hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2010. április 6. kedd   15:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Első magyar Hammond orgona fesztivál
2010. április 8-9. Take5 klub - Budapest (VI., Paulay Ede u. 2.)

  Belépő: egy napra 1200 Ft, két napra 2000 Ft
  
  Április 8-9-én kerül megrendezésre az Első magyar Hammond orgona fesztivál. A hangszer bemutatóval is egybekötött eseményen körképet kaphatunk mai magyar (jazz-)orgonistáinkról. A koncerteken fellép Fassang László, Kaltenecker Zsolt, a B2B3 trió, a Kéknyúl Hammond Band és vendégeik: Tóth Vera, Barabás Lőrinc, Koós Réka, Szokolay-Dongó Balázs, Martonosi György. A két este programja a Hammond orgonálás teljes stílus-palettáját bejárja, a zúzós prog-rock orgonálástól a blueson és funkon keresztül a jazz-standardekig és a bolgár népdalokra bemutatott klasszikus improvizációkig.
  
  A Hammond orgona történelmi jelentőségű találmány, hiszen az első olyan elektromechanikus hangszer, ami világra szóló karriert futott be, és ezzel vetekszik elektromos gitár sikerével is. Hangját sokan ismerik, de ezt a valaha nagyon népszerű, mára háttérbe szorult hangszeróriást nem. A huszadik század derekán példátlanul elterjedt volt, mostanra a gyűjtők és ínyencek házi stúdióiba került. Koncerteken elvétve láthatjuk, pedig volt idő, amikor nélküle nem létezhetett sikeres együttes, mozi, rádióműsor vagy sportközvetítés.
  
  Ma ismét reneszánszát éli a Hammond orgona, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás hangszínek felé. A kétnapos fesztiválon olyan magyar zenekarok játszanak, amelyekben kulcsszereplő a Hammond orgona.
  
  A produkciókról:
  
  Kaltenecker-Martonosi duó:

  ”Kaltenecker Zsolt az egyik legjelentősebb zongorista... Először is figyeljük meg briliáns technikáját, ami leginkább Oscar Petersonra vagy más hasonló színvonalú zongoristára emlékeztet bennünket. Frazeálása olyan egyéni, ami mindenki mástól megkülönbözteti. Emellett harmóniai érzéke is fantasztikus...” (Musee Magazine - Yuichiro Takagi)
  
  Martonosi György a kilencvenes évek óta vezeti a Drum-Art Dobiskolát, tizenegy évig a Zenész szakírója, majd a Dobosmagazin szakmai munkatársa. Országos és nemzetközi dobos rendezvények, nemzetközi mesterkurzusok szervezője, résztvevője. Emlékkoncertek, Dobosok Farsangja Nemzetközi Zenei Gála 12, Dabasi Világzenei Dobos gálák rendezője, résztvevője. Csíkszeredai nemzetközi DOB-BAN fesztiválok védnöke. Tankönyveket ír, kurzusokat tart országszerte.
  A jórészt ismert rock- és jazztémákat feldolgozó közös projectben Kaltenecker retró hangzású, ugyanakkor modern stílusú orgonajátéka és Martonosi old school, „koszos” dobolása igazi, jó értelemben vett örömzene forrásai.
  
  
  Kéknyúl Hammond Band:
  
  A Kéknyúl zenekar az országban egyedül álló felállásban játszik szórakoztató orgonás jazzt és funkot. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amit dob, gitár és három tagú fúvós kar egészít ki. A műsor javát saját dalok teszik ki, amit a klasszikus korszak orgonistái iránti tiszteletből néhány ismert darab feldolgozása egészít ki. Zenéjüket mindenkor a vidám, lendületes témák és elmélyült szólók jellemzik. A zenekar vezetője Premecz Mátyás, aki az elmúlt években a múlt század elektromechanikus hangszereinek megszállotjaként számos együttes (Barabás Lőrinc Eklektric, Qualitons) zenéjébe igyekszik becsempészni eme régiségeket. A csapat vendége a jazzt a poppal kiválóan ötvöző Barabás Lőrinc lesz.
  
