hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2010. március 3. szerda   11:55
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Room Of The Mad Robots: Mechanical Sound Empire


  Nagyon sokan rendszeresen lesajnálják a hazai metal színteret, mondván, hogy itthon alig van említésre méltó zene, eredetiség meg pláne. Noha megértem, hogy miért mondják (a feltörekvő underground bandák alig kapnak lehetőséget a pozíciójukat régesrég bebetonozott nagyok mellett), nem értek ezzel egyet. Igenis van, nem is egy underground banda, akik nemzetközi mércével mérve is kiváló teljesítményt nyújtanak, csak egy kicsit bele kellene mélyedni az undergroundba, új zenéket megismerni, érdeklődni, a szoba mélyéről könnyelműség flegma kijelentéseket tenni. Az valóban tény, hogy ezek a zenék önmaguktól nem fognak előtérbe és szem elé kerülni, időbe és energiába kerül ezeket fellelni.
  
  A Room Of The Mad Robots zenekarról sem lehetett szinte semmit hallani eddig, pedig a Mechanical Sound Empire című debütalbumuk alapján olyan különleges zenei világ jellemzi őket, amely a magyar színtéren mindenképpen figyelemfelkeltő. Egy kis Tool-osan elvont hangulat, pár Panterás groove, néhány csipetnyi egzotikus zenei elem, és máris közel járunk a megoldáshoz.
  Noha már meglévő alapanyagokat kavart össze a kondérjában a zenekar, mégis kiérződik egy jellegzetes hangulat minden egyes dal folyamán, ahogy végighallgatjuk az albumot. Vagyis sikerült egy olyan egyéniséget adni a zenének, ami csak nagyon kevés zenekarra jellemző. Lüktetnek, lélegeznek ezek a nóták, tényleg éppen bekattanás előtt álló, őrült robotok fejében érzi magát a hallgató, hol ide hol oda kapkodjuk a fejünket az elvont dallamok, beteg énektémák, nyugtalanító gitárszólók között.
  
  Bár ez a hangulati vezérfonal mindenütt megtalálható, a számok mégis változatosnak mondhatók. Ebben Vincze Andres végtelenül sokszínű vokalizálása játszik kulcsszerepet. Elképesztő, hogy a hisztérikus hangok mekkora repertoárját képes felvonultatni, ehhez a zenéhez ő a tökéletes választás, ez kétségtelen. És nem mellesleg a megtévesztésig hasonló az orgánuma Maynard Keenan-hez.
  Az egyszerre Panterásan súlyos és Tool-osan elmebeteg szerzemények közül kirí a rövidke Organic Brutal Shit nyomasztó málházása, a Political Organized Crime spanyol nyelvű betétei, a The Everlasting Trip keleties, szitáros világa (amibe Ágnes Vanilla földöntúli dallamai is besegítenek), valamint a basszusjátékot előtérbe toló Twisted State Of Mind. Egyébként mindegyik zenész a lehető legmagasabb színvonalon produkál, érlelt, kiforrott dalokat raktak össze együtt, érződik a kemény munka.
  
  Ugyanezt lehet elmondani a hangzás terén, hiszen a lemez megszólalása tökéletes. Ehhez a zenéhez egyszerűen nem tudnék más soundot elképzelni. És nem is túl hosszú az album, pont annyira, hogy még kellemes legyen végighallgatni. Szóval a srácok a lehető legjobb egyveleget készítették el a hozzávalókból, és a tálalás is minden várakozáson felül van (csak a kissé csúnyácska, noha kifejező borítót tudnám feledni). És ne feledjük, egy debütalbumos bandáról beszélünk! A Room Of The Mad Robots sikeresen bebizonyítja minden kétkedő számára, hogy a fiatal magyar formációk között is találhatók kiugró tehetségek, nemzetközi mércével mérve is kiváló produkciók. Érdemes lesz követni az útjukat, ha stabil marad a felállás, nagy jövőt jósolok nekik. Ez a zenei ötvözet, amiről a Room Of The Mad Robots szól, valóban felüdítő, figyelemfelkeltő a színtéren.


Kulcsszavak:
  room of the mad robots     mechanical sound empire 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Room Of The Mad Robots myspace oldal

 kapcsolódó cikkek: 

John Lennont dolgoz fel új akusztikus EP-jén a Room of the Mad Robots

Room Of The Mad Robots: tavaszi koncert és akusztikus EP

Rockmaraton 2016 - 2. rész

Infóhegyek az új Room Of The Mad Robots lemez kapcsán

Novemberben jön az új Room Of The Mad Robots lemez
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sorronia    hatesphere    archaic    the unknown    the limousines    chris rea    kabinláz    hard charger    smashing pumpkins    leecher    how to destroy angels    une misére    robert downey    kenneth branagh    fates warning    pomogácsok brutal monsters    fourty management    omega lithium    susan tedeschi    intimtorna illegál    asking alexandria    Ötödik sebesség    blahalousiana    eddie murpy    born from pain  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!