hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2003. február 26. szerda   13:18
nincsen hozzászólás

szerző: Podravka
Anima Est és a tüntetések napja
2003 február 15, Erzsébet Téri Gödör Klub

  A magyar gyülekezési szabadság nagy napja volt ez február 15-ei. Reggel 11-től a Humanista Mozgalom és a Szolidaritás Ifjúsági Akció békeláncot szervezet a Szabadság-hídon, majd Anima Sound System koncerttel egybekötött gyülekezést az Erzsébet téren. A részemről, a délben kezdődött Vér és Becsület (VB) megemlékezés, Mazsihisz és antifasiszták ellentüntetést választottam. A Néprajzi Múzeum elkordonozott járdáján kb. 200 magát nemzeti szocialistának valló sok esetben 88-as felvarrót viselő (88: az abc 8-ik betűi, azaz HH) katonásrendben felsorakozó főleg fiatal, illetve nemzeti lobogót lengető idősebb személy jelent meg. Az Országház előtt vagy 5-600 ellentüntető. Délben megkezdődött a móka.
  
  Nem telt el egy-két perc és a VB megemlékezésről áthallatszódó szavakat hujjogás, és füttykoncert kísérte. Folyamatos volt a Nácik haza! skandálás, míg a másik oldalon a bajtársakat és bajtársnőket nyugtatgatták a szervezők, hogy ne engedjenek a provokációnak. A Parlament felől érkező bekiabálásokat érdemes lett volna valakinek írnia, mert csak ontották az ironikus megjegyzéseket. A Mazsihisz keménymag egy percig nem nyugodott, folyamatosan ment a szövegelés a túl oldalra. Előkerült az izraeli zászló is, és volt nagy Shalom éneklés is, némi tánccal egybekötve a mínusz 10-ben. Fél óra kiabálás és heccelés után a VB szimpatizánsok a körút felé, az ellentüntetők pedig a metró felé vehették az irányt. A rendőrök állítólag jól végezték a munkájukat, mindenesetre egy utcával a tér után már feketében masírozó VB szimpatizánsokba botlottam, pedig elvileg nem szabadott volna velük találkoznom
  
  Kis városnézés és kávé után irány az Oktogon. Civilek a békéért megmozdulás. Első klikk: van itt szélsőbal, szélsőjobb, kormányellenesek, hazai arab szervezetek, amerika-ellenesek, nagymama, kiskutya, boldog, boldogtalan. A tömeg vegyessége a Hősök terén ütközik ki. A szervezők által kitűzött célnak teljesen nem odaillő bekiabálások, hogy mit ne mondjak hazaárulózás, kommunistázás hangzott el. Állítólag volt egy kis dulakodás is. De hát, ha a szervezők erőtlenek, akkor megérdemlik, hogy ilyen kavalkád legyen. A magam és társaim részéről meguntuk a közel 8 órás pesti hideget és hazafelé vettük az irányt, nagy adag csalódottsággal a tarsolyunkban. Budapest, 2002, ahol a pártpolitika még mindig magasabb pozíciót foglal el, mint az állampolgári akarat.

  Otthon meleg kaja, egy liter tea, és forró zuhany, majd irány a Erzsébet téri Gödör. Jó nagy csúszás van a programban, így a szerkesztő úrral volt lehetőségünk egy kis eszmecserére. Aminek ez a cikk az eredménye.
  
  És, a zenekarok. Nem a délutáni rossz élmények vezéreltek arra, hogy negatív véleménnyel legyek a Beat Dis szombathelyi formációról, de nekem ez a szimpla dub-ra kevert hip-hop kevés ahhoz, hogy kreatív, színes zenekarnak tituláljam. Nem volt sok változatosság a zenében. Hiányolom a váltásokat, a meglepő zenei fordulatokat, a ritmusváltást. Az, hogy Judie Jay itt is megvillogtatja fantasztikus hangját, az sem elég a boldogsághoz. Még nagyon sokat kell dolgozniuk a srácoknak azon, hogy hosszútávon is hallgatható muzsikát produkáljanak. Gondolom a segítség meg van hozzá az Anima részéről.
  
  40 perc dub után, egy óra Varga Zsuzsával. A Vénusz egykori énekesnője nem választott rosszul, amikor Priger Zsoltékkal kezdett együtt dolgozni, hiszen velük nem tehet rossz lóra. A modern elektronikus tánczenei alapokon nyugvó, néha szinti-pop hangulattal párosuló közönségbarát zene nagy sikert arat a vendégek között. Néha ilyen Kosheen szerű dologra gondolok, akik ugyebár szintén underground háttérrel hódították meg vásárlók százezreit. Miért ne sikerülne ez itthon? Miért ne lehetne itt is igényes zenei anyagból, énekelni képes frontemberrel valamit is kihozni? Még nem is beszéltem a háttér csapatról. A színpadon 3 fiatalember segédkezik, dob, gitár és basszer (3:40 zenekarból ismerős) felállásban. A zenei alapokat pedig a kreatív csapat: Priger Szabolcs és Zsolt, valamint Németh Gergő készítette. A legkevesebb szó Varga Zsuzsáról esett, pedig hát éneklés, mozgás volt bőven a részéről, de inkább az előzővel foglalkozott többet, szerencsére. Elsőre a közönség elég jól fogadta a dolgot, kíváncsian várjuk a folytatást, mert a munka még csak most kezdődik el igazán.
  
  A végére maradt az Anima Sound System. Egy mondatban letudhatnánk a koncertet, ahogy szerintem már jó néhány éve, hiszen most sem okoztak csalódást. A tánctér teljesen megtelt, még a keverő mögött is egymáshoz értek a vállak, annyian voltak, és persze nem csak álltakHa jó bulit akarsz, akkor egy Anima koncert biztos befektetés.
  
  A bulit Titusz vezette le, az elején világzenei alapokra breakbeat és trance csúszott (már amennyire ehhez is értek), nagy ugrálást kiváltva a még mindig nem lankadókon. Korai hazamenetel az utóbbi idők legmozgalmasabb szombati napján.
  
  És, hogy mi köze egy antifasiszta és egy békemegmozdulásnak az Anima koncerthez? Aki ismeri eddigi munkásságukat, nyilatkozataikat, cselekedeteiket, azok pontosan tudják erre a választ, hiszen az egyik legmarkánsabban fellépő csapatról van szó ezen ügyekben.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Világveleje Produkció

Anima Sound System

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kispál attila    alain johannes    talking heads    europica    road    velvet seal    cliff burton    pop ivan    holmes    apocalyptica    bogoz    doves    guilty parties    periphery    verbunk-punk    paganfest    the arusha accord    scary guyz    necrophobic    alex somers    induction    vices & virtues    movie awards    laár andrás    premonition 13  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!