hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [tánc]  2010. január 20. szerda   17:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapest Feis – Ír Tánc Bajnokság
2010. január 23- 24. Lőrinci Sportcsarnok - Budapest

  2010. január 23-án és 24-én a Lőrinci Sportcsarnokban kerül megrendezésre az első magyarországi nemzetközi ír tánc bajnokság, a Budapest Feis 2010. A rendezvény szervezői, a Smaragdcipő Alapítvány és a Blackbird Tánciskola amely a dublini székhelyű, 1929-ben alapított Irish Dancing Commission akkreditált magyar iskolája közel 300 versenyzőt várnak a kontinens 29 ír tánciskolájából.
  
  Írországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában az ír tánchoz kapcsolódó rendszeres versenyzés hétköznapi dolognak számít, az európai kontinensen azonban csak 2003-ban rendezték meg az első hivatalos nemzetközi feis-t, vagyis táncversenyt. A helyi ír tánciskolák által szervezett versenyeken és az évente megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon a magyar táncosok sikert sikerre halmoztak, az első magyar bajnokság megszervezése azonban eddig még váratott magára. A szervezők a budapesti verseny megszervezésével újabb fejezetet nyitnak a magyarországi és egyben az európai ír tánc történetében is.
  
  A bajnokság két napján megközelítőleg 220 versenyszámra kerül sor; az ír tánc bajnokságok a táncok jellegéből adódóan sok rövid versenyszámból állnak, melyeken a táncosok egyedül vagy kisebb csoportokban versenyeznek, tánctechnikai tudásuktól függően különböző szinteken. Egy-egy versenyző több kategóriában is nevezhet, így egy táncos akár 10-15 különböző egyéni koreográfiával vagy csoportos versenyszámban is indulhat ugyanazon a bajnokságon. A leglátványosabb műsorszámokat, a budapesti Open bajnoki címért folyó küzdelmet szombaton este, a showdance kategóriában induló produkciókat vasárnap délután tekinthetik meg a látogatók.
  
  A táncversenyt megnyitó gála 22-én este 20h-kor kezdődik a Rózsa Művelődési Házban; a gálán fellépnek a Blackbird Tánciskola táncosai, a Con-Fusion Dance kortárs ír tánc társulat valamint a Greenfields együttes.
  
  Ír sztepptánc versenytánc showtánc
  
  Amikor Michael Flatley és társulata 1994-ben előadta a később egész estés Riverdance show egy részletét az Eurovíziós Dalfesztiválon, az ír tánc egyik pillanatról a másikra világhírűvé vált. A Riverdance sikerét követően számos ír táncprodukció látott napvilágot, azt azonban máig kevesen tudják az ír táncos körökön kívül, hogy ír sztepptáncot 1994 előtt szinte kizárólag művelődési, közösségi házak kopott színpadain megrendezett táncversenyeken vagy pub-okban lehetett látni a Brit-Szigeteken vagy Észak-Amerikában, az esetek legnagyobb részében szólótáncként előadva. Nagyobb létszámú és nem szakmabeli közönség előtt színpadon legfeljebb koncerteken, kísérő művészekként mutathatták be tánctudásukat olyan ma már világhírű táncművészek is, mint pl. Michael Flatley, Jean Butler vagy Colin Dunne.
  
  Az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál egyszer s mindenkorra megváltoztatta az ír tánc helyzetét, az ír sztepptánc világhírűvé vált, a táncolni vágyók száma robbanásszerűen megnőtt és az ír tánc azóta is nagy népszerűségnek örvend gyerekek és felnőttek körében egyaránt, olyan területeken is, ahol az ír hagyományos kultúra, zene, tánc korábban egyáltalán nem volt ismert. A színpadi produkciók iránt támadt igény kihatással volt a táncoktatásra és a táncversenyekre is; a megfelelő tánctechnikai alapokkal rendelkező versenyzők ma akár hivatásos táncosokká is válhatnak világkörüli útjaikat járó ír táncprodukciókban. A táncversenyeken, regionális bajnokságon elért jó helyezés így kiváló referencia, egy ír sztepptáncos színpadi karrierjének kezdete lehet. A táncverseny, a feis (eredeti jelentése: fesztivál) ma már nem csak szűk szakmai körben megrendezett verseny, hanem az iskolák diákjai közti versengésen túlmutató tehetségkutató rendezvény és magas nézőszámú kulturális esemény.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Budapest Feis

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bastards of bodom    gathering    deathcore    lajkó félix    corrections house    tomi koivusaari    oscar    fridvalszki mark    secret sphere    kosztolányi dezső    underworld    utódok    antalgia    rém hangosan és irtó közel    amon amarth    as i lay dying    the legend of the guardians    muse    enter shikari    killswitch engane    malice mizer    amanda seyfried    cosmogenesis    beyond the bridge    choice with no voice  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!