hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   17:39
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Auróra


  A világ nagy balszerencséjére nem az orosz Aurora süllyedt el, hanem a Titanic. Az Aurorát Galacs bőgős, Polyák dobos és Vigi gitáros alapította 1983-ban. A magyar punkrobbanás csúcspontján. Ez olyan időszak volt, amikor a punkkoncertek meglehetősen lázas hangulatban zajlottak. Azidőtájt Magyarországon a hatóságok nem nézték jó szemmel a punk bandákat: az Aurora tagjai is hamar megkapták a magukét: Dayer felfüggesztett börtönbüntetést, a többiek rendőrségi figyelmeztetést. Ezek után hőseink jóideig csak álnéven tudtak fellépni, viszont felállásuk hamarosan stabilizálódott, mivel Kriszta személyében állandó énekesre leltek. Vele léptek föl a csapat életében fordulópontot jelentő balatonszemesi rocktáborban 1984-ben, ahol zajos sikert arattak és az egész ország megismerte nevüket. Az előadott dalokat kazettáról kazettára másolta boldog-boldogtalan. A zenekarra felfigyelt Bódy Gábor is, aki a magyar újhullámról forgatott filmjében a VHK, a Bizottság, az ápolók mellett szerepet szánt a Győrieknek is. A film Bódy tragikus halála miatt nem készült el.
  
  Nagyjából ebben az időben alakult ki az Aurora jól ismert trió felállása oly módon, hogy Vigi a gitározás mellett az énekesi feladatkört is magára vállalta. „Sohasem akartam énekelni, de nem találtunk senkit, így aztán rám maradt ez a szerep.”
  A szerencse továbbra sem pártolt el Vigiéktől, hiszen a véletlenen múlt, hogy kapcsolatba kerültek a híres bécsi Foglalt ház lakóival, és váltak a ház állandó zenekarává.
  
  Később német baráti kapcsolataik segítségével bevonultak Hardy Heilin producer stúdiójába, hogy fölrántsanak fél tucatnyi dalt, melynek rögzítésére abban az időben nem lett volna lehetőség Magyarországon az államilag felügyelt hanglemezgyári stúdióban. Az anyag Németországban az EMPTY Records címkéje alatt kislemezen jött ki, nálunk Aurora ´88 címmel kazettán jelent meg. Magyarországon számos rocklap az Aurora ´88 kazettát az év produkciói között rangsorolta, külön kiemelve a remek szövegeket, melyeket Pusztai Zoltán jegyzett és jegyez a mai napig is.
  
  Az Aurora mégsem kislemezével, hanem debütáló albumával, az 1989-es viszlát ivánnal futott be. Szinte hihetetlen, de ebből a független kiadású, az előzőnél kissé visszafogottabb tempójú lemezből annak idején 20 000 darabot adtak el. Igaz: az időzítés tökéletes volt, ekkor vonultak ki hazánkból 40 évi megszállás után az oroszok. A viszlát iván után hosszabb szünet következett: majd 3 évnek kellett eltelnie, mire előre kurvák, gengszterek címmel az új Aurora-album napvilágot láthatott. A Gengszterek jóval kiforrottabb, erősebb album, mint a viszlát iván, 11 pompás, érett power-punk nótát tartalmaz, a hangszerelés és a zenei rendezés kitűnő. Az album külföldön a német Hulk Records gondozásában is megjelent licence kiadásban.
  
  1993-ban jelent meg a feltámadás című album, majd azt követte 1994-ben a mindhalálig punk, amelyet német testvérzenekarukkal, a Wizo-val közösen jegyeztek. Még ebben az évben felléptek a MagyaRock-fesztiválon, közel 100 000 ember előtt.
  
  1995-ben jött ki a néhol metalos motívumokat is felvonultató keserű cukor Cselák szövegeivel - innentől a dobok mögött már a Polyákot felváltó Blinker ült. Az 1996-os év egyik legkellemesebb meglepetése az Aurora új, nincs karácsony című albuma volt, melyen a zenekar rádöbbent, hogy a rockzenei irányzat tévedés volt, ezért visszakanyarodtak a punkgyökereikhez. A dalok kemény, dallamos hangzása valóban emlékeztet az Aurora legjobb éveire, ám ezt tovább színesítette Qka trombitajátéka, mely az 1997-ben megjelent illegális bál albumon még nagyobb szerephez jutott.
  
  1998-ban önerőből megszervezték az újhullám Rockfesztivált Abdán, mely lehetőséget nyújtott számos hazai és külföldi underground-punk és hardcore-bandának a bemutatkozásra. Ezt a rendezvényt nagy sikere miatt szeretnék évente megrendezni.
  
  A zenekar 16 éve alatt már számos európai országban turnézott (pl. Ausztria, Svájc, Németország, Dánia, Hollandia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Csehország, Románia).


Kulcsszavak:
  Auróra 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Auróra

 kapcsolódó cikkek: 

Ritual, Drone, Breakcore, ez a Havizaj #132

Folyatódik az extrém zenei sorozat a Havizaj #126

Havizaj #125 epizód a Remetemen, a Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force és a Problems (USA) részvételével

Fezen fesztivál 25

Az Aurora olajra lép… - Augusztus 4-én koncert a Barba Negrában
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 alcohol    hazai termék    lourdes    ko ko mo    ryan reynolds    jarolics tamás    pixies    deafheaven    matthew vaughn    bővebb információk:    stardrive    ági és a fiúk    primus    tower heist    snow patrol    the devin townsend project    hegyalja fesztivál    testament    Üllői Úti fuck    johnny depp    tommy lee jones    dirkschneider    gyár    tony iommi    balázs elemér  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!