hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   13:39
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Akela


  1990.
  ”A dzsungel könyve” vezérfarkasának nevét négy fiatal srác vette fel, név szerint Katona László (ének), Pavelka Gyula (gitár), Pálvölgyi László (basszusgitár) és Sobry József (dob).
  Még ez évben indult a Moby Dick / Dance turné, és ahova a Dance nem tudott elmenni, az Akela oda beugorhatott. Hat-hét bulit játszhattak, aztán gyorsan felvettek két vadi új szerzeményt, amikre a kemény zenét kedvelők még mindig rázzák a hajukat. Ez a Rockernek születtem és a Nem hiszek.
  
  1991.
  Hogy „harapósabb” legyen a falka, érkezett még egy gitáros a zenekarba, Györki István.
  
  1992.
  Megjelent a Hungaroton gondozásában a várva várt első album, Fenevad címmel. Időközben a dobos, Sobry belefáradt a dolgokba és kizárta magát a csapatból. Sobry távozása után sokáig kereste a banda az utánpótlást, míg végül az Akela önálló, lemezbemutató turnéján Nagyfi Zoli (Omen) nyújtott segítő kezeket és lábakat. Kis idő múlva új falkatag mutatkozott be Sobry helyén, a szolnoki Ratkai Mihály személyében. Az önálló turné nagy közönségsikerrel zajlott. A záróbuli a nagycirkuszbeli „botránnyal” végződött, így helyet kaptak a metálzene palettáján.
  
  1994.
  Februárban a Felvonulási téren egy alkalmilag felállított cirkuszsátorban tartotta meg a banda Farkasfarsangját. Az ott rögzített anyagot tartalmazza a harmadik album.
  Egy új stúdióalbum is napvilágot látott, a címe: A félelem születése. Doboscsere, a változatosság kedvéért, Kertész Gábor (Napocska) érkezett, aki a Retek után ismételten belépő (és kilépő) Sobry után csatlakozott a Falkához.
  
  1995.
  Az Akela az ötödik születésnapját új kiadóval (Warner-Magneoton) és egy újabb albummal ünnepelte, melynek címe: Fekete bárány. Az album címadó daláról klipként egy mese, egy horrorrajzfilm készült, mely jellegzetes farkasmesék hősével játszat új szerepet. A banda dobosa itt már újra Sobry, aki megkaphatná a „legizgágább tag” címet is, hiszen az elmúlt öt évben ötször lépett ki az együttesből és hatszor vissza
  A ´95-ös év egyetlen nagy Akela koncertje szeptember 15-én a Kerepesi úti Ügető-pályán lett megrendezve. Sztárvendégek is felléptek, Smici (Moby Dick), Pohl Mihály (Lord), Kalapács Józsi és Nagyfi László (Omen) és még sok kedves ismerős. Nem hiányozhattak a régi, Akela-bulikról ismert show-elemek, mint az iszapfürdő, a tűznyelés, stb
  
  1996.
  Az 1996-os esztendőt az Akela nem csak egy új dobossal, egy új anyag elkészítésével indította. A punkos hangulatú minialbumot Főnök elmondása szerint Pávcsi erőltette, aki szívesen hallgatott punk zenét. Szó sem volt stílusváltásról, ez csak egy batyus kirándulás volt a punk-műfajba. Az Akela megmaradt a korábbi vicsorgós vonalnál. Személyi változások: az új dobos, Szalay Gábor (Stirlitz), aki nem csak a koncerteken, de a stúdióban is keményen állta a sarat, ellentétben nagy elődei többségével, akik a stúdióban többnyire elvéreztek. A vegyes érzelmeket kiváltó kurt-a punk al-bumm után 1996 végén megjelent egy „igazi” stúdióalbum is Fővárosi Emberkert címmel, aminek bemutatója a VI. Farkasnap keretében november 29-én a Petőfi Csarnokban zajlott. A rendezvényen az együttes jelképe, egy élő kanadai fehér farkas is jelen volt.
  
  1997.
  Megjelent a sorrendben nyolcadik stúdióalbum Fájdalomcsillapító címmel. A lemezmegjelenést országos turné követte a Dinasty és a Catheter (ex-Atomic) társaságában, a nagy PeCsa-bulit pedig júliusban tartották a fiúk. Év vége felé aztán kiderült, hogy a Falkatagok jövőről alkotott elképzelései bizony eltérőek. Hárman is más jellegű zenét szerettek volna játszani, mások pedig egész más pályát választottak maguknak a zenélés helyett. Búcsúzni viszont csak szépen szabad.
  
  1998.
  Búcsúzóul áprilisában napvilágot látott egy dupla album. Az egyik CD a február 20-i Farkasfarsang koncert felvételét tartalmazta, a másikon pedig hat vadonatúj nótát találhattak a rajongók. Az utolsó koncertre május végén került sor a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Ekkortól hosszú-hosszú csönd következett az Akela-sztoriban, a tagok a szélrózsa minden irányába szátszóródtak a világban.
  
  2001.
  Ősszel egy óriási hírt reppentett fel a zenekar. Több éves szünet után úgy döntöttek, hogy egy nagy koncert erejéig újra összeállnak. Katona „Főnök” hívó szavára hazajött Pálvölgyi Laci Amerikából, és a többiek is már törölgetik a port hangszereikről, hogy 2002. február 23-án a Petőfi Csarnokban újra hallhassa mindenki a farkasüvöltést!
  
  Györki István ( Gitár )
  Katona László ( Ének )
  Pálvölgyi László ( Basszusgitár )
  Pavelka Gyula ( Gitár )
  Szalay Gábor ( Dobok )


Kulcsszavak:
  Akela 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Akela

 kapcsolódó cikkek: 

Báránd-Rock Karácsony 2017. - Akela, Alcohol

Rockmaraton 2016 - 1. rész

Felvidéki Farkasnap – Révkomáromba látogat az Akela

Akela: III. Farkasok Szilvesztere – Légó Club

Fesztivál, csak ennyiért?! – MetalWar Fest Tatabányán
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kapcsolódó fotók: 

Akela - 2004. október 31., Petőfi Csarnok - Nagy Októberi Forr-a-dalom Feszt
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 after rain    lion twin    napalm death    backbeet    candlemass    björk    wakachuka    nils petter molvaer    kate hudson    attila    rotting christ    susan tedeschi    stargarden    incubus    scooter    social free face    black therapy    eternal flight    tankcsapda    ordog    bardo    kesh    balaton    unleashed    josé carreras  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!