hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [tehetségkutatás]  2009. szeptember 11. péntek   12:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Egy hónap múlva indul az oktatás a hiánypótló Színház és Film Intézetben
2009. október Színház és Film Intézet

  A Színház és Film Intézet (SZFI) 2009. októbertől indítja el átfogó képzési programját. Az oktatási központban öt területen: színház és rendezvény, hang, film, képzőművészet, szakírás mintegy 30 színházi és filmes szak intézményes képzése kezdődhet meg. Az ősszel induló képzésekre legközelebb 2 év múlva lehet újra jelentkezni.
  
  Háttér országos szakképzési központ

  
  A Színház és Film Intézet a Károli Gáspár Református Egyetem többségi tulajdonában 2009. tavaszán jött létre. Alapítását a színházi és filmes háttérszakmák magas szintű képzéseinek megoldatlansága tette szükségessé. Miközben Magyarországon a két kulturális ágazat művészeti foglalkozásainak oktatását a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elvégzi, a szakmai háttérbázisok szinte egésze magas szintű szakképzés nélkül működik.
  
  Az SZFI alapításának célja, hogy a színházi, filmes és a kapcsolódó területek szakmai képzéseit egyetlen oktatási központban valósítsa meg.
  Az Intézet határozott törekvése, hogy magas szakmai elvárásokat támasztva olyan szellemi műhelyt hozzon létre, amely a jelenlegi hiányt átfogóan betölti, és hosszú távon kiemelt minőségű képzést nyújt a két törvényileg is szabályozott kulturális ágazat leendő mestereinek.
  
  Oktatási program átfogó szakképzési programok 2009-től 5 képzési területen
  
  Az Intézet oktatási programja igyekszik felölelni a szerteágazó színházi és filmes szakmák képzését: a 2009/2010-es tanévre mintegy 30 szakot hirdet meg a jelentkezőknek. Ezen túl még ebben a tanévben tervezi elindítani televíziós újságíró képzéseit, míg a következő tanévben további speciális színházi és filmes szakmák megszervezését tűzte ki célul. Így az SZFI palettáján két-három év múlva várhatóan mintegy 40-50 különböző szak lesz megtalálható.
  
  Képzések államilag elismert oklevéllel, Europass Bizonyítvánnyal, szakmai továbbképzést igénylőknek és középiskolásoknak is.
  
  Az induló szakok oktatása elsősorban OKJ-s felnőttképzés, a szakírás esetében tervezett egyetemi szakirányú továbbképzés (egy esetben saját indítású szakképzés) keretében, államilag elismert OKJ oklevél megszerzésével történik. Az állami oklevél mellett Europass bizonyítvány szerezhető, amely az adott szaktudást és oklevelet az EU teljes területére érvényesíti.
  
  A továbbtanuló hallgatók számára az SZFI-ben szerzett (OKJ) végzettség a szakirányú egyetemi felvételihez jelentős plusz pontszám megszerzését biztosítja.
  
  Az SZFI egyben lehetővé teszi a jelentkezést az érettségi előtt álló középiskolás diákok számára is, azzal a feltétellel, hogy az általában 2 éves képzések záróvizsgáit csak az érettségi megszerzését követően tehetik le. Így az SZFI szakképzései számukra professzionális egyetemi felkészítést, és egyben magas szintű szakmai végzettség megszerzését teszik lehetővé.
  
  Emellett az SZFI az adott szakmai területen már dolgozó, de végzettséggel nem rendelkező, ill. az előrelépéshez magasabb végzettséget igénylő szakemberek továbbképzését is biztosítja, különös tekintettel arra, hogy a gyakorlati okatásban közreműködő intézmények és társaságok mindkét szakma elsőrangú helyszínei közé tartoznak.
  
  Az SZFI számol a határon túlról várható magyar jelentkezőkkel is, hiszen a környező országokban is hiány van a két szakma képzéseiből. Számukra a Színház és Film Intézet egyéni visszajelzések alapján (elsősorban a szálláskörülmények megoldására) külön programot dolgoz ki.
  
  Oktatás Limitált kis létszámú osztályokban, élvonalbeli mesterek irányításával, a színházi és filmes szakmák elsőrangú intézményeiben
  
  Az SZFI oktatási programját úgy alakította ki, hogy képzései munkavégzés ill. nappali (egyetemi vagy középiskolai) tanulmányok mellett is végezhetők legyenek.
  
