hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [party]  2009. december 23. szerda   15:14
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Esclin Syndo, Dr. Beat, Pozvakowski az A38-on
2009. december 28. 21:00., A38 - Budapest

  Elővétel: 1500 Ft
  
  Hatalmas sodrású, elrugaszkodott és angyali zenék a rock, jazz, noiise, funk, vagy egyszerűbben a pop és a avantgárd közötti tág mezsgye különböző szeleteiből. Az Esclint Syndot remélhetőleg már senkinek nem kell bemutatnunk, de reméljük, hogy Dr. Beat-re is sokan emlékeztek!
  
  Ugyanis ismét összeállt és már két éve dolgozik a nyolcvanas évek végének emlékezetes szinti-pop, electric body csapata a Dr.Beat! Bár akkori pop pályafutásuk rövidre sikerült (1987 - 1991, egy bakelit album: Dr.Beat, a második, elkészült lemez nem jelent meg) mégis az eltelt közel 20 év alatt sokan nemhogy elfelejtették őket, de az egyetlen megjelent bakelitjük szinte „kult” lemezzé nőtte ki magát a kilencvenes-kétezres években, így ma is keresett korong a hazai lemezbörzéken. Ez a legendás lemez most újra megjelent CD-n, természetesen remastering-elve, egy-két bónusz track-kel és egy új dallal jelezvén, hogy a folytatás - az új album- hamarosan várható!
  
  A Pozvakowski az - amúgy nem túl népes - hazai experimentális, post-rock szcéna egyik legígéretesebb képviselője. A kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetnek a vizualitásra is: karakteres zörejzenéjük 8 vetítőgép segítségével válik teljessé, melyekkel nem csak a színpad mögé, hanem sokszor a nézőtérre belógatott fátylakra is vetítenek. Az együttessel a neves szaxofon virtuóz Grencsó István is rendszeresen együtt zenél, európai kiruccanásaik során pedig a Mono, a Gotbucket vagy éppen Guapo mellett léptek fel kis klubokban, foglalt házakban. A Negative Art meghívására korábban Jarboe előtt is szerepeltek.
  
