hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2009. december 4. péntek   14:34
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Dóm Téri Advent második hete
2009. november 27 - december 23. Szeged - Dóm Tér

  A szegedi Dóm Téri Advent első hetének programjaira a szervezők becslései szerint már több mint 30 ezren látogattak el. A második hét színes zenei kavalkádját az Ifjú Muzsikás fellépése nyitja meg pénteken délután. Vasárnap este pedig meggyújtják az óriás adventi koszorún a második gyertyát.
  A legnagyobb érdeklődés az első adventi gyertya meggyújtását övezte, de átlagosan, napi 4-5 ezer látogatója volt a többi eseménynek is. Magukénak érzik és szeretik ezt a karácsonyi vásárt a szegediek, sokan már az építéskor biztattak bennünket - összegezte tapasztalatait Mocselini Rudolf főszervező.
  
  A második hét színes zenei kavalkádját az Ifjú Muzsikás fellépése nyitja meg. Az erdélyi-magyar autentikus zenét játszó együttes nevét egy széki kocsmában kapta. Alapítója Csoóri Sándor, aki máig egyedülálló módon megalkotta a zene hullámmozgásának elméletét. Csoóri módszere a zenei jóga, vagyis a hangok és az élet ritmusának egyensúlyára törekvés.
  
  Péntek este a Maszkura és a tücsökrajz formáció jazz-pop előadása a húszas évek gengszter világába kalauzol, bőgő, tangóharmonika és szájzongora muzsikával, ahol a népi motívumok swinges, latinos, funkos elemekkel keverednek.
  A hétvége a Mikulás-várás jegyében telik a Bálaszínházban. Az ArtStab Miklós püspöke versekkel, közös énekléssel és egy valódi Krampusszal lepi meg a gyerekeket. Szombaton Hódmezővásárhely költözik be jelképesen a Dóm térre; a Zöld Szikla Természetvédő Alapítvány vásári bábkomédiával, doromb játékkal és Ludas Matyival várja a családokat. A nap Szittya Magyar Népi Esttel zárul, ahol táncházban húzzák a talpalávalót hajnalig.
  
  A második adventi gyertya fellobbanását a Lighthouse együttes ír-kelta népzenei koncertje előzi meg. A pop, rock és jazz elemeket ötvöző stílust, többek közt olyan különleges hangszerek keltik életre, mint a háromezer éves örmény pásztorsíp, a dudu, az ír furulya és a 12 húros gitár.
  
  Vasárnap este öt órakor gyújtják meg a következő lila gyertyát az óriás adventi koszorún, ami a keresztény hagyomány szerint az ünnep szívünkbe érkezésére figyelmeztet. Ezt erősíti a hétfői zenés evangelizáció, melyet az Effata kórus és a vásárhelyi Adullám Evangelista Szolgálat
  közösen rendez.
  
  A jövő hét csütörtök két különlegességet kínál; délután alföldi betlehemes játék elevenedik mg szicíliai marionett figurákkal, majd este fellép Szeged legrégebbi zenekara, a több mint 20 éve működő Gőzerő. A hardrock-folk banda megújult repertoárral áll a rajongók elé.
  
  Program:
  
  december 4., péntek
  
  15.00 Ifjú Muzsikás
  
  Az autentikus magyar népzenét játszó együttest Csoóri Sándor alapította tanítványaival közösen 1997 augusztusában. Csoóri Sándor korábban a Muzsikás együttes-ben zenélt. A zenekar tagjai az induláskor: Csoóri Sándor: hegedű és duda ifj. Csoóri Sándor: brácsa Márczi Anna: brácsa Hermann Mária: bőgő Soós András: hegedű
  
  Az együttes alapításakor mindössze 12 éves Soós András később kivált és önálló zenekart alapított.
  
  A zenekar elsősorban erdélyi magyar autentikus népzenét játszik, amelyen belül kiemelhető a széki, a mezőségi és a kalotaszegi zene túlsúlya. Ennek oka, hogy a zenekarra ható népzenei „adatközlők” erről a területről származtak. A legtöbb számot a helyszínen tanulták eredeti falusi környezetben, a helyi zenészekkel való együtt zenélés közben. Csoóri Sándornak még volt alkalma elsajátítani az 1970-es években a hagyományos magyar dudazenét felvidéki dudásoktól, ezért az Ifjú Muzsikás Együttes kiadványain és koncertjein dudazenét is játszik. Ez kapcsolódási pont a Magyar Dudazenekar felé, amelyben Csoóri Sándor szintén alapító tag.
  
