hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. augusztus 3. hétfő   13:41
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
B.B. King
2009. július 16., Papp László Aréna

  Sokunk örömére itt járt a mester, az élő klasszikus, aki nyolcvannegyedik évében is meg tudta tölteni az Arénát és a többi fellépései helyszíneit. Hogy miért? A válasz egyszerű: Őt látni kellett! Nem sok ilyen koros muzsikus van, aki ennyi év után is kortalan, aktuális tudott maradni. Nem utolsó sorban Ő az, aki tényleg meg tudta mozgatni az otthonülő mamuszos blues/ boogie fanokat. A zenéje mellett ez a második legnagyobb érdem. Látni és hallani jöttünk őt. De nem csak a legendáért, nem csak a megjelenéséért, nem csak a rekedtes hangjáért, és nem csak a játékáért, hanem magáért az emberért. Mert az öregnek van stílusa, nem kevés, sőt korosodó muzsikus társainak is (James Bolden; Stanley Abernathy; Walter King; Melvin Jackson; Stanley Abernathy; Walter King; Charlie Dennis; Reggie Richards; Ernest Vantrease; Tony Coleman), akik ezen az estén megtisztelték a közönségüket öreguras eleganciájukkal. Semmi slendriánság, lezserség! A játékuk feszes, hibátlan és mégis könnyed volt. Nem izzadtság szagú.
  
  B.B. majd 50 évét szinte csak a zene töltötte ki, no meg a szerencsejáték és a nők. Az albumait illetőleg több mint 50 albumot jegyez, némileg kevesebb, mint az egy héttel később fellépő szintén grammykat bezsebelő fiatalabb Benson. Ha azt nézem, akkor nem sok ilyen figyelemreméltó veterán van, akik ontotta magából a jobbnál jobb albumokat és számokat. Pályafutása alatt számtalan generációnak mutatott utat, természetesen nem a negatív irányba haladó ifjúságnak, akik a spurra, a trippre vagy herkára vannak ráröppenve. Nekik B.B. muzsikája semmit sem mond. De azoknak, akik a tradicionális nedűkre gerjednek (sör, bor) azoknak alapvetést jelentik. Egyszer olvastam, hogy Hendrix a halott géniusz több mint 300 db B.B. nótát tudott lejátszani. Kéremszépen ez nem semmi. Biztos vagyok benne, hogy sokan az ő tudásának negyedével is megelégednének. Tényleg nem semmi, de ez az életút sem az. B.B. zeneileg sikeres pályájára a magánéleti válsága is rátette bélyegét. Volt néhány válása, és számtalan (kb.15 bevallott) gyereke. (Valószínű, hogy a valóságot majd a memoárjaiból fogjuk megtudni.)
  
  Korához képest B.B. nyolcvannegyedikhez közel is színpadképes, aktív és fáradhatatlan. Mára már az évi 300-as fellépési számát akaratlanul is le kellett csökkentette évi több mint 100-ra. Ezek után nem csoda, hogy elfoglalt! Miközben kortársai az amnéziával küzdenek, Ő vidáman vállalta be a záró One More Time turnésorozatát. Minden nap más helyszín és újabb élmények várnak rá és nem kis csapatára. Ünnepelt öregúr belépője az intróra nem igen sikerült valami fényesen. A sasszemű korosodó sokat látott muzsikustársai pillanatok alatt korrigálták B.B. disszonáns melléfogásait. Az Ő korában ez természetes, de B.B. még így is lejátszotta a csillagokat az égről. Hihetetlen rutin és éveket hagyott maga mögött. Csuklóból lőtte a legjobb témákat és remek hangulatban disputált, szórakoztatta a közönségét. Én azt hiszem, ez senkit sem zavart, és még a produkció rovására sem ment. Ittuk a szavait és játékát, nomeg az elhangzott számokat, melyből ezen az estén egy jó csokorra valót kaptunk. A Let the Good Times Roll hangjaira már belelendült. Keserédes I Need You; és a többi dala megtette a hatását ezen a koncerten is Rock me baby; I need you baby ; I´m a bluesman; See That My Grave Is Kept Clean; You Are My Sunshine; Rock Me Baby; When the saints go marching in; Guess Who. Természetesen nem vitte túlzásba sem a produkciót, sem a konferálást. B.B. még most is érti a dolgát. Élveztük előadását, kommentjeit és talán épp ezért sem volt hiányérzetem.
  
  Remek hangulatú koncertet kerekített az Arénában. Olyannyira, hogy a móka, kacagás, közvetlenség, csípőből lőtt poénok nem csak a levegőt súrolták, hanem a hallójáratainkat és a hasizmainkat is. B.B. egy cukorpofa, akit lehet nem szeretni? Ő az, aki 83 éven túl is le tudta venni a lábáról a közönséget. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fináléban az addig fegyelmezetten ünneplő publikum felállt, a színpad elé tömörülve ováció kíséretében búcsúztatta az akkor már felöltőben, sálban, kalapban és kísérői társaságában távozó mestert.


Kulcsszavak:
  b.b. king     susan tedeschi     showtime 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

A Jerry Lee Lewis koncert új időpontja: 2010. október 31.

A Jerry Lee Lewis koncert novemberre halasztva

Jean Michel Jarre a Budapest Sportarénában

Az Orosz Hadsereg Akadémiai Alexandrov ének- és tánckara a Budapest Sportarénában

Rod Stewart a 14. Kapcsolat Napján

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

B.B. King (USA) - 2009. július 16., Papp László Aréna - One More Time

Susan Tedeschi (USA) - 2009. július 16., Papp László Aréna - One More Time
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 guillermo del toro    testcsere    predators    rival sons    chelsea grin    a titánok haragja    gesztivál    devin townsend    steve zahn    hogyan lopjunk felhőkarcolót    genus ordinis dei    nyírség táncegyüttes    another dawn comes    stonedirt    chuck schuldiner    hugo cabret    the black box revelation    bring me the horizon    ignea    cool head klan    fuzzkeyone    keresztesi botond    paranormal activity    szokolay-dongó balázs    cocorosie  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!