  Dr.Beat
  A zenekart 1985-86-ban alapította három gimnáziumi osztálytárs: Garam Péter szintetizátor, Selmeci Kristóf sampler, Szilágyi „SZIKO” Gábor - ének dobgép. A Dr.Beat név 1986-ban válik véglegessé. Demójukkal megkeresik Kóbor Jánost (a legendás Omega zenekar énekesét,vezetőjét) hogy véleményezze azt. Reakciója minden várakozást felülmúl: két szám felvételét ingyen teszi lehetővé a kor legmodernebb hazai stúdiójában - az Omega stúdióban. Itt készül el a „Valami bizarr dolog” és a „Dr.Beat” című szám felvétele. 1987 tavaszán a „Valami bizarr dolog” című számukat benevezik a Rock Gyermekei nevű rádiós tehetségkutatóra. A siker itt is frenetikus: a szám hónapokig vezeti a műsor slágerlistáját! A dal ezen felül felkerül a Rock Gyermekei című válogatás albumra is...
   1987 nyarán több tagcsere borzolja a kedélyeket: egy időre a zenekar tagja lesz Rábaközi Andrea fotómodell! Majd amilyen gyorsan jött olyan gyorsan távozott is a bandából... Helyére lép viszont Clavier Charlotte az akkor is nagyon népszerű R-Go zenekar emblematikus „gidája”. Érkezése ellentéteket szül: Selmeci Kristóf koncepcionális okokra hivatkozva kilép a zenekarból és megalapítja a The Bahnhof zenekart mellyel szép sikereket ér el a már ismertté lett Rock Gyeremekei tehetségkutató második felvonásán. Így 1987 őszén a Dr.Beat-et már mint triót ismeri meg a nagyérdemű! 1988 első hónapjaiban kialakul a zenekar országos rajongótábora - köszönhetően a rengeteg sikeres vidéki bulinak és a jónéhány (´89-től több teltházas) Petőfi-csarnokbéli koncertnek.
   1990-ben jelenik meg első albumuk „Dr.Beat” címmel a Hungaroton gondozásában. 1991-ben azonban - elsősorban külső okok hatására - a zenekar felfüggeszti tevékenységét. Garam és Clavier amerikába távozik. Garam Los Angelesben több nemzetközi produkcióban vesz részt - mint hangmérnök illetve producer. Clavier azonban kilép a formációból és SZIKO is hanyagolja a közös munkát - hobby-ját a fotózást helyezi előtérbe és elismert fotóssá válik Magyarországon - főleg Pop-Rock és divat vonalon. De nem szakad el a zenéléstől....sőt! 1992 őszén Selmeci Kristóffal közösen maxi-single-t készítenek Londonban - a helyi zenekritikusok teljes elismerése mellett, ennek ellenére a dolog szalmaláng életű.
   1995-ben Garam visszatér az államokból és a hazai Drum ´n Bass népszerűsítésén dolgozik, valamint több hazai és angol underground kiadvány producere. SZIKO-val ismét elindítják a Dr.Beat-et - ezúttal kettesben - a stílus pedig Drum ´n Bass! Két daluk jelenik meg a „Future Sound of Budapest” válogatáson. Ez a formáció 1998-ig dolgozik - azonban szigorúan underground vonalon.
   2005 vége felé ismét összeáll az eredeti felállás (Garam - Selmeci - SZIKO) és dolgozni kezdenek a zenekar új anyagán, melynek megjelenése 2008 tavaszán várható.... Közben sikeres, teltházas „visszatérő” koncertet adnak a Merlin Színházban 2008 április 12-én a 101 klub gondozásában. Ezután azonnal mehívják a zenekart a VOLT fesztiválra ahol teljes Rock zenekar ( Dob, Gitár, Basszusgitár ) egészíti ki a megszokott elektronikus felállást. A merőben más hangzás kisebb csalódást okoz a régi fanoknak, a fogadtatás ennek ellenére sikeresnek mondható bár mintha valami szokatlan érződne a zenekar hangulatán...
  Nem véletlenül. Az élet ismétli önmagát... Selmeci ismét távozik a zenekarból koncepcionális okok miatt, így a Dr.Beat ismét duo ! A két szerző érzékeny művész lelkületének ez a nyár, a szinte éjjel-nappali hangszerelés és próba a fesztiválra, a sok veszekedés Kristóffal és az egyéb időrabló elfoglaltság kicsit soknak bizonyul. Teljesen tanácstalanok a folytatást illetően, a további ihlet is elszállni látszik. Pár hónap teljes csend... elmegy a nyár a folytatásnak híre sincs... lehet, hogy ennyi ?
  Természetesen nem. The Show Must Go On ! Garam Peti és SZIKO ősszel megrázzák magukat és elemi erővel vetik magukat ismét a munkába ! Bár egyértelmű hogy az új lemez 2008-ban már nem lesz a boltokban mégis soha nem látott lelkesedéssel dolgoznak ismét. Új fotók készülnek a duóról és elkezdik forgatni új videoklipjüket a Dream Again című új dalra amit közben kiküldenek New Yorkba masteringolni a Sterling Sound Studióba. Ott személyesen George Marino ( AC/DC, A-Ha, Bee-Gees, Bon Jovi, Cindy Lauper, Roxette, Stewie Wonder, Sting, Toto, stb. ) készíti el a végső masteringet ami a klip hangsávja is lesz. A video felvételei a Starlight studióban és SZIKO fotostúdiójában készültek 2008. október végén. Az utómunka és a sok számítógépes látvány SZIKO és F. Kovács Sebő kezei alól került ki, ami négy hónap megfeszített munkát jelentett, ebből adódóan az új lemez hanganyagának további készítése ( különösen a szövegek, énekek ami SZIKO feladata ) tovább csúszott, így a már másodszor kitűzött 2009. kora tavaszi megjelenés is tovább csúszott.
  
  Nyár közepén a zenekar megtudta, hogy az 1990-ben bakeliten és kazettán megjelent Dr.Beat lemez kiadási jogainak tulajdonosa a Hungaroton ki akarja adni a régi lemezt CD-n, természetesen egy az egyben a régi mesterszalag felhasználásával. A fiúk ezt Isteni jelnek veszik, rohamsebességgel bemennek a kiadóba tárgyalni mert nekik kicsit más az elképzelésük. OK, legyen előbb a régi lemez CD-n de akkor újrakeverve, újramasteringolva és egy-két bonus track is legyen rajta. A Hungaroton rábólint, mehet a dolog. Mivel ez is több hónap megfeszített munkát jelent ( most Péteren a sor ) az új lemez még mindíg nincs kész de ezt most már nem fogják fel tragédiának, hiszen sok régi rajongó álma válik ezzel valóra és jó előkészítésnek ígérkezik az új lemezhez. Az újrakevert Dr.Beat CD 2009 október 20-án került a boltokba országszerte.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Pozvakowski

Dr. Beat

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sunset    massive aggressive    john frusciante    hellalive    leaner    almanac    kampfar    artillery    wongraven    cabaret medrano    tóth vera    csak kép    powerfest    survivors zero    petijegy    genus ordinis dei    tornűr    grieved    dillinger escape plan    keeper of dreams    distillator    pixelhősök    martin scorsese    wall of sleep    szenteleki gábor  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!