hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   11:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
NEO


  A magyar zenei életben Milkovics Mátyás és Moldvai Márk neve 1995-ben vált először ismertté, mint a Populär együttes tagjai, amikor a BMG-nél kiadták első, Új arcok a feszületen című albumukat. A rádiók kiemelt rotációkban játszották Víz alá merülni című dalukat, és a csapat több teltházas koncertet is adott a Petőfi Csarnokban.
  
  A zenekar két alappillére ezidőtájt kezdte felépíteni saját produceri és stúdióbirodalmát, e mellett egy új, nyitottabb és modernebb zenekari forma terveit fontolgatták.
  A duó a NEO nevet kapta, azonnal átszerződtek az EMI-hoz, stúdiójuk pedig NEOWORLD-ként vált a szakmában ismertté és kedveltté. Bár az egyedülálló technikával rendelkező alkotóműhelyben elsősorban a saját álmaikat akarták megvalósítani, számos hazai sztár zenei anyaga is itt készült el, a fiúk így kezdtek producerként, zenészként és hangmérnökként is komoly sikerekre szert tenni.
  Időközben számtalan remix felkérésnek is eleget tettek, a Kispál és a Borz-tól és a Heaven Street Seven-től elkezdve a Tankcsapdán és a Másfélen át egészen a Jazz+Az-ig. Természetesen eközben saját zenei elképzeléseiket is igyekeztek megvalósítani, az ehhez szükséges feltételeket azonban a kiadók csak mérsékelten képesek biztosítani. Gigantikus filmzene adaptációjukhoz (Persuaders, avagy Minden lében két kanál) például az ország legnagyobb stúdióhelységét bérelték ki, ahol a Rádiózenekar 100 főt is meghaladó szimfonikus zenekarával dolgoztak együtt.
  
  A NEO első dala a közismert Rózsaszín Párduc témáját dolgozta fel, amiben a Besenyő Brass is közreműködött. Ez a kislemez (NEO - The Pink Panther Theme, 1998 november, EMI) magyar viszonylatban egyedülálló módon több mint 20 országban jelent meg, Kanadától Dél-Afrikán át Japánig. Utómunkálatai a világ egyik leghíresebb stúdiójában, a londoni Abbey Road-ban, ahol annak idején a Beatles lemezei is készültek. A kislemezen Steve Lyon-nak a remixe is megtalálható, aki a Depeche Mode, a Cure és a Paradise Lost hangmérnökeként vált világhírűvé.
  A dal számtalan válogatás lemezre is felkerült, Japánban például nem kisebb nevekkel szerepelt egy albumon, mint a Chemical Brothers, a Duran Duran, a Massive Attack, a Queen, Robbie Williams, a Spice Girls, a Chumbawamba, a Blur és a Freestylers, valamint főcímzeneként használta hosszú időn keresztül az Eurosport és a Sky Channel, de a német Bayern3 kereskedelmi rádió hírműsorainak aláfestő zenéje is a The Pink Panther Theme volt. Az egyik izraeli DJ szombat esti rádiós műsorát hetekig a NEO féle párduccal indította.
  
  A videóklipet egy német stáb (FishFilm) készítette, John Buche amerikai rendező irányításával, így kerülhetett többször is az MTV (Music Television) és a német VIVA adásába. Az MTV ráadásul a legjobb magyar videóklipnek járó díjjal a NEO-t jutalmazta, amit Ulrika, az MTV egyik legnépszerűbb műsorvezetőnője adott át a fiúknak. A kislemez németországi sikere kapcsán a NEO fellépett a kölni POPCOM fesztiválon, amely a legnagyobb európai zenei vásár is egyben, és számos interjút adott a jelenlévő rádiós és televíziós csatornáknak.
  A filmzene-őrült duó következő sikerállomása a Persuaders (avagy minden lében két kanál) című kislemez volt, melyet a világon mindenütt elismert szimfonikus zenekarral, a Rádiózenekarral közösen készítettek (NEO - Persuaders, 1999 május, EMI). A Roger Moore és Tony Curtis főszereplésével legendássá vált sorozat fő témáját a James Bond filmek zeneszerzője, John Barry írta.
  
  A zenei felvételeket több hónapos előkészületek előzték meg, hiszen a NEO az eredeti filmzenének csak a dallamát akarta felhasználni, melyet barátjuk, Létray Ákos segítségével egy saját, grandiózus szimfonikus zenekari kísérettel vettek fel, ötvözve a hagyományos hangszerek világát a modern, elektronikus sounddal. A Népszabadságban megjelent kritika (Új Péter) szerint a dal a magyar progresszív tánczene abszolút csúcsteljesítménye, még Roger Moore is elismerően nyilatkozott róla. A már teljesen a fiúk irányításával készült, félig animációs videóklip még többet volt látható a hazai és külföldi zenei csatornákon (MTV, VIVA, VIVA2), mint a Pink Panther. Az akkor még Z+ néven futott magyar zenetévé is sokat játszotta a felvételt.
  
