hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. november 24. kedd   14:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Blue Note Trip – Where Dance Meets Jazz: The Five Corners Quintet (FIN), Kéknyúl Hammond Quartet, DJ Maestro (NL)
2009. november 25., szerda 21:00., A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 2500 Ft, a koncert napján: 3000 Ft.
  
  Az A38 Hajó partisorozata, a Blue Note Trip ismét jelentkezik: novemberben a nujazz egyik legszvingesebb és legpörgősebb alakulata, az A38 Hajón nem először fellépő Five Corners Quintet érkezik, hogy a holland DJ Maestróval és a magyar groove-vagabundokból alakult Kéknyúl Hammond Quartettel perdítse táncra az értő közönséget.
  
  Manapság nagy divat, hogy a dzsessz történetének legfontosabb kiadói hivatalos válogatáslemezeket adnak ki - a túlzás nélkül legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. DJ Maestro ezeket a floorfiller-killergroove zenéket mutatja be rendszeresen az amszterdami Melkweg klubban - és mostanában az A38 Hajón is. A partik különlegessége, hogy DJ Maestro minden alkalommal az európai nujazz legjobb képviselőit hívja el vendégfellépőnek. Mellettük pedig a magyar szcéna jeles alakjai izzítják a hangulatot.
  
  A csupa öltönyös, halálosan cool finn medvéből álló Five Corners Quintet az egykori nujazz-úttörő Nuspirit Helsinki tagságából alakult. A zenei agy és producer, Tuomas Kallio által vezetett ötfős táncparkett-brigád első lemezének címe (Chasin´ the Jazz Gone By, azaz az Elmúlt dzsessz nyomában) pontosan leríja az ars poeticát: a FCQ a negyvenes-ötvenes évek klasszikus szving-kombó hangzását ülteti át a mába. A tavaly megjelent második nagylemez a jól bevált receptet követi, csak éppen jócskán felturbózva. Még pörgősebb szvingek, még súlyosabb groove-ok: igazi, hamisítatlan tánczene, ami azonban nem csak a lábakhoz és a szívekhez szól, hanem a szellemhez is.
  
  A történet még a kilencvenes évek végére nyúlik vissza, amikor az újraéledő nujazz-világba berobbant egy addig ismeretlen zenekar a távoli legalábbis a műfaj központjának számító Londontól távoli Finnországból. Nuspirit Helsinki névre hallgatott ez az együttes, és kitűnően hangszerelt, a rafkós elektronikát az akusztikus megszólalással vegyítő muzsikája hatalmas sikert hozott számára. Ebben a zenekarban kezdte nemzetközi pályáját a producer-komponista Tuomas Kallio, Jukka Eskola és Teppo Mäkynen. Pár év alatt azonban világossá vált, hogy a nu jazz elfáradt, így a zenészek visszatértek a klasszikusabb megszólaláshoz.
  
  E megszólalás egyik legfontosabb eleme a jazz-soul veterán Grammy-díjas Mark Murphy részvétele volt. A FCQ két lemezén Murphy fantasztikus éneke dominált. Bár a mostani koncerten a veterán dzsesszénekes nem vesz részt, abban azért biztosak lehetünk, hogy a Five Corners Quintet a megszokott, elképesztő tempójú táncparkett-dzsesszt nyomja majd rogyásig.
  
  A zenekar tagjai:
  Mikael Jakobsson: zongora
  Jukka Eskola: trombita
  Timo Lassy: szaxofon, fuvola
  Antti Lötjönen: bőgő
  Teppo Mäkynen: dob
  
  Lemezek:
  Hot Corners, 2008
  Chasin´ the Jazz Gone By, 2005
  
  Mint a Kéknyúl Hammond Quartet tagjai megjegyzik, a Hammond B3 igen súlyos hangszer, ezért zenekart kellett alapítani a szállítására. A zenekarvezető, Premecz Mátyás lassan egy évtizede jelentős alakja a hazai zenei életnek, és igazi szerelemese ennek a zseniális instrumentumnak. Az alig egy éve alapított KHQ különlegessége, hogy maximálisan kihasználja a Hammondban rejlő lehetőségeket. Nincs is külön basszushangszer, Premecz egyszerre lát el szólista- és ritmusszekció-feladatokat. Vidám, grúvos, pörgős muzsika a Kéknyúl Hammond Quartet zenéje, remek előkészítés a Five Corners Quintet elsöprő szving-támadásához.
  
  A zenekar tagjai:
  Premecz Mátyás: Hammond
  Szőke Barna: gitár
  Jász András: szaxofon
  Badics Márk: dob
  
  A Blue Note Trip következő koncertje: Erik Truffaz (CH) & DJ Maestro (NL), Fatima Spar & The Freedom Fries (A) - 2009. december 29.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

The Five Corners Quintet

Myspace

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 la dispute    skip the use    bryan adams    sollen    féktelen harag    general surgery    cliteater    rózsaszín pitbull    gallows    overload    sziládi mónika    dote    for good    soundgarden    overload    gio geraca    jeordie white    dennis quaid    norma jean    sisters of mercy    antimatter    dfsdfs    dan fogelman    konflikt    rise against cover  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!