hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   12:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kézi Chopin


  A Kézi Chopint 1983-ban alakította Budapesten Legát Tibor énekes szövegíró. Kezdetben iskolai rendezvényeken léptek fel, majd az akkoriban ismét virágkorát élő klubmozgalom egyik meghatározó zenekarává váltak nyers zenéjük és politikai szövegeik miatt. E kezdeti periódus 1985-ben zárult le, amikor a Kézi-Chopin Kassák Klubbéli koncertjét a rendőrség márciusban betiltotta. Az eseményről - jellemző módon - csupán a los angelesi SPEX magazin emlékezett meg. A második periódus 1986-tól datálható, amikor csatlakozott a zenekarhoz Tóth László gitáros-zeneszerző, s általa igényesebb zenét kezdett játszani az együttes. A szövegek árnyaltabbá váltak, így a rendőrség sem tudott kifogást találni. Az akkori műsoroknak javarészt a zenekar Almássy téri Szabadidőköpontban működő klubja adott otthont - többnyire teltházas koncerteken. Ettől függetlenül a zenekar publikálási lehetôségei nem változtak, bár úgymond tűrt kategóriába került, lemezt nem adhattak ki, ezt az időszakot mindössze a Magyar Rádióban 1987-ben és 1988-ban felvett öt dal örökítette meg. 1988-ban Legát kilépett a zenekarból, amely próbálkozott más énekessel, ám csak egy koncertet adtak. Az újjáalakulásra - ismét a régi énekessel - 1990-ig kellett várni, de a koncepció akkorra teljesen átalakult. Gitárcentrikus zene, ironikus-tragikomikus szövegek jellemezték az akkori műsort, ami 1991-ben kazettán jelent meg az Utolsó Magyar Playboy címmel a Fekete Lyuk Kiadó gondozásában.
  
  A kedvező sajtóvisszhang ellenére (a Kurír például Frank Zappát és Tom Waits-t emlegette párhuzamként) a Kézi-Chopin úgy döntött, hogy következő programjával visszatér az 1986-88 közötti koncepcióhoz. 1992-ben készült el az Ígéret Földje című anyag, amely egy évvel később jelent meg kazettán, 1994-ben pedig CD-n a Bahia kiadásában. 1993 nyarán a zenekar Asztalon áll...című dalából Komár István készített klipet, amelyet a Magyar Televízió és az ország szinte összes kábeltévéje bemutatott és rendszeresen sugárzott. A Kézi-Chopin második klipjét (Eljön a csend) az R-Vision - Magyar Televízió páyázatára készítette Reisz Péter 1994 januárjában. A klip a legjobbak közé jutott, és ezzel bemutatásra került országszerte. 1994-ben a Kézi-Chopin benevezett a Marlboro Rock-In tehetségkutató versenyre, ahol több mint háromszáz rock zenekart maga mögé utasítva a legjobb három közé került. A Kézi-Chopin 1995-ben új lemez felvételét és kiadását tervezi, melynek demomunkálatai már most folyamatban vannak. A zenekar januártól rendszeresen lép fel a Fiatal Művészek Klubjában, valamint több más budapesti és vidéki klubban és koncertpódiumon.
  
  A tagok: Csehy András (basszusgitár), Glatz György (dobok), Legát Tibor(ének), Papócsi László (billenytyűs hangszerek), Tóth László (gitár).


Kulcsszavak:
  Kézi Chopin 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

XII. VilágVeleje fesztivál

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mark zuckerberg    coroner    fonó    szerk alatt!!!!    shakespeare    vesztegzár    powerwolf    severe torture    after the burial    iscream    krízis    maneskin    aws    anselmo crew    salma hayek    emma stone    goodbye darjeeling    juliette lewis    wisdom    meshuggah    tara reid    pfa    shinedown    animals    neaera  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!