  A két sikeres kislemez után 1999 augusztusában megjelent a várva várt első NEO album, az EKLEKTOGRAM, melynek címe az eklektikára utal, hiszen a lemezen instrumentális és vokális dalok egyaránt megtalálhatók a legkülönbözőbb stíluskereszteződések közepette. A dalszövegek megírásában és feléneklésében a Heaven Street Seven gitáros-énekese, Szűcs Krisztián volt segítségükre. A lemezen található dalok közül a Ranbo 13 című opusz és annak, animációs videóklipje az eddigi legnagyobb hazai siker- és elismerés-sorozatot hozta a NEO számára. A MAHASZ (Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége) Arany Zsiráf díjjal jutalmazta, s az Eklektogram-ot jelölték az év hangfelvétele kategóriában is, ahol friss zenekar létükre máris a második helyre kerültek.
  A magyar zenetévé nemcsak kiemelt rotációban játszotta a Ranbo 13 klipjét, de fődíjat is odaítélte a NEO-nak, a Z+ Mánia 2000 elnevezésű videóklip fesztiválon.
  A díjat Koltai Lajos, az Oscar-díjra is jelölt operatőr adta át a Milkovics-Moldvai duónak és Pál Balázsnak, a klip rendezőjének. Az országos Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Film és TV kritikusok díját ítélték oda a klipnek, de a Wanted magazin szerint is az év legjobb videója a Ranbo 13 volt. Ugyanitt díjat kaptak az év felfedezettje kategóriában, jelöléseket az év albuma (2. hely) és az év zenekarai közé (3. hely), az év énekesei között pedig Szűcs Krisztián neve is feltűnt. Ezidő alatt a Ranbo 13 klipje egy Los Angeles-i klipfesztivál második helyezettje lett, ami egyedülálló teljesítmény a magyar könnyűzenében.
  A zenekar igazából a Massive Attack előzenekaraként, több mint 5000 ember előtt mutatkozhatott be, majd a Pepsi szigeten és más nagyobb party-n is színpadra léptek, ahol a lemezen közreműködő zenészekkel kiegészülve megmutathatták, mit is tudnak.
  
  1999 novemberében teltházas lemezbemutató koncertet adtak a Petőfi Csarnokban, abszolút high-tech színpad és látványtechnikával. Az Eklektogram azóta megjelent Koreában, Alan Wilder, a Depeche Mode egykori tagja és zenei vezetője is elismerően nyilatkozott róla. A Pinkbeat című felvételt megvásárolta az angol Channel 4 sportcsatorna, s több külföldi koncert-meghívás is érkezett a duóhoz. A 2000-es év elején producerként-hangszerelőként közreműködtek a Heaven Street Seven Cukor című albumán, melyről a Hol van az a krézi srác című sláger a rádiók összesített listája szerint a legjátszottabb magyar dal lett. Remixelték a legsikeresebb alternatív zenekarként aposztrofált Kispál és a Borz Utolsó aktus a Földön című számát is, amire egy igen meghökkentő klip készült Lovasi András és a két NEO tag szereplésével és rendezésében.
  
  Június közepén végre új NEO anyag került a boltokba, az Aiiaiiiyo kislemeze, mely egy rendkívül energikus és legfőképp fülbemászó dal, a duó eddigi talán legjobb szerzeménye. Nem csoda, hogy hamar a rádiók és a zenei tévéműsorok kedvencévé vált, valamint a nemrégiben bemutatott Pizzás című játékfilm fő betétdalának is ezt választották.
  Újabb remix meghívások következtek, olyan - saját szcénájukban hatalmas népszerűségnek örvendő - zenekarok dalait gondolták újra, mint aHeaven Street Seven vagy a Másfél. Az elmúlt év minden jelentősebb fesztiválján fellépett a csapat (Budapest Parádé, Pepsi Sziget, EFOTT, Hegyalja Fesztivál, Wanted Fesztivál, Volt Fesztivál, Hisztéria Fesztivál stb.).
  
  Felkérést kaptak az Kontroll című új magyar játékfilm teljes zenéjének elkészítésére, mely előreláthatóan 2003-ban kerül a filmszínházakba. 2002 nyarára végre elkészült az új albumot beharangozó első kislemez, a Diskhead. A hozzá készült videóklip alapötletén a zenekar tagjai maguk is dolgoztak, a végleges változat elkészítésében a Clockwork Orange / Cabbage videóanimátor stábja volt segítségükre. A mű világpremierje az MTV World Chart Express című műsorában volt, de a legjobb és leginnovatívabb klipeket bemutató mtv:new-ban is elismerően szóltak róla. A NEO körül időközben egy kisebb stáb alakult, melynek soraiban ott találjuk az egykori Popular énekest, Babos Norbertet is, aki a zenekar koncertjei alatt üzemelő vizuális show kitervelője és irányítója. A NEO jelenleg második, Lo Tech Man Hi Tech World című albumán dolgozik, amely 2002 októberében kerül a boltokba, reményeik szerint nem csak Magyarországon, hanem külföldön is...


Kulcsszavak:
  NEO 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

NEO

 kapcsolódó cikkek: 

A békéscsabai neogrunge zenekar, a New Snake Revival az Öröm a Zene országos döntőjében

A Danubia Zenekar társadalmi missziói

Megjelent a Tolna megyei Neonverebek négyszámos bemutatkozó stúdióanyaga

Hernan Cattaneo és Jan Blomqvist is imádta a Sun and Soda nappali bulisorozatot

Szegeden a Hangszert a kézbe - Nagyszabású, interaktív zeneoktatási roadshow
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kapcsolódó fotók: 

Neochrome - 2005. november 26., Petőfi csarnok - Gothica V.
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szemtől szembe    bonded by blood    overcast    saviours    vittula    eric martin    1g records    ripoff raskolnikov    atticus ross    illumishade    livesound    skyclad    posthum    steve morse    marco mendosa trio     hrutka róbert    belphegor    stúdió galéria    geezer butler    alice in change    boston manor    hungarythm    gwyneth paltrow    offspring    carbonfools  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!