hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. július 29. szerda   17:48
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A hangos poéta magyarországi küldetése – Leonard Cohen Budapesten
2009. augusztus 31., 19:30., Papp László Budapest Sportaréna

  Először nyílik lehetőség Magyarországon Leonard Cohen előadását élvezni, a hetvennégy éves világsztár augusztus 31-én a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik.
  
  Dalszerző, énekes, zenész, költő és író egy személyben a jókora művészi termést maga mögött tudó Leonard Cohen. Nyárzáró budapesti koncertjére főleg előbbi minőségeiben érkezik, de költészete is szerves része zenei muníciójának. A fellépés része 20082009-es világkörüli turnéjának, mely során már a Glastonbury Fesztivál fiatalokból álló tömegét is elvarázsolta.
  
  Nem meglepő, hogy a kanadai világszerte teltházas koncerteket ad, szerteágazó művészi tehetségét olyan sikeresen gyúrja össze zenei produkcióvá, hogy szinte mindenki megtalálja benne saját világát. Erősen spirituális és társadalomkritikus szövegei egyaránt megérintik a mélyen vallásos idős hölgyeket, de a lázadó, politikából, társadalomból kiábrándult fiatalokat is. Kiemeli a családi összetartás, a barátság, a szerelem jelentőségét, hol árnyaltan, hol élesen kritizálja a társadalomra telepedő vérszívókat, a pénz hatalmát, a médiát és a médiával erős függésbe került tömegeket.
  
  Spirituális ihletés
  
  A kritikus világszemlélet magvai már korán csíráztak benne. Erősen vallásos zsidó családból származik, a hit már gyerekkorában megalapozta későbbi küldetéstudatát és szövegei tematikájának nagy részét. „Nagyon messianisztikus gyerekkorom volt, azt mondták, hogy Áron főpap leszármazottja vagyok” mondta Cohen 1967-ben. 94-ben új spirituális utakat keresve visszavonult a Los Angeles közelében fekvő Mount Baldy zenközpontba, ahol két évvel később zenbuddhista szerzetessé szentelték, neve Jikan, azaz csöndes lett. Egyik legismertebb vallási témájú dala, a Hallelujah számos előadó által feldolgozásra került, ám ez elmondható szinte egész művészi munkásságáról.
  
  Kanada és Európa örökre az övé
  
  Gazdag költői és írói munkássága a zenélés miatt szorult háttérbe, de verseit, regényeit ma is szívesen idézik. 1963-ban írt The Favourite Game (A kedvenc játék) és a 1966-os Beautiful Losers (Szépséges vesztesek) regényei magyarul is megjelentek; legjelentősebb verseskötete a 64-ben kiadott Flowers of Hitler (Hitler virágai).
  Aztán 1967-ben jött első albuma, a Songs of Leonard Cohen, és innentől jóval kevesebb energiát fektetett az írásba. Már ezzel a kiadvánnyal klasszikus dalokat adott a világnak, a Suzanne, Sisters of Mercy, So Long, Marianne and Hey és a Thats No Way to Say Goodbye máig rádióbarát felvételek maradtak. Mélyen érzelmes, lírai dalai zenei karrierje elején countrys hangszerelésre épültek, majd a hetvenes évek pop- és kabarézenéje és a nyolcvanas évek szintetizátorkorszaka is folyamatosan alakította Cohen ízlését és előadásmódját.
  Tizenegy megjelent albumai között olyan klasszikusok kapnak helyet, mint a már említett legelső, a Songs of Leonard Cohen (1967); a Songs of Love and Hate (1970); az Im Your Man (1990) és a Dear Heather (2004). A nyolcvannégyes Various Positions című lemeze amelyen a Hallelujah is található jól példázza egész pályafutásának lemezeladásait. A Columbia Records egész egyszerűen nem adta ki ezt az albumot az Egyesült Államokban Cohen népszerűségének időszakos visszaesésére hivatkozva. Ugyanakkor Kanadában és Európában is nagy sikere lett a Various Positionsnek, csakúgy, mint többi megjelenésének. Ez a két piac, amelyiken Cohen a legtöbb eladást produkálta egész karrierje során.
  
  Már hagyott nyomot Magyarországon
  
  Világszerte több mint ezer feldolgozást készítettek műveiből, adaptációival a U2, Sting, Johnny Cash, az R.E.M., Nick Cave és Rufus Wainwright is tisztelgett már Cohen előtt. Még soha sem lépett föl Magyarországon, ennek ellenére jókora hatással volt számos hazai művészre, nálunk Zorán Volt egy tánc-feldolgozása a legismertebb. Zorán is szerepel a 2003-as A vendégek című feldolgozáslemezen, melyen többek között a Kispál és a Borz és Müller Péter Sziámi mellett rója le tiszteletét. Kern András ezt egyből egy egész lemezzel tette meg még 1998-ban, az Engem vársz dalait Fábri Péter fordította magyarra. Ők biztos, hogy ott lesznek augusztus 31-én a Papp László Budapest Sportarénában.
  
  Jegyárak:
  Ülő: 10.400, 12.600, 14.700, 20.000, 26.300, 36.800, 52.500
  
  Általános információk:
  
  Megközelítés:
  A Papp László Budapest Sportaréna a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjában található, huszonöt percre van a Ferihegyi repülőtértől és kétpercnyire a Stadionok metrómegállótól. Megközelíthető 30-as és 95-ös busszal, vagy 75-ös és 80-as trolival, 1-es villamossal, valamint gépkocsival (1160 férőhely áll a fedett, őrzött parkolóban az idelátogatók rendelkezésére) Az épületbe a Kerepesi út, illetve a Hungária körút felől, és a parkolóházból, a feljáratokon keresztül lehet bejutni.
  
  Parkolás:
  Parkolási lehetőség az Aréna mélygarázsában, 1000 forintos áron, illetve a környező utcákban.
  
  Ruhatár:
  Az Arénában korlátozottan áll rendelkezésre ruhatár. Lehetőségek szerint hagyják a nagyobb méretű táskákat, kabátokat stb. az autóban, vagy a vonatállomások csomagmegőrzőjében.
  
  Fotózás és videó
  Telefonok és kompakt kisgépek (nem cserélhető objektívvel) használata engedélyezett.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Leonard Cohen

TEX

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 josé carreras    björk    walking with strangers    hurts    bilocate    proghma-c    isomnium    predators    john frusciante    feszt.hu    smárton trio    sons of apollo    specials    orient fall    ska-p    varg    jambalaya    gillian anderson    sucker punch    ripoff raskolnikov    fred durst    képzelt város    suicide rockers    búvópatak    headstock  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!