hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. november 24. kedd   10:24
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Amorphis, Before the Dawn, Amoral
2009. október 28., Diesel - Budapest

  Szerencsére az utóbbi időben minden évre jut nekünk egy Amorphis buli és mivel a zenekar nemrég jelentette meg Skyforger című lemezét, így teljesen egyértelmű volt, hogy idén sem maradunk ki a jóból. Tomi Joutsen extra hosszú rasztáival, a zenekar odaadásával, a közönség fáradhatatlan lelkesedésével együtt az Amorphis továbbra sem hajlandó félvállról venni fellépéseit és ennek mi isszuk meg a levét, szerencsére!
  
  Az est krónikájához hozzátartozik, hogy két, talán hazánkban kevéssé ismert finn banda melegített be a nézősereget. Mondjuk, ha ezen az estén múlik a jövőbeni megítélésük, akkor nem is lesznek megbecsültebbek, de az is lehet, hogy csak mellettem robogtak el gyorsvonatként dalaik. Mind az Amoral, mind pedig a Before The Dawn zenéje inkább korrekt iparos munkaként említhető, az Amorphis magasságaiba nem nagyon ér fel egyikük sem. Mindenesetre rajtam kívül még azért pár százan meglesték őket, így az elismerő tapsokból nekik is kijutott bőven.
  
  Az Amorphis jövőre immáron húsz éves lesz és mindenképpen fontos tény, hogy három alapító tagja: Jan Rechberger, Tomi Koivusaari és Esa Holopainen azóta is a zenekar tagja (persze akadtak azért megszakítások közben).
  Az együttes pedig a finn és úgy általánosságban véve is a metal csillogó ékköve. Korábbi lemezeik, főleg a Tales from the Thousand Lakes ma is ott virít rengeteg metalos örök toplistáján, de az Elegy és a Tuonela is meghatározóvá vált az évek során. Pasi Koskinen az új, progresszív irányba mutató Am Universum és a Far from the Sun után búcsút intett az Amorphisnak, hogy saját doom bandájával törődhessen. A helyére érkező Tomi Joutsen-nel viszont rögtön másodvirágzását kezdte meg a banda, mely azóta sem látszik enyhülni. Az Eclipse, a Silent Waters és a Skyforger egyaránt remekműnek számít, így tehát minden hazai fellépésüket érdemes királyoknak kijáró tisztelettel fogadni.
  
  
  Az ígéreteknek megfelelően elég korán lépett a színpadra az Amorphis legénysége. Ilyen feszített tempójú turnén azért nem meglepő, ha kénytelenek már szinte nyolckor bedobni magukat, hogy azután rögtön a buszra pattanva elérjék a követező koncerthelyszínt.
  A lényeg, hogy ekkorra már jócskán megtöltötte a nézősereg a Diesel küzdőterét, majd jöttek Joutsenék és hatalmas energiával vetették bele magukat a buliba. A nyitó Silver Bride és a szintén új lemezes Sampo után azért rendesen szemezgettek korábbi lemezeikről is, így amit én személy szerint elvártam tőlük, azt precízen meg is kaptam. Hisz milyen is lenne egy Amorphis koncert, ha nem játszanák el nekünk az Alone-t, a Black Winter Day-t vagy a My Kentele-t? Nem tudni, hisz ilyen még nem nagyon volt, szerencsénkre. Igaz utóbbiak a ráadás részét képezték az estének, de addig is jó adag ízelítőt kaptunk a Skyforger albumról és megcsodálhattuk Tomi Joutsen káprázatos rasztáit is, ami már szinte önálló életet él mellette.
  Aztán persze kaptunk még ízelítőt a két korábbi Tomival felvett anyagról is, na meg az örök kedvenc Tuonela-ról is!
  Arról se feledkezzünk meg, hogy Joutsen hangja élőben sokadszorra is ugyanolyan lenyűgöző, mintha csak szűrőeszközök tucatjain keresztül jutnak el hozzánk. Bár lehet, hogy az a gyönyörű old-school mikrofon, amit itt is és klipjeiben is használ, hozzátesz valamit a hangzáshoz. Ami a többi zenekartagot illeti, nos hát a hosszú évek alatt volt idő odáig csiszolni tehetségüket, hogy ami náluk átlagos teljesítmény, az a mi szemszögünkből nézve mesteri.
  
  
  A Skyforgerről írt lemezkritikánknál már megjegyeztem amit most ismét személyesen tapasztalhattam hogy a metalon belül ez az a zenekar, ahol nem számít, ki milyen stílus felé hajlik, mindenki megtalálhatja a szeretni valót benne. Most már csak az a kérdés, hogy várnunk kell egy új lemezig, vagy jövőre is átélhetünk egy ilyen határok nélküli mesteri koncertet, amilyenre csak az Amorphis képes mostanság


Kulcsszavak:
  amorphis     before the dawn     concerto     amoral     skyforger     jan rechberger     tomi koivusaari     esa holopainen 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto music

 kapcsolódó cikkek: 

Monumentális koncertsorozat Balázs Jánossal és a Concerto Budapesttel

A Megadeth + Therion koncerteket hoz a Concerto Music

„Beteljesedő sorsok”- Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye Kecskeméten

Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana

Wolfheart + Before The Dawn + Hinayana a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
 kapcsolódó fotók: 

Amorphis (FIN) - 2009. október 28. Diesel

Before the Dawn (FIN) - 2009. október 28. Diesel
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fall out boy    gus g    postmodern jukebox    vágtázó csodaszarvas    tesla    bonobo    leander    kovary    vizet az elefántnak    like a storm    korai Öröm    skyforger    washington dead cats    jet    tony iommi    twilight of the gods - allstar bathory tribute    vale of tears    a vadon törvényei    alice in wonderland    saviours    Üllői Úti fuck    sonata arctica    jackson browne    ann my guard    noise of irrational  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!