hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2009. július 10. péntek   14:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nyári Orgona Esték
2009. július 31., augusztus 6. 12. 18. 25. - Balatonkeresztúr és Keszthely

  A nyári balatoni fesztiválok nyüzsgése mellett jó megpihenni néha testnek és léleknek. Ezt kínálja a Nyári Orgona Esték, melynek a Festetics család által épített gyönyörű barokk balatonkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása Templom ad otthont négy alkalommal:
  
  Július 31-én 20 órakor Papp Krisztina, ének (alto) és Witterle Gábor, orgona
  Augusztus 6-án 20 órakor Gyermán Júlia, hegedű (violin) és Szamosi Szabolcs, orgona
  Augusztus 12-én 20 órakor Kováts Péter, orgona
  Augusztus 18-án 20 órakor Pitti Katalin, ének (soprano); Bogáthy Gábor, trombita és Szili Zoltán, orgona
  előadásában hallgathatjuk meg az orgona-, és a zeneirodalom különlegességeit.
  
  Az Orgona Esték záró koncertjére augusztus 25-én 19.30-kor Keszthelyen a Festetics-kastélyban kerül sor, a korábban már megszólaló három kiváló művész, Pitti Katalin, Bogáthy Gábor és Szili Zoltán közreműködésével.
  
  A program sorozat középpontjában a hangszerek királynője az orgona áll. E koncertek különlegessége, hogy mind az öt helyszínen, a világszerte ismert patinás Japán, Roland vállalat támogatását élvező Rodgers orgonagyár (Trillium Masterpiece típusú), digitális orgonája szólal meg, mely mindenütt kategóriája legjobbjaiként szerepel és széles rétegek zenei igényeit elégíti ki minőségével és megbízhatóságával szerte a világon.
  
  Néhány szó, a fellépő művészekről!
  
  2009. 07. 31. - Péntek - 20:00 - Balatonkeresztúr
  Papp Krisztina, ének (alt) és Witterle Gábor, orgona
  
  Papp Krisztina
  Énekművész, tanár. 2005-ben diplomáztam a PTE Művészeti Tudomány Karán.
  2000-2006 között a pécsi Mozart-kórus állandó alt-szólistája. Csaknem valamennyi Mozart- és Haydn-mise szólistája, belföldön és külföldön, pl. Olaszországban és Ausztriában is rendszeresen fellépő egyházénekes. 2006-tól a Pécsi Nemzeti Színház művésze, olyan alt- és mezzo-szerepekkel maga mögött, mint a Traviata Anninája, a Hoffmann meséinek Miklósa és A windsori víg nők Reichnéja. A munkáján kívül, 3 gyermekére a legbüszkébb!
  
  Witterle Gábor
  Orgonaművész, zeneszerző, tanár. Budapesten végzett a Zeneművészeti főiskolán 1977-ben. Szabadúszó zenészként sokat koncertezett külföldön és belföldön egyaránt. Műfajismerete sokrétű és széles spektrumú, de fő célja a barokk és romantikus orgonairodalom művelése és népszerűsítése. A Pécsi Székesegyházban, a Müncheni Ünnepi játékokon és a Lublini Orgonafesztiválon adott koncertekre a legbüszkébb. 1993 óta és jelenleg is a Pécsi Nemzeti Színház karigazgatója. Az örök szerelem azonban az orgona maradt!
  
  Tervezett műsoruk:
  1. Bach: „Wachet auf ruft uns die Stimme” korálelőjáték
  2. Pergolesi: Stabat Mater c. művéből két alt-tétel
  3. WidorF-dúr toccata
  4. Bach: h-moll miséjéből az Agnus Dei-tétel
  5.Bach: C-dúr toccata, adaggio és fúga
  6.Vivaldi: Nisi Dominus kantátájából egy tétel
  7.Vierne: I.szimfóniájából a pastorale és final.
  
  2009. 08. 06. - Csütörtök - 20:00 - Balatonkeresztúr
  Gyermán Júlia, hegedű és Szamosi Szabolcs, orgona
  
  Gyermán Júlia
  A pécsi Művészeti Gimnázium hegedű szakát végezte 19861990-ig Papp György irányításával. 1991-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű szakára.
  Tanárai, Komlós Péter, Szabadi Vilmos, Devich Sándor, Rados Ferenc és Halász Ferenc voltak. 1996-ban művész-művésztanár diplomát szerzett, kitüntetéssel. Játszott a Rádiózenekarban, az ÁHZ-ban, a Weiner-Szász Kamarazenekarban, az Orfeo zenekarban, valamint a Pécsi Szimfonikusoknál, ez utóbbiban koncertmesterként is. Számos mesterkurzuson vett részt, pl. Zsigmondy Dénesnél Ammerlandban, Keszthelyen és Veszprémben.
  A világ számos országában koncertezett: Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Szlovákiában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Szerbiában, Hongkongban.
  Vedres Csaba felesége és számos CD-jén közreműködik, a Lélektánc c. lemez kettejük közös munkája. A Kairosz kvartettnek megalapítása óta tagja.
  
