hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2009. november 4. szerda   11:41
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Night Colours sorozat - Ustad Ikhlaq Hussain Khan szitárkoncertje (USA/PAK), Tablán közreműködik: Szalai Péter
2009. november 10., kedd, Millenáris Teátrum - Budapest

  Ustad Ikhlaq Hussain Khan a virtuóz játékáról ismert szitárművész az évszázadokra visszavezethető Delhi Gharana zenészdinasztia New Yorkban élő tagja.
  
  Ikhlaq Hussain játékának művészi érzékenysége, rendkívüli technikai felkészültsége méltó a zenészdinasztia hírnevéhez. A 13. századig visszavezethető család megalapítójához, a szúfi Saint Hazrat Amir Khusraóhoz kötődik az első szitár és tabla hangszerek megalkotása.
  A család tabla-előadóművészeinek szerzeményei, ritmikus darabjai évszázadokon át szálltak tanárról diákra, apáról fiúra és a mai napig változatlan formában képezik a hindusztáni klasszikus zene alapjait.
  
  Ikhlaq Hussain nagyapja, Ustad Ahmadi Khan volt az első, aki szakítva az elődök hagyományával a sarangi hangszeren vitte tovább a zenei hagyományt. Ikhlaq édesapja, Ustad Imdad Hussain a szitárral kötelezte el magát, ő lett a világ egyik legkiemelkedőbb szitárművésze. Ikhlaq közvetlen családja Pakisztán megalakulásakor Új Delhiből Karachiba vándorolt, és végül ott telepedett le.
  
  Ikhlaq gyermekkora óta tanult édesapjától. Később a híres szitárművész: Pandit Ravi Shankar tanítványa lett Újdelhiben. Ikhlaq talán a legnehezebb technikát, a melodikus Gayak Angot játssza, ahol a húr fokozott feszítésével akár egy kvinttel magasabb hangot képes alkotni, s egyetlen pengetéssel is tud már bonyolult dallamot játszani. Ez a szinte az emberi énekhangra emlékeztető hangzás más hangszeren nem igazán érhető el.
  
  Ikhlaq Hussain és Szalai Péter az interneten keresztül ismerték meg egymást. Ikhlaq rátalált egy fényképre, amelyből rájöttek, hogy 30 évvel ezelőtt Szalai Peter tablatanára Újdelhiben nem volt más, mint Ikhlaq unokanagybátyja, Ustad Munnu Khan.
  
  A program a következő hindusztáni klasszikus zenei darabokból áll:
  Raag Bageshree és Raag Kirwani
  
  A művész a változtatás jogát fenntartja!
  
  Szalai Péter
  A Budapesten születet Szalai Péter 16 évesen kezdett hivatásszerűen foglalkozni az indiai klasszikus zenével, Kurtág György ösztönzésére a legnépszerűbb ütőhangszert, a tablát választva hangszeréül.
  
  Kezdetben a Delhi gharana (iskola) két kimagasló képviselőjétől, Anthony Dass-tól és Ustad Munnu Khantól tanult, majd a 80-as évek második felében a világhírű Tablá Maestro, Ustad Alla Rakha fogadta tanítványává. Napjainkban kimagasló tehetségű muzsikusként van jelen a világ zenei palettáján, aki szigorúan követi a Punjab gharana hagyományait. 1987 óta különleges mester-tanítvány kapcsolatban van Pandit Ravi Shankarral, akit nem csak a zene területén tekint Gurujának (mesterének).
  
  Rendszeres vendége az indiai zenei fesztiváloknak muzsikusként is, de intenzív kapcsolata mesterének fiaival Ustad Zakir Hussain, Fazal Quereshi és Toufiq Quereshi sem szakadt meg Ustad Alla Rakha 2000-ben bekövetkezett halálával. Amellett, hogy a Calcutta Trió tagjaként
  1980 óta több ezer koncertet adott, kiemelkedő kvalitású indiai zenészek választották partnerükévé Európában a 90 -es évektől kezdődően (Pr. Debu Choudury, Nandkishor Muley,Gaurav Mazumdar, Shubhendra Rao). Keresett muzsikus különböző jazz formációkban is (Family or Percussion, Wolfgang Dauner és Albert Mangelsdorf, Palle Mikkelborg , Lukács Miklós Quintett). Etno- illetve fúziós-zenei produkciókban is szívesen vesz részt (Makám, Tin-Tin Quartett).
  
  Tevékenysége fontos részének tekinti a tanítást is a RIMPA (Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts) keretében, 2009 őszétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.
  
  Szalai Péter kétségkívül korunk egyik legkiválóbb nyugati születésű tabla zenésze, aki nem csak a Punjab gharana képviselőjeként de talán egyetlenként mesterének, Ustad Alla Rakhanak különleges játékát idéző tabla művészként vált ismertté.
  
  Jegyár:1500/2000 Ft
  Ültetett koncert, helyfoglalás érkezési sorrendben!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 total world domination    apey and the pea    serenity    kill whit hate    horse the band    monstrosity    bloodbath    the subways    life of agony    wolf parade    óperentzia    travolta    david fincher    mitch lucker    crippled fox    julian sas    milking the goatmachine    szegedi ifjúsági napok    freedom call    wacken metal battle    zaják és társa    the heartless aisha    kiske    fajkusz    prophets of rage  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!