  Az együttes 2004-től kezdve rendszeresen táncházat tart, ill. klubot üzemeltet Budapesten. Ezenkívül elsősorban fesztiválokon lépnek fel.
  
  19.00 Szabó Brigi: A Tücsökraj elé: New style hip-hop meglepetés
  
  19.00 Maszkura és a Tücsökraj:
  A zenekar 2007. februárjában jött létre az énekes, harmonikás, dalszerző Maszkura és négy fiatal jazz-tanonc összefogásával. Maszkura zenei pályafutását erdélyben kezdte szülővárosában, Marosvásárhelyen, majd 2005-ben költözött Budapestre. Háborgató Maszkuraként eddig három szóló rap lemezt készített, tagja a Goulasch Exotica live act formációnak és 2009-ben jelent meg debütáló albumuk a Maszkura és a tücsökraj -al Szégyentelen címmel. Zenéjüket jazz-pop nak nevezik, melyben helyet kap a swing, latin, hip-hop, funk, sőt még a csárdás is.
  
  December 5. szombat
  
  11.00 órakor érkezik az ArtStab Mikulás
  Az ArtStab Télapója idén második éve, gitárt ragadva örvendezteti meg a szegedi gyermekeket, ismert gyermekdalokkal, szaloncukorral. Krampuszunk minden rosszalkodását egy-egy Mikulás verssel váltja ki, hogy ne csak virgácsot kapjon a idén. A programot ajánljuk interaktív kicsiknek, és kísérő nagyoknak egyaránt.
  
  14.00 - 14.30 Kender Zenekar
  Délutáni Szalmamuzsika - Kárpát-medencei muzsikák
  
  15.00 - 15.30 Kender Zenekar
  Szittya Magyar Népi Est a Zöld Szikla subája alól
  
   16.00 Fabatka Bábszínház: Vásári bábkomédiák
  
   17.00 Időutazás dorombbal
  A hangszer mestere Juhász István
  
   18.00 Lúdas Matyi
  
   19.00 Kankalin Néptáncegyüttes műsora
  
   20.00 Üllési Népzenekar estje
  
   21.00 Zöld Szikla Táncház, hogy rophassuk
  
  december 6., Vasárnap
  
   13.00 Apáról fiúra
   Bálamuzsikák népi hangszerekkel. A hangszereket Szurdi Zsolt és Szurdi Gergő szólaltatja meg.
  
   16.00 Lighthouse koncert
   A koncerten saját szerzemények, magyar és ír-kelta népzenei feldolgozások hallhatók sajátos világzenei stílusban, mely az ír-kelta, magyar és keleti népzenét a pop, a progresszív rock és a jazz stíluselemeivel ötvözi. A saját énekes és instrumentális szerzemények mellett olyan híres dallamok feldolgozásai csendülnek fel, mint a több mint ezer éves ír himnusz, a Be Thou My Vision, az angol Scarborough Fair, vagy a magyar népdalok közül a Szól a kakas és az A csitári hegyek alatt.
   A jórészt akusztikus, változatos hangszerelésben hangszer-különlegességek is megszólalnak, mint például a 3000 éves örmény, nádfúvós pásztorsíp, a duduk, az ír furulya (tin whistle), az udu, a cajonga és rengeteg más, egzotikus ütőhangszer.
  
  Tagok:
  Gulyás Péter: 6 és 12 húros gitárok, vokál, zene
   Brátán Vera: ének, ír furulya
   Coleman: fusion dob, udu, cajonga és más ütőhangszerek
   Kelemen Gábor: ütőhangszerek, akusztikus effektek
   Ásmány Kata: fuvola, ír furulyák, népi furulyák, vietnami fuvola, vokál, versek
   Banos Gergely: 6 húros bundnélküli basszusgitár, basszusgitárok
   Bencze Boglárka (Tücsi): elektromos hegedű, hegedű, vokál
   Grencsó István: szaxofonok, duduk
  
   17.00 Gyertyagyújtás az óriás koszorún
   Szeretettel várunk mindenkit közös adventi gyertyagyújtásra, a szentestét megelőző négy decemberi vasárnapon 17.00 órakor a Dóm téren felállított adventi koszorúnál.
  
