hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. július 1. szerda   15:27
nincsen hozzászólás

szerző: Euthimia
Tarja Turunen szólóban is varázslatos
2009. június 20. - Petőfi Csarnok

  Június 20-án, szombaton a Petőfi Csarnokban kiderült, hogy „Finnország hangjának” magyar rajongói a bandával való szakítás után is lelkesen követik a Nightwish egykori énekesnőjének pályafutását. Igazuk van, Tarja Turunenre szólóban is érdemes odafigyelni, amit az is alátámaszt, hogy My Winter Storm című első szólóalbuma hazájában platina, Oroszországban, Csehországban és Magyarországon pedig aranylemez lett. A 2007-es lemezt az azonos elnevezésű turné keretében mutatta be, többek között Budapesten is. Ennek folytatása a mostani Summer Storm 2009 koncertsorozat, mely a viharos budapesti nyárra is remekül rímelt. A koncert az első album számai és egy vadonatúj szerzemény mellett néhány Nightwish klasszikust és az új album ígéretét hozta el a PeCsába.
  
  Tarja Turunen, a finn rockzene legfényesebb csillaga, és egyben a zenei világ egyik legismertebb finn arca, gyerekként kezdett zenélni, majd a Sibelius Akadémiára járt egyházi zene szakra. Itt találkozott Tuomas Holopainennel, aki meghívta énekelni zenekarába, az akkor alakuló Nightwish-be. Az énekesnő a kezdetektől tett kitérőket, elsősorban a klasszikus zene irányába. Szólót énekelt például az „Evankeliumi” című modern balett produkcióban, melyet teltházzal játszott a Finn Nemzeti Operaház 1999-ben. Mióta 2005-ben a bandával elváltak útjaik, Tarja önálló karrierbe kezdett. Először egy karácsonyi albumot jelentetett meg, majd nemsokára saját anyaggal is jelentkezett. A fantasztikus hangú díva tehát nem tűnt el, és az említett szombati estén egy fergeteges bulival köszöntötte magyar közönségét.
  
  Az északi szoprán budapesti koncertje lendületesen kezdődött az Enough és a My Little Phoenix című dalokkal. A Nightwish-pulcsis közönség kitörő örömmel üdvözölte, hogy a koncert dramaturgiáját néhány Nightwish számmal finoman fűszerezve állította össze az énekesnő. Sokak szerint sem Tarja nem az igazi a Nightwish nélkül, sem a zenekar az énekesnő nélkül, ám az tagadhatatlan, hogy Turunen egymagában is figyelemre méltó jelenség, míg zenéje hozza a Nightwish operametáljának hangulatát. A zenekarral töltött időket a She Is My Sin, a Sleeping Sun, a Nemo és a Kinslayer dalokkal idézte fel, saját számai közül az ütősebbek pedig nagyon is a helyükön voltak. A díva szokása szerint látványos kosztümöket váltogatott, először az I Walk Alone után vonult el a színfalak mögé, hogy a hatalmas fehér uszályról egy fekete fűzős gót csodakosztümre váltson. Szimpatikus volt, hogy ilyenkor teret engedett a zenekarának is: míg ő öltözött, a banda tagjai szórakoztatták a közönséget. Először Mike Terrana kicsit túljátