hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. október 28. szerda   12:51
nincsen hozzászólás

szerző: atonik
Evergrey, Chaoswave, The Dethroners
2009. szeptember 18, Dürer Kert

  A Dürer Kert adott otthont a svéd Evergrey koncertjének, melynek apropóját legutóbbi lemezük a Torn adta. Bevallom, szinte egyáltalán nem ismertem a banda munkásságát, néhány dalukba füleltem bele csupán, de szinte azonnal úgy döntöttem, látnom kell őket. A bulira invitáló előzetesek progresszív zenekarnak aposztrofálták az Evergreyt, ettől egy kicsit megijedtem, hiszen nem vagyok nagy barátja a megnevezett műfajnak. Azonban a koncert előtti felkészülés során meghallgatott muzsika egyszerre volt lírai és komor, kőkemény gitártémákkal teletűzdelt, szóval pont olyan, amit egy péntek este szívesen meghallgatok élőben.
  
  A kerthelységben friss arcú fiatalok alapozták estéjüket, söröztek, boroztak, fiúk fűztek lányokat, kiscsajok jöttek-mentek vihorászva, szóval a szokásos péntek esti hangulat fogadott. A terembe vezető meredek lépcsőt nézve azonban hosszasan eltöprengtem azon, hogy vajon a tetőfokára hágott hangulatban és félrészeg állapotban lévő nézősereg milyen úton-módon jut majd le onnan
  
  Az estét két fröccs és a The Dethroners nyitotta, de a terembe lépve nem a zenekar vonta magára a figyelmemet, hanem maga a helyszín, amely első pillantásra nem tűnt alkalmasnak arra, hogy az Evergrey igényeit kiszolgálja. És persze a koncertre összegyűltek igényeit sem. Hazánk progresszív fiait egy olasz banda követte, a a modern thrash metalt némi gótikus ízzel megfűszerező Chaoswave, s mivel nagy rajongója vagyok mindennek, ami olasz (igen, a focinak is), reménykedtem, kellően bemelegítik majd nyakunkat a svéd főattrakció előtt. Sajnos csalódnom kellett, mert talján barátaink nem ütötték meg azt a szintet, amelyet egy előzenekarnak bizony illene megütnie. A Chaoswave csak lelkesedésből kaphatott ötöst, sajnos mind a férfi, mind a női ének jellegtelen volt, és a maroknyi hallgatóság két dal után szállingózni kezdett kifelé. Köztük én is.
  
  Kis átszerelés után végre színpadra lépett az est főszereplője, az Evergrey. Első reakciójuk a döbbenet volt, amikor megpillantották a laza fél házat, s bizony a koncert első harmadára rá is nyomta a bélyegét a lelkesedés hiánya. Vagy fél óráig jó iparosok módjára, profin, ám mosoly nélkül tolták a jobbnál jobb tételeket. A Tornról kötelező jelleggel eljátszottak pár dalt, igazi fülbemászó, dallamos darabok ezek, élükön a koncertet nyitó Fearrel, de a Soaked sem maradhatott ki a sorból, melynek refrénjét sokan visszhangozták. Sajnos jó pár zavaró tényező nehezítette az önfeledt szórakozást: Tom S. Englund mikrofonja folyamatosan sípolt, ám ezt a technikai malőrt emberünk hamar megunta, s egy elegánsnak nem mondható mozdulattal a földhöz vágta azt. Ez után magához ragadta Henrik Danhage mikrofonját, hogy azzal pótolja a hiányt. De ezzel még nem volt vége, hiszen egy tökrészeg rajongó mindenkit túlkiabálva képes volt még az Im Sorry fájdalmas szépségű sorait is végighörögni. Aztán észrevétlenül valahogy helyreállt a rend, a zenészek bosszússága oldódni kezdett, még Tom is megengedett egy-két félmosolyt, s végül beleadva apait-anyait őrületes koncertet kerekítettek. Belefért még egy kis szülinapozás is (Rikard Zander billentyűst köszöntöttük fel), és akadt még egy nagyon kedves epizód a koncerten, amikor is a legfiatalabb Evergrey rajongónak beharangozott lányka lépett a színpadra, és elzongorázta a Til Dagmart. Szégyellős mosollyal és kisebb hibákkal ugyan, de biztosan élete legnagyobb élményeként.
  
  Az est műsorát úgy állították össze, hogy a legjobb dalokra tombolhasson a nézősereg, meg is kaptuk a The Masterplan lendületes power témáit, a Blinded zúzását, és az End of Your Days lüktető izzását. Ennek a rendkívül dallamos és gitárorientált zenének megítélésem szerint az egyetlen gyenge pontja Tom S. Englund énekhangja, mely a lemezeken bizony sokkal jobban szól, mint élőben. Ennél több negatívumot azonban nem is tudok elmondani, hiszen a progresszív útról való letérés számomra csak még fogyaszthatóbbá tette zenéjüket.
  
  S hogy a végkifejlet felé közeledve a mi vagy a saját szórakoztatásukra történt-e, de a bekiabált kívánságműsor alapján elszabadultak a kezek, és bizony Panterán keresztül a Bon Jovin át, még egy Toto-nóta is a spontán örömködés áldozatává vált. Ráadásként a nyakunkba zúdították a Recreation Dayt, a Broken Wingset hogy aztán A Touch of Blessing mindent elsöprő sötét- romantikus dallamával a fejünkben léphessünk ki az éjszakába. Az apró bosszúságokkal és homlokráncolással indult este szerencsére kiváló véget ért, s remélhetőleg a fiúk fejében is csak a lelkes és hálás közönség marad meg, s a jó szokás, hogy gyakran meglátogatják kis országunkat.


Kulcsszavak:
  evergrey     chaoswave     the dethroners     negativeart.hu 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

From The Sky: Antarktika: az Evergrey és az Amorphis világát idézi meg az új dal

Evergrey, Fractal Universe, Virtual Symmetry a Barba Negra Blue Stage-en

Evergrey: új klip a februárban érkező albumról

Evergrey: friss lemezzel a Durer Kertben

Vasárnap Wisdom jubileumi 10. Keep Wiseman Alive koncert

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

Evergrey (S) - 2009. szeptember 18. Dürer kert

Chaoswave (I) - 2009. szeptember 18. Dürer kert

The Dethroners - 2009. szeptember 18. Dürer kert
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 agregator    grinderman    slipchaos    jövő háza    the tartuffe plan    malacka és a tahó    timberlake    sister sin    apey&the pea    geir westby    nibutra    metapay    winterfylleth    blues b.r. others    invader    joy division    silver church    amber smith    necrophagist    légió    trio3po    riki    trail of tears    kállai jános    fezen fesztivál  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!