hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   15:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ladánybene 27


  A Ladánybene 27 (nemzetközileg LB 27-ként ismert) az első és eddig az egyetlen közismert reggae zenekar Magyarországon. Történetük 1988-ban kezdődött, mikor az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt. A siker lendületével komolyabb munkába fogtak, így rövid idő alatt helyi szinten ismertté váltak akkori ska stílusú számaikkal. Több demo felvétel készítése és rengeteg koncert után 1990-ben már színvonalas produkcióval érték el következő nagy sikerüket: megnyerték az akkori legnagyobb országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt a PolyGram kiadóval.
  
  Közben a zenei stílusuk is változott; ahogy értek, kezdtek összecsiszolódni, lelassulni egyre több reggae szám került a koncertprogramjukba. Ennek megfelelően az 1991 -ben megjelent bemutatkozó albumukon a ska mellett már nagy hansúlyt fektettek - mint a lemez címe is mutatja a Reggae -re. Az album hatalmas szakmai és közönségsikert aratott. Elnyerte a Magyar Rádió eMeRTon díját, mint az 1991-es év kiemelkedő jelentőségű zenekara, a Rastafari című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáit. A siker meglepő volt mivel a reggae-nek eddig semmilyen hagyománya sem volt Magyarországon, egy-egy számtól eltekintve soha senki nem készített reggae felvételeket, pláne nem egy teljes albumot. Így a zenekar célja a mai napig is nem csak a saját népszerűségének növelése, hanem a reggae megismertetése és megszerettetése is. Természetesen turnézás következett főleg itthon és már néha-néha a környező országokban is. 1992 nyarán megrendezték az első a mai napig tartó hagyományt teremtő LB 27 Reggae Tábor t.
  
  Persze közben készült a második album is amit 1993 -ban adtak ki egyszerűen a II. címmel. Ez az anyag a digitális technika jegyében készült, az akkori legmodernebb magyar stúdióban. Az album legnagyobb slágere, a Szedegetem c. dal, mellyel beneveztek egy országos televíziós fesztiválra, ahol a döntőig jutottak. Ez a siker végleg beírta a zenekar nevét a magyar showbusiness történetébe, mint az első és egyetlen, tehát A Magyar Reggae Band. Talán ennek is köszönhetően ők léptek fel Carlos Santana előtt a 93-as budapesti koncertjén.
  
  A következő egy koncertlemez volt 1994-ből, melyet egy jótékonysági koncertjükön rög- zítettek Live címmel. Bár a kiadójuk nem rajongott a koncert lemez ötletéért a zenekar ragaszkodott hozzá, mivel rögzíteni szerették volna azt a hangulatot ami minden bulijukra jellemző. A lemez érdekessége, hogy számos addig kiadatlan felvételt is tartalmazott a gyűjtők nagy-nagy örömére.
  
  1995 nagyon fontos év a zenekar történetében; létrejött az első jamaicai utazás és megszületett egy újabb hatalmas sláger, a következő album címadó dala: a Van még a világon. 95 januárját Jamaica-ban töltötte a zenekar, ahol videklipet és útifilmet forgattak. A kint látottak és főleg a hallottak nagy hatással voltak rájuk, szinte egy új időszámítás kezdődött a zenekar életében. Hazatérésük után, a jamaicában forgatott klippel óriási sikerrel promótálták új albumukat. A Van még a világon c. dal felkerült több hazai illetve külföldi válogatás albumra, így számos ország rádiói játszották Olaszországtól Jamaica-ig. Természetesen turnék itthon és a környező országokban egyaránt, toplistás helyezések kelet-európa szerte, meghívások európai fesztiválokra.
  
  Talán a jamaicai élmények hatására 1996 -ban két albumot is kiadtak: az év elején egy emlékalbumot- az ősi magyar kidónál a Hungarotonnál - Bob Marley emlékére címmel melyen kizárólag Marley dalok hallhatók. A lemezbemutató koncertet május 11-én tartották több ezer néző előtt, szinte percre pontosan a Mester halálának 15. évfordulóján. Az albumról a One Love c. dal lett a legsikeresebb. Az év végén kiadtak egy saját szerzeményekből álló albumot is- az EMI-nál- Pozitív címmel. Ezen a kompozíciók és a hangzás is a 80-as évek roots reggae stílusát idézte. A Még csak álom c. dal rasta témájú szövege keltett nagy érdeklődést, melyet felerősített a hozzá készített megrázó erejű videoklip is. A második videoklipjüket a Fuss című ska dalra, egy a Nemzetközi Videoklip Fesztiválon induló kanadai stáb készítette el. Ebben az évben ellátogatott Európába a Malibu Reggae Mix névre keresztelt Bob Marley emlék turné, melynek budapesti koncertjén olyan nevekkel léptek egy színpadra, mint a The Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton, The Wailers. Még ebben az évben újra Santana elött játszottak a pesti koncertjén, ahol Carlos a hallottak alapján közös zenélésre invitálta a zenekart., így együtt játszották el az Exodus című számot.
  
