hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2003. február 11. kedd   14:11
nincsen hozzászólás

szerző: Trafó.Hu
Making New Waves 2003 kortárs zenei fesztivál
A Goethe Intézet, a British Council, a Francia Intézet, a Magyar Komputerzenei Alapítvány és a Trafó közös szervezésében 2003 február 13-16, Trafó Kortárs Művészetek Háza

  Első-második nap

  Nemzetközi programmal jelentkezik az V. Making New Waves Fesztivál. Brit, német, amerikai, francia és magyar művészek lépnek fel a műsorban. Hagyományainknak megfelelően a koncertek mellett oktatói műhelyeket, előadásokat is szervezünk. A fesztivál (először történetében) egy zenei főtéma - az emberi hang - köré szerveződik. Koncerteken és műhelyeken szeretnénk bemutatni, hogyan fedezik fel és értelmezik újra a mai szerzők a beszéd- és énekhangban rejlő lehetőségeket, milyen hagyományokhoz, régi technikákhoz nyúlnak vissza, hogyan használják a modern technológiát.
  
  A nyitókoncerten a brit SingCircle énekegyüttes lép fel Gregory Rose vezényletével. A négy, elektronikusan kierősített énekhangon megszólaló együttes virtuóz módon kezeli a különféle vokális technikákat. Budapesten az együttes - koncertje mellett - a Zeneakadémián műhelyt tart zeneszerzőknek és énekeseknek, Gregory Rose pedig előadás formájában beszél a XX-XXI. századi vokális repertoárról.
  
  A második napon két szólista koncertjét hallgathatjuk meg. Először Tran Quang Hai (Franciaország), majd Trevor Wishart (Nagy-Britannia) lép fel. Az este folyamán az egyik legősibb technikától eljutunk egészen napjaink hangfeldolgozójáig, a számítógépig. Tran Quang Hai nagymestere és kutatója a mongol torokéneklésnek. Improvizációk formájában mutatja be, hogyan élhet tovább napjainkban egy több ezer éves hagyomány. Trevor Wishart vokális improvizációi és az emberi hang számítógépes átalakításával létrehozott művei a vokális lehetőségek fizikai-fiziológiai és technikai-technológiai szélsőségeit tárják fel a hallgatók előtt.
  A Hang-Játszó-Ház keretében mindketten tartanak oktatói műhelyt is. Tran Quang Hai amatőrökkel, Trevor Wishart pedig Sáry László zeneszerzővel együttműködve a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival fog dolgozni.

  Harmadik-negyedik nap

  A következő este a zenei színházé. Az először Magyarországra látogató Heiner Goebbels (Németország) színészre, ütőhangszerekre és mintavevőre írott Prométheusz ébredése című szcenírozott koncertjét adja elő a kortárs zene egyik leginnovatívabb énekese és ütőhangszerese, a hajdani Közgáz Jazz Klubból jól ismert David Moss (ütőhangszerek) és Ernst Stötzner (narráció) közreműködésével. Heiner Müller fantasztikusan groteszk szóképeivel és Goebbels zenés dramaturgiájával elevenedik meg Prométheusz antik meséje a színpadon. A kiválasztott szövegrészleteket a zene szövi tovább, a klasszikus összefüggéseket heavy metal-motívumok roncsolják. A digitális memóriából vett free jazz- és fúvószenei idézetek minden érzelgősséget kioltanak. A színpadkép és a dramaturgia csupán utalásokra szorítkozik. Az eredmény: az avantgárd és az antikvitás zeneesztétikailag izgalmas találkozása a színpadon.
  
  Heiner Goebbelst nyugodtan nevezhetjük világsztárnak a kortárs zene területén. A kompozíció mellett erősen foglalkoztatja a zenének a szöveggel való kapcsolata, a zene színpadi megjelenítése, a láthatatlan láthatóvá tételének problematikája. Munkásságát a műfaji sokszínűség jellemzi: hangjáték, szcenírozott koncert, zenei színház, opera stb. Komponált darabokat az Ensemble Modern, az Ensemble Intercontemporain és a Frankfurti Opera számára, készített hanginstallációt a párizsi Pompidou Központ részére. 2001-ben elnyerte az Európai Színházi Díjat, Surrogate Cities című CD-jét Grammy-díjra jelölték a Legjobb klasszikus kortárs kompozíció kategóriában, Hashiragi című zenei színházával pedig elnyerte az Edinbourgh-i Fesztivál Herald Angel-díját.
  