  Szamosi Szabolcs
  A pécsi JPTE-en, matematika-ének tanári diplomát szerzett 1994-ben, majd 1996-ban, Egyház-karnagy diplomát kapott Budapesten (OMCE), Koloss István orgonaművésznél.
  Orgonaművészi (2000), Egyházzenei (2001) és Orgonatanári diplomáit, a grazi Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg, tanárai voltak, Ernst Triebel és Hannfried Lucke.
  2002-ben Bécsben kapott Würdigungspreis” kitüntetést, az Osztrák Kultuszminisztertől.
  1994-től, a Pécsi Bazilika orgonistája és zenei vezetője, Kántorképző Tanfolyam igazgatója.
  Hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Az első koncertjeitől kezdve jellemzi, hogy újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára, játékába improvizációkat beleszőve vagy az orgonát szokatlan hangszeres társításokban megszólaltatva.
  Sebestyén Mártával megalkották a szakrális és a népzenei motívumok ötvözetét, a távolabbi zenei területek közös pontjait megtalálva és egymásra építkezve hoztak létre egy ikres koncertsorozatot. Improvizációiba beleszövi zenei talentumait, amelyekből nem hiányozhat a lendület, a magabiztos hangszerkezelés, az érzelmek sokszínűsége.
  
  Tervezett műsoruk:
  A.Vivaldi-J.S.Bach: d-moll concerto
  Paganini: Cantabile
  Vedres Csaba.: Ave Maria
  Liszt F.:B-A-C-H prelúdium és fúga
  V.Martinov:Come in
  J.Massenet:Meditation
  Ch.M.Widor:V.szimfonia (részletek)
  
  2009. 08. 12. - Szerda - 20:00 - Balatonkeresztúr
  Kováts Péter, orgona
  
  Kováts Péter
  2004-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Orgona szakán, Orgonaművész-tanári diplomát szerzett, ahol is a Diplomahangverseny, a Gyakorlati tanítás államvizsga és a Szakdolgozat egyaránt kiváló eredménnyel zárultak. 2004-2008 között, Franciaországi tanulmányokat folytatott (Conservatoire de Reims és Conservatoire de Saint-Maur, Párizs), ahol 2005-ben első díjat, majd később improvizációs aranymedált kapott.
  A kezdetektől mestere volt Baróti István, az Esztergomi Főszékesegyház orgonaművész-karnagya.
  Posztgraduális tanulmányai alatt szinte minden hétvégén orgonált, a reimsi St. Maurice templomban. Egyházzenészként Párizsban is rendszeresen hívták különböző templomokba, melyek közül az ismertebbek, a Saint Denis Székesegyház, a Saint Vincent de Paul és a
  Notre Dame de lAssomption templomok.
  A hazai közönség számtalan alkalommal hallhatta játszani jelentősebb katolikus ünnepeken, így pl. idén a húsvéti nagymisén immár hatodik alkalommal az Esztergomi Főszékesegyház nagyorgonáján. A Bartók radió által eddig leadott hangversenyei, Liszt hangverseny a budavári Mátyás-templomból 2004-ben és a Fiatal orgonaművészek hangversenye a Művészetek Palotájából a Nemzeti Hangversenyterem új orgonájának avatókoncert-sorozatán 2006-ban. Filmzenében is részt vett, mivel 2002-ben, főcím- és epizódzenét készített Szabados Tamás operatőr, Jelfák című természetfilm-sorozatához. A filmek már több alkalommal kerültek adásba a Duna Televízióban, ahol jelenleg is műsoron vannak.
  
  Tervezett műsora:
  J.S.Bach Fantasia in c minor BWV 562
  Georg Muffat Toccata Quinta
  Max Reger Praeludium in d minor, Op.65 no.7
  G.Bohm Praeludium in C
  Petr Eben Landscapes of Patmos Mvts
  
  2009. 08. 18. - Kedd - 20:00 - Balatonkeresztúr
  Pitti Katalin, ének (szoprán), Bogáthy Gábor, trombita és Szili Zoltán, orgona
  
  Pitti Katalin
  Szentesen született és a szentesi Szent Anna-templom karzatán énekelt először. Tehetségére korán felfigyeltek. 1972-ben iratkozott be a Zeneművészeti Főiskolára, 1977-ben lediplomázott. Ugyanabban az évben az Magyar Állami Operaház magánénekese lett, munkásságát és művészetét, Liszt-, Déryné-, Bartók Béla-, és Pásztory Ditta-díjjal is jutalmazták. Ihletett előadói stílussal, szenvedélyes interpretációval teszi emlékezetessé előadásait, koncertjeit. Számos hangfelvétel és lemez kiadása fűződik a nevéhez.
  