  Új albummal 1998-ban jelentkeztek, melynek címadó dala egy régi Natural Ites sláger feldolgozása a Kell egy ház.Erre a roots reggae dalra forgattak klippet mellyel ismét a listák élén tanyáztak. Számos nemzetközi és hazai válogatásra felkerült a dal, az egész ország kellegyházazott. Az album felvételei során találkoztak egy remek zenész, hangmérnök, hangszerelő arccal, Deseö dBalage Balázzsal, akivel elkészítették a címadó dal dub verzióját is, ezzel egy új fejezetet nyitva a zenekar történetében. Nyáron felléptek többek között az olasz Rototom Sunsplash Reggae Fest-en is, ahol felfigyelt rájuk a jamaicai Sunsplash fesztivál főszervezője, Mr Rae Barrett, aki azonnal meghívta a zenekart a 99-es splash-re. Így 1999-ben újra Jamaicában indult az év, ahol február 6-án közösen játszottak a Wailers-szel az Ocho Rios-i Bob Marley emlékkoncerten, majd esténként pedig együtt jammeltek jamaicai zenészekkel (így futottak össze pl. Ninjaman-nal is). Még ebben az évben a Kell egy ház sikerét kihasználva - a PolyGram megjelentette az első négy lemezből készült válogatás albumukat Best of LB 27 1991-1995 címmel. 2000-ben elkezdték a legújabb album stúdió munkáit, melyek több mint egy évig folytak dBalage DSM stúdiójában. Az eredmény a 2001-ben megjelent Reggaekirakat című album. Mint a cím is mutatja a lemez sokszínű, (a reggae számos irányzata megtalálható rajta) mai modern hangzású, alternatív mixekkel és remixekkel. Az első videoklip a Kell, hogy szállj! c. dalból készült, mely szerzemény felkerült több nemzetközi és hazai válogatás albumra is. Nyáron turné és meghívások újabb reggae fesztiválokra (pl. Szlovénia Riversplash). Év végén megjelentették a teljes album dub remixét Links to Babyloncímmel, melyet egy külön - DUB 4 U nevű - projectben élőben is játszanak. Idén létrehozták az LB Reggae Sound System-et, mellyel országszerte népszerűsítik a műfajt ott is ahol nincs lehetőség a koncertezésre.
  
  A zenekar tagjai:
  
  Árokszállási RasTamás drums
  Bodnár Tibor guitars
  Bokó Zoltán keyboards
  Hertelendi Rasta István bass
  Miksa lead vocals
  Lewy Brandy keyboards, percussions
  
  Albumok:
  - Reggae 1991. PolyGram
  - II. - 1993. PolyGram
  - Live 1994. PolyGram
  - Theres Something In The World(Van még a világon) 1995. PolyGram
  - In Memoriam Bob Marley (Bob Marley emlékére) 1996. Hungaroton Gong
  - Positive (Pozitív) 1996. EMI-Quint
  - Pictures on the wall (Kell egy ház) 1998. EMI-Quint
  - The Best of LB 27 1991-1995. 1998. Polygram
  - Reggaekirakat”- 2001. CrossRoads
  - Links To Babylon”(DUB) - 2002. CrossRoads


Kulcsszavak:
  Ladánybene 27 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

LB27

 kapcsolódó cikkek: 

Adománygyűjtéssel egybekötött koncertre készül a Ladánybene 27 és a Sin Seekas

Bob Marley 75. születésnapját ünnepli a Ladánybene 27 és barátai

Tisza Style - Mayfly; A Láma Dalai; Idegen; Ladánybene 27

Ladánybene 27: Offenzíva - új album a nemsokára 30 éves zenekartól

Jamaica helyett a Zöld Pardonban ünnepel a Ladánybene 27
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 suicide silence    deák bill    valentin nap    nemes andrás    autopsy    fürgerókalábak    nonverse    kortársak    blythe    teräsbetoni    mark hoppus    rumproof    distrust    the edge    omega lithium    watch my dying    demonical    forever still    good charlotte    wacken metal battle    az ördög benned lakozik    owl city    lyuhász lyácint    molotov solution    johnny knoxville  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!