hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. február 2. kedd   12:44
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Ulver
2010. február 20., Budapest, A38

  2010. február 20-án nem más játszik az A38-on, mint az Ulver, Garm legendás zenekara.
  Külön érdekesség, hogy ez lesz a csapat első és egyben utolsó turnéja! A környező országokban sem lesz túl sok állomás, így akit érdekel a produkció, mindenképpen készüljön fel időben, ugyanis 500 darabra van limitálva a december 31-ig 6000 Ft-ba, utána 6900 Ft-ba kerülő jegyek száma! (Elővételre a ticketportal.hu-n, az A38-on és a nagyobb, vonatkozó zenei boltokban lesz lehetőség.)
  
  A továbbiakban következik egy ismertető azoknak, akik nem ismerik az Ulver nevet.
  
  Az Ulver neve a norvég „farkasok” szóból ered, maga a zenekar pedig 1994-ben indult, erősen formabontó black metal formációként. Első három lemezük (Bergtatt - 1994, Kveldssanger - 1995, Nattens madrigal - Aatte hymne til ulven i manden - 1996) „Black Metal Trilógiája” már az első pillanattól kezdve felkeltette a műértő közönség figyelmét, hiszen már itt is egyértelműen kiütközött a kísérletező szándék, a zenei-stílusbeli elemek direkt feszegetése. Bármennyire is szokatlan módon közeledtek ehhez a szélsőséges stílushoz, amelynek egészen konkrét sémái vannak, azt senki sem sejthette előre, hogy az ezt követő albumok mennyire szöges ellentétben fognak állni a kezdeti iránnyal. Az első meglepetés az 1998-as Themes from William Blake´s The Marriage of Heaven and Hell volt, ami a méltán híres Blake-művet dolgozza fel, a szöveg teljes felhasználásával; hullámzó, történettel együtt váltakozó zenei körítéssel. Itt a black metal hatások már egyátalán nem hangsúlyosak, stílus szerint besorolni lehetetlen feladat lenne, hiszen tényleg olyan, mint egy hangos színdarab. Megjelennek benne éteri-pokoli ambient elemek, de ezek mellett a sötét elektronika is helyet kap, sőt. Az egész dupla korongra jellemző a bőven használt elektronikus háttér, konkrétan drum and bass hangulatú tört ütem és industrialt idéző alapok, de a teljességet Garm páratlan hangja adja, ami abszolút Ulver-fémjelzés.
  
  A 2000-ben kiadott Perdition City igazi unikum az igényes zene kedvelőinek, a rajongók számára pedig az első olyan csemege volt, ami tökéletesen elrugaszkodott minden addigi, nagyjából gitárközpontú elődtől. Első hallgatásra is feltűnő a sok ambient, trip-hop és dark jazz hatás, ettől pedig kategóriákkal nyugodtabb, kifinomultabb lett az összhatás. Sokak szerint ez az az album, amely valamiféle esszenciát mutat az Ulver munkásságából. A következő, 2006-os Blood Inside már jóval nehezebben emészthető darab, kaotikus, kísérleti elektronikákkal és tetemes mennyiségű experimentalizmussal.
  
  Az eddigi utolsó, 2007-es Shadows of the Sun album végtelenül finom, visszafogott vehemenciája nem volt meglepő lépés, viszont nagyon is kedvezett az emészthetőbb ambient zenék rajongóinak. Szürke, ködös, párás hajnalok hangulata köszön vissza a számokból, meditációs szőnyegekkel és mély, Garm-féle baritonnal. Így lett a gyűjtemény eddigi legnyugodtabb darabja, amivel gyakorlatilag tökéletesen lezárult a nagy kör, az indító „Black Metal Trilógia” ellenpontjaként.
  
  A soralbumok között megjelenő több mint 10 kislemez és 2 filmzene szinte kivétel nélkül más és más irányból közelítik meg az Ulver saját hangját. Többnyire merészen kísérletező, monumentális alkotások ezek, újabb és újabb szokatlan perspektívából, újszerű hangzással és hozzáállással magához a zenéhez, ami erősen kihat a koncertezésre is. Ahogy Garm is mondta egy interjúban, számára a zenélés olyan, mint a festőnek a festészet: a művész rengeteget dolgozik a művén, de miután kész van, nem akar többé hozzányúlni, mert úgy jó, ahogy van. Ez eredményezte azt is, hogy hiába a 15 éves háttér, az Ulver koncertek ritkaságszámba mennek, a banda életművét egyátalán nem kísérték végig hatalmas turnék és gigakoncertek. Ez a mostani lesz az első és egyben utolsó turné, így hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy mi is vendégül láthatjuk az északi legendát. Reméljük, nem vagyunk egyedül és sok ismerőssel találkozhatunk majd az A38-on!


Kulcsszavak:
   ulver     csihar 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ulver

Az Ulver myspace oldala

 kapcsolódó cikkek: 

Sinsaenum: extrém metal supergroup a Dürer Kertben - Joey Jordison, Csihar Attila és Frédéric Leclercq

Korog lemezbemutató és Void Ov Voices (Csihar Attila szóló)

Ma esti zaj: Merzbow-Gustafsson-Pándi (JP-SWE-HU), Void Ov Voices (HU) az A38-on

Fekete Zaj - Ulver, Woven Hand koncertek és létszámstop

Fekete Zaj Fesztivál: Ulver és Woven Hand koncertek a Mátrában
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kevin bacon    myles kennedy    hory gergely    groove armada    douglas mccarthy    heaving earth    illúzió    kőváry zoltán    gypo    joseph gordon-levitt    fleshgod apocalypse    william hurt    dead poet society    anthony hopkins    magashegyi underground    unleashed    creativeselector    violator    smici    tony scott    savage messiah    milovice    coliseum    waking up    thin lizzy  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!