek a www.a38.hu weboldalon.)
  
  Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó orrteraszán gyújthatnak rá.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Matmos

Myspace

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rockmaraton    stentor    mr.big    korpás éva    andy serkis    after all    egy színésznő lánya    evile    keith caputo    christina aguilera    edward norton    michael fassbender    apocalyptica    texas in july    intercom    yngwie malmsteen    thin lizzy    péterfy bori & love band        demians    karma to burn    joy division    cd pince    falka    haydamaky  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!