  Az oktatás limitált kis létszámú (átlag 10 fős) osztályokban, a szakmák élvonalába tartozó mesterek irányításával, általában 4 ill. 6 félévben, félévenként 200 órában jön létre. A tanulmányok megkezdését (esetenként több lépcsős) felvételi vizsga előzi meg, melyről a www.szfi.hu honlap ad részletes, képzésekre lebontott tájékoztatást.
  
  Az adott képzésben részvevő tanulók általában heti 2-3 alkalommal elméleti órákon vesznek részt. A tanórák várhatóan hétköznap 17-20h, szombaton 9-12h, és/vagy 13-16h, és/vagy 17-20h között kerülnek megtartásra. Az SZFI magas óraszámú (50-70%) gyakorlati órái megtartsát a szakmák valós külső helyszínein, az adott professzionális hely működési rendje alapján, az év során képzésenként változó időszakokban (pl. adott produkciókhoz kötődően) biztosítja.
  
  A Színház és Film Intézet oktatási célkitűzései mellett a színházi és a filmes szakmák élvonalába tartozó intézmények és társaságok sorakoztak fel, a képzésekhez gyakorlati helyszínekkel (infrastruktúrával és eszközökkel), továbbá elismert szakemberekkel (képzsévezetőkkel és oktatókkal) hozzájárulva. Ezáltal az SZFI-ben tanulók a gyakorlati órákon valós és teljes munkafolyamatokban sajátíthatják el a magas szintű szakmai ismereteket.
  
  Jelentkezés szeptember 30-ig, a tandíj 160ezer Ft/ félév, a legtehetségesebbek SZFI ösztöndíjra pályázhatnak
  
  Jelentkezni 2009. szeptember 30-ig lehet. Többszörös túljelentkezés esetén azonban az Intézet fenntartja a jogot, hogy a jelentkezéseket határidő előtt lezárja. Így a felvétel szempontjából a jelentkezési időpont is meghatározó. Az egyéni felvételi meghallgatások 2009. szeptember 14-től kezdődnek el. Az oktatás várhatóan 2009. októberben indul.
  
  Az Intézet törekvése, hogy minőségi képzési programjában a legtehetségesebb tanulók kapjanak helyet. Ezt felvételi vizsga biztosítja, valamint SZFI ösztöndíj is segíti. Az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik a legjobb felvételi- ill. vizsgateljesítményt nyújtják, így családjuk anyagi helyzetétől függetlenül is bejuthatnak az SZFI képéseire.
  
  Az SZFI ugyanakkor nem kívánja elárasztani a szakmát, csak az adott 2-3 éves képzés befejezését követően indít egy-egy újabb osztály, tehát az idén meghirdetett képzésekre legközelebb 2 év múlva lehet jelentkezni.
  
  Meghirdetett képzések:
  
  Színház és Rendezvény: színháztechnikus szcenikus ill. műszaki vezető, színpadmester, hangosító, világítástechnikus,ügyelő, rendezvénytechnikus ill. rendezvény műszaki vezető,
  
  Hang: hangtechnikus, hangmester, hangtárvezető, hangművész stúdiómenedzser,
  
  Film: filmtechnikus, Felvételvezető, Gyártásvezető, rendezőasszisztens, segédoperatőr, (Televíziós) kameramann ill. beosztott operatőr ill. kameraoperatőr, világosító, fővilágosító ill. bestboy, mozgóképterjesztő- és üzemeltető, mozgókép-forgalmazó, mozigépész,
  
  Képzőművészet: díszlet- és jelmeztervező asszisztens ill. díszlet- és jelmezkivitelező, divat- és stílustervező ill. stilyst, mozgóképi animációkészítő, animációs film-rajzoló,
  
  Szakírás: forgatókönyv- és drámaíró, színház- és filmművészeti szakíró ill. kritikus.
  
  További infó:
  telefon: 06 30 510 3367
  személyesen: 1082 Budapest, Baross u. 3., III. em. (SZFI központi iroda) hétköznap 14-19-ig.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

SZFI

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 over my dawn    alan rickman    eye beyond sight    ez basic    lagerstein    funeral for a friend    jude law    laár andrás    kelet-nyugat    stagediving    soilwork    nasmith    stian westerhus    everwood    deli-kutt    budapest hardcore    prometheus    the toy dolls    j. j. abrams    cathedral    corrosion of conformity    the gentle storm    deep inside    metrosection    tintin kalandjai  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!