  Tagok:
  Premecz Mátyás Hammond orgona
  Badics Márk dob
  Jász András altszaxofon
  Ávéd János tenorszaxofon
  Bognár Attila pozan
  
  Fassang László Szokolay-Dongó Balázs duó:
  
  A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt.
  2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanított. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki. 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára lett.
  Szokolay-Dongó Balázs fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren legyen az fémből, fából, vagy netán plasztikból. Folyamatosan járja a világot, turnézik. Többször megfordult már Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban és a környező országokban. A Skót Királyi Akadémia meghívására Skóciában tartott előadást a dudáról. Több zenekarban játszik, nagyon különböző stílusokban: a tiszta népzenétől a jazzes megszólaláson át a teljesen szabad zenéig. Játéka, bármilyen stílusban szólaljon is meg, mindig népzenei alapokon nyugszik, és mindig felismerhetően „Dongós”.
  A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett Fassang László fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok - jazz, illetve tradicionális zene - szintézisén keresztül is bemutatni. Ebben a szellemben ad koncertet most Szokolay-Dongó Balázzsal, aki kiváló és rendszeres partnere a stílusokat átívelő improvizatív esteken.
  
  B2B3 trió:
  
  A B2B3 tró 2008 januárjában alakult. A három muzsikust a közös zenei irányultság és az azonnal megnyilvánuló kémia hozta össze és tartja össze a mai napig. A néhol sikító, néhol lágyan búgó orgona hangját kemény rockdobolás és virtuóz slap-basszusjáték fogja közre, egyedi hangzást kialakítva. A saját műsor mellett a B2B3 hiteles előadója a világ egyik leghíresebb progresszív Hammond triója, a Niacin zenekar repertoárjának. A fesztiválon két fantasztikus énekes, Koós Réka és Tóth Vera lesznek vendégeik.
  
  Tagok:
  Horváth Krisztián Hammond B3, szintetizátor
  Takács R. Adrián basszusgitár
  Blaskó György dob
  Csiszár Ferenc Csiszi - gitár
  
  Program:
  április 8. csütörtök:

  kapunyitás: 20h
  
  21h: Kaltenecker Zsolt - Martonosi György duó
  22.30: Kéknyúl Hammond Band, vendég: Barabás Lőrinc
  
  április 9. péntek:
  kapunyitás: 17h
  
  17h-20h: Workshop: digitális orgona-klónok bemutatója
  21h: Fassang László - Szokolay-Dongó Balázs duó
  22.30: B2B3 trió, vendég: Tóth Vera és Koós Réka


Kulcsszavak:
  fassang lászló     kaltenecker zsolt     b2b3 trió     kéknyúl hammond band     tóth vera     barabás lőrinc     koós réka     szokolay-dongó balázs     martonosi györgy 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kaltenecker-Martonosi duó

Kéknyúl Hammond Band:

B2B3 trió

 kapcsolódó cikkek: 

Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara új klipje: It Is Open

Izgalmas zenei utazás - Barabás Lőrinc Live Act & Nina Harries folk-punk master az Ellátóházban!

Amerikai koncertjei előtt új klip Barabás Lőrinctől

Barabás Lőrinc az Akváriumban

Barabás Lőrinc vezetésével Small Talk Session néven indul újra a Random Szerda!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
Republic 35
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain Budapesten, a Barba Negra Red Stage-en
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 salma hayek    marry me in vegas    withem    kate nash    dreyelands    skyforger    death    man overboard    gábor andrás    the order of apollyon    haiti    deák bill    scene    balázs józsef tamás    rainbow    kovács attila    soulmirror    royal flush    marco mendosa trio     abnormality    godflesh    sing sing    war is the answer    oasis    the sherlocks  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!