  A koncertet a magyar Új Dimenzió Műhely bemutatkozása előzi meg a Trafó Stúdiójában. A kvartett (Dénes Zsuzsa - ének; Klenyán Csaba - klarinét, basszusklarinét; Babits Antal - klarinét, kontrabasszus klarinét, kontraplasztikcső; Szakács Ajtony Csaba - élő elektronika) programjának címe Időutazás - hangokkal űzött mágia.
  
  A fesztivál zárókoncertje ismét a HANG-JÁTSZÓ-HÁZ főszereplőié. Sáry László együttese fog bemutatkozni, ahol Sáry kreatív zenei játékait mutatják be és improvizációkat a Trevor Wishart által vezetett műhelymunkából. Ezután megismerhetjük Tran Quang Hai műhelymunkájának eredményét is.
  A zárókoncert külön érdekessége, hogy betekintést nyerhetünk a Trafóban folyó, Tom Bogdan által vezetett Meredith Monk workshop munkájába is. A zárókoncert után levetítésre kerül Meredith Monk egy alkotása.
  
  A Trafó Nagytermén kívül a Trafó Stúdiójában is lesznek programok ez évben. A Hang-Játszó-Ház keretében itt zajló műhelymunkák mellett szombaton, 15-én a fesztivál főszervezője, a Zeneakadémia tanára, Szigetvári Andrea tart előadást Tran Quang Hai közreműködésével az ősi vokális technikák és az új technológia kapcsolódásairól. Vasárnap, 16-án délután Heiner Goebbels beszél a zenei színházról, a szöveg zenei formálásáról, a technológia (sampler) szerepéről az érdeklődőknek.

  Részletes program

  Február 13. csütörtök
  Nagyterem
  20h - SingCircle énekegyüttes (GB)
  vezényel: Gregory Rose
  Belépőjegy: 1000 Ft
  
  Február 14. péntek
  Nagyterem
  20h - Tran Quang Hai (F) koncertje (torokének, doromb)
  21h30 - Trevor Wishart (GB) koncertje (vokális improvizációk, elektroakusztikus zene)
  Belépőjegy: 700 Ft
  
  Február 15. szombat
  Stúdió
  18h - Szigetvári Andreda és Tran Quang Hai előadása
  20h - Új Dimenzió Műhely koncert
  
  Nagyterem
  21h - Heiner Goebbels (D): Prométheusz szabadulása - zenei színház Heiner Müller szövege nyomán
  Közreműködik: Heiner Goebbels (billentyűk), Davis Moss (ütőhangszerek), Ernst Stötzner (narráció)
  Belépőjegy: 1500 Ft
  
  Február 16. vasárnap
  Stúdió
  15h - Heiner Goebbels előadása
  
  Nagyterem
  19h - A HANG-JÁTSZÓ-HÁZ projekt zárókoncertje
  Közreműködnek:
  Trevor Wishart, Sáry László és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói
  Tran Quang Hai és a workshop résztvevői
  Tom Bogdan és a Meredith Monk projekt résztvevői
  kb. 20h30 - vetítés Meredith Monk filmjeiből
  Ingyenes!
  
  Tran Quang Hai workshopjára jelentkezni lehet a 06/20/347-0716-os telefonszámon, illetve az electronicmusic@hcmf.hu e-mail címen.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
 kiemelt 
Rockmaraton 2024
  
Véglegesedett a Rockmaraton programja

Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tales from the grave in space    brujeria    maci laci    prince    beyond the bridge    eluveittie    sicitur adastra    jürgen von knoblauch    in extremo    eyes set to kill    arany    scott weiland    kispál és a borz    offspring    my small community    chief rebel angel    stadt    charlie st. cloud    masterica    more than a thousand    midriff    kerekes band    decease    paranormal activity 2    the rev  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!