   A rövid adventi műsor után az egyházak és a közélet képviselői közösen gyújtják meg a gyertyát.
   Az második gyertyát Novák István, Szeged díszpolgára és Kereskényiné Nemes Lívia református lelkésznő gyújtja meg.
  
   17.30 a Borostyán Együttes adventi koncertje
   Dalok, dallamok az ünnepvárás jegyében.
   (Csiszár Erika, Dr. Bánki Károly, Molnár Csaba, Bajnóczy Sándor, Répás József)
  
  December 7. hétfő
  
   14.00 Szalmamesék
   Tóth Andi, a Kövér Béla Bábszínház társulatának tagja hallgatóit bevonva olvas meséket.
  
   16.30 Effata koncert
   Zenés evangelizáció az advent és karácsony jegyében. Az Adullám Evangélista Szolgálattal közös program.
  
  December 8. kedd
  
   15.00 Apáról fiúra
   Bálamuzsikák népi hangszerekkel. A hangszereket Szurdi Zsolt és Szurdi Gergő szólaltatja meg.
  
   16.00 Apáról fiúra
   Bálamuzsikák népi hangszerekkel. A hangszereket Szurdi Zsolt és Szurdi Gergő szólaltatja meg.
  
   17.00 Csörgősika Bábegyüttes: Lucázó
  
  december 9., szerda
  
   16.00 Új Akropolisz Meseháza: Fehérlófia
   Játszószínház gyerekenek
   Játszók: Bakos Ágnes, Havasi Mónika, Károly Klára, Kovács Péter, Lőrincz Laura, Szalai Péter és a Bálaszínház vendégei Fehérlófia, a legkisebb királyfi kalandos történetén keresztül megismerhetjük a mesék birodalmának szinte valamennyi szereplőjét. Próbákkal teli útján a maga oldalára állítja Fanyűvőt, Kőmorzsolót és Vasgyúrót, legyőzi a három, tizenkettő és huszonnégy fejű sárkányokat, kiszabadítja a rabságba esett királylányokat. Furfangos észjárásával ellátja baját a Hétszörnyű Kapanyányimonyóknak.
  
  A hódmezővásárhelyi Zöld Szikla bemutatja: Karácsonyi Lidércnyomás
   Rockbandák a szomszéd várból
  
   19.00 Vatafaka együttes sámán toborzója a Bálaszínház előtt
   A Watafaka a beállások ideje alatt is zenél.
  
   19.30 GrimaszK koncert
  
   20.00 Végletek zenekar koncertje
  
   21.00 Fakwakumbo együttes koncertje
  
   22.00 Angertea zenekar műsora
  
   december 10., csütörtök
  
   16.30 Mókás Bocsok Bábcsoportja: Alföldi betlehemes
   A karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan hagyománya a betlehemezés. Bábcsoportunk szicíliai marionettel 20 percben mutatja be a bibliai történetet.
  
   19.00 Gőzerő koncert
   Újra teljes a Gőzerő, a szegedi rock élet zászlóshajója. A Rock-klub felújítási munkálatai alatt számírási munkába kezdünk, hogy adventre már a megújult és felfrissült Gőzerő együttest hallhassatok és láthassatok.
  
  Tagok:
   Szurdi Zsolt - ének, hegedű, koboz, tekerő
   Bajnóczi Sándor - fuvola, furulya, töröksíp, ének
   Gudlin Dóra - hegedű, ének
   Halla Tibor - gitár
   Molnár Andor - dobok, ütősök
   Patkós Péter - basszusgitár
   Zsivkovics Ákos - hangtechnika



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lenny kravitz    poem    systemhouse33    bőrgyári capriccio    the arusha accord    agent steel    zach galifianikis    asian dub foundation    jackass 3d    horibillies    orden ogan    serj tankian    life of pi    dolhai attila    run with the hunted    star trek    deadly apples    tom stormy trio    charlize theron    karen carroll    agalloch    ralph fienenes    erik sumo band    kihajolni veszélyes    cameron  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!