hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. szeptember 21. hétfő   10:57
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Leonard Cohen Budapesten
2009. augusztus 31., Papp László Budapest Sportaréna

  A 75 éves Leonard Cohen végre eljutott turnéjával Budapestre is, ahol kereken három órás műsorral kápráztatta el a közönséget. Benne életművének minden fontos darabkájával, telt ház, vagyis több mint tízezer néző előtt.
  
  Leonard Cohen elképesztő energiával rendelkezik, hiszen kevesebb, mint három hónap alatt 41 koncertet ad szerte a világban, melyből a budapesti már a nagyon sokadik volt. Igazából már jóval a fellépést megelőző hetekben sem fért hozzá kétség, hogy Leonard Cohenre hatalmas tömeg lesz kíváncsi és nem csak az idősebbek körében. Én magam még meg sem születtem, mikor Cohen már szinte minden fontosabb művét megírta, mégis úgy éreztem, ő az az ember, akit minden zenerajongónak egyszer látnia kell. Nem véletlen, hogy a Glastonbury fesztiválon is több tízezer fiatal élvezte műsorát.
  
  A koncert nagyon pontosan kezdődött és ki gondolta akkor még, hogy mennyire nem a vártak szerint ér véget. Leonard Cohen egyenesen futva közlekedett fel a színpadra, majd a zenésztársai és a gyönyörű dívák is elfoglalták mellette helyüket. Ami elsőre kissé zavaró volt, hogy borzasztóan halkan szólaltak meg a dalok, ami komolyan később sem változott, de meg lehetett szokni.
  
  Cohen bámulatos alázattal viseltetett a z őt kísérő zenészek iránt, minden szaxofon vagy gitár szólónál melléhez emelte kalapját és becsukott szemmel hallgatta azt végig. Pedig mi vagyunk azok, akik ezt nem hallhatják minden nap és nem ő. Na persze azért a közönségnek sem kellett sok, szinte minden hangszeri bravúrt külön taps kísért.
  
  A kifinomult produkcióban nagy élmény volt Charley és Hattie Webb, valamint Sharon Robinson gyönyörű vokálja is, aki producerként is segíti Cohen munkáját. Mikor Sharon elénekelte a Boogie Street című dalt, szinte megfagyott a levegő az Arénában, minden apró zaj megszűnt, hihetetlen volt.
  
  A koncertet két, közel 70 perces felvonás és egy majd egy órás ráadás alkotta. Olyan fantasztikus dalok hangzottak el, mint a Dance Me To The End Of Love, az Aint No Cure For Love, a Bird On Wire, az In My Secret Life, az Everybody Knows és a Waiting For The Miracle. Na és persze ne feledkezzünk meg a mindenki által jól ismert Halleluja-ról sem!
  
  Néhány dal annyira magával ragadott, hogy azt kívántam, bár csak örökké tartana, ehelyett majdnem a koncert tartott örökké. Cohen egyszerűen nem tudott elszakadni a közönségtől, és az a hihetetlen, hogy ezt a turné minden állomásán megjátssza. Többször kiszaladgált a színpadról, hogy pár perc után rögtön vissza is szaladjon hozzánk, mint ha csak érezte volna, hogy itt senki sem akarja, hogy ez az este véget érjen. Ide pont nagyon jól illett a Closing Time és az I Tried To Leave You, mindenki jót derült, hogy mennyire összhangban vannak a dalok a színpadon történtekkel.
  
  Óriási ováció, többszöri visszatapsolás, háromórányi Leonard Cohen életmű után az emberek mind ugyanolyan ámulatba esetten hagyták el az Arénát. Ha még három órát kellett volna ott ülni, szerintem azt sem bánta volna senki. Aki nem jött el, vagy nem tehette, hogy itt legyen azoknak nagyon rossz hírem. Egy megismételhetetlen és valószínűleg soha vissza nem térő élménytől fosztotta meg magát. Itt mindegy volt, hogy az ember milyen stílusú zenét szeret a hétköznapokban, Cohen a szívre hatott. Hetekkel a koncert után is a turné különböző állomásain készült amatőr felvételeket bámulom és próbálok valamit visszacsempészni abból az estéből, de ha teljes egészében nem is sikerül, az emlékek akkor is örökre velem maradnak. Leonard Cohen 2009. augusztus 31.-ei budapesti fellépése felejthetetlen marad!


Kulcsszavak:
  leonard cohen     showtime 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Müller Péter Sziámi and Friends zenekar & vendégeik - Leonard Cohen est

Leonard Cohen új albummal jelentkezik

A Jerry Lee Lewis koncert új időpontja: 2010. október 31.

A Jerry Lee Lewis koncert novemberre halasztva

Jean Michel Jarre a Budapest Sportarénában

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

Leonard Cohen (CDN/USA) - 2009. augusztus 31. Papp László Aréna
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szalóki Ági    arch enemy    xiu xiu    lgt    paddy and the rats    george benson    catherine hardwicke    maylene and the sons of disaster    orden ogan    withem    red hot chili peppers    the subways    war of ages    squash bowels    karthago    propeller band    taylor swift    kung fu panda 2    hernádi judit    secret chiefs 3    eros ramazotti    jeremy renner    mena suvari    mr. bean    kool and the gang  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!