  Bogáthy Gábor
  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tanárképző Intézetében szerezte trombitatanár-kamaraművész diplomáját 1996-ban. Ezt követően a grazi Zeneakadémia és Előadóművészeti
  Egyetem trombitaművész szakán folytatta tanulmányait, ahol nemzetközileg elismert művésztanár oklevelet kapott 2002-ben. Aktív résztvevője volt Bo Nillson professzor mesterkurzusának 1994-ben. Tanulmányai idején országos és megyei trombitaversenyek díjazottja. Jelenleg a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény trombitatanára, az általa alapított ifjúsági fúvószenekar karnagya és a Sonoro Duo tagja.
  
  Szili Zoltán
  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tanárképző Intézetében zeneelmélet- és szolfézstanár, karvezető diplomát szerzett 1996-ban, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Iskolai Ének Tanár Képző-, Zeneelmélet- és Karvezetés szakán kapott oklevelet 2002-ben.
  Aktív résztvevője volt Gerald Kegelmann karvezetés módszertan mesterkurzusának 1995-ben. Jelenleg a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Székesegyház karnagya, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ének-zene, szolfézs, zeneelmélet tanára, az általa alapított iskolai ifjúsági vegyeskar karnagya, a Kaposvári Püspökség Kántor-képzőjének tanára, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatója és a Sonoro Duo tagja.
  
  
  Tervezett műsoruk:
  J. S. BachCh. Gounod: Ave Maria
  G. B. Pergolesi :Vidit suum / Stabat Mater
  G. F. Händel : Largo / Xerxes
  A. Stradella : Pietŕ, Signore
  C. Franck : Panis Angelicus
  B. Marcello : Adagio
  G. Verdi : Desdemona imája / Otello
  Liszt Ferenc : Ave maris stella
  Kodály Zoltán :Ave Maria
  G. B. Pergolesi : Siciliano
  Halmos László: Benedictus
  
  2009. 08. 25. - Kedd - 19:30 - Keszthely, Festetics-kastély
  Pitti Katalin, ének (szoprán), Bogáthy Gábor, trombita és Szili Zoltán, orgona
  
  A tervezett műsor megegyezik a Balatonkeresztúrival.
  
  és néhány érdekesség a Rodgers orgonák világából!
  
  A Rodgers csak minőségi hangjukról híres orgonákról veszi hangmintáit.
  A Rodgers hangszereket orgonisták tervezik orgonistáknak, ezzel magyarázható az orgonák különleges komfortja.
  Ebből a kivételes helyzetből adódik, hogy elektronikus orgonáink a valódi sípos hangszerek legéletszerűbb imitálására képesek, hangzás tekintetében messze legelöl járva a digitális hangszerek között.
  A Rodgers digitális orgonák megszólalásának életszerűségét számos olyan világszínvonalú műszaki és technológiai megoldás biztosítja, amelyek kifejlesztésében a Rodgers messze az élen jár, köszönhetően igen komoly technikai hátterének és tudásbázisának.
  Az akusztikus sípsorokhoz hasonlóan a Rodgers orgonák is követik például, a környezet hőmérsékletének ingadozását finom elhangolódásokkal, a megszólalás anomáliáival, amikor például egy nagy tutti akkord lenyomása a szélnyomás leesését okozza.
  Az orgona úgy él legtöbbünk tudatában, mint a hangszerek királynője. Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy ez a csodálatos, elképesztően bonyolult és ezernyi alkatrészből álló hangszer méltán viseli ezt a megtisztelő címet. Egy valódi orgonán játszani de ugyanígy hallgatni is páratlan élmény, amely még a hangszerek gazdag világában is egészen egyedülálló.
  
  Jegyek vásárolhatók:
  -a balatonkeresztúri koncertekre elővételben a Mária kegytárgyboltban Balatonkeresztúron, illetve a helyszínen a koncertek előtt 2 órával,
  -a keszthelyi koncertre a Helikon Kastélymúzeumban (Festetics-kastély).
  További információ:
  06-30-617-3056, 06-80-312-190



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Balatonkeresztúr

Helikon Kastélymúzeum

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bloodlet    eat pray love    csizmás    stan lee    keira knightley    accept    brainlust    szabó balázs    attack attack    lake of mind    gorillaz sound system    slipchaos    royal republic    samiam    szántó faszi    the clash of the titans    oranssi pazuzu    volt    leander    apocalyptica    stonehenge    jim toth    devin townsend    total world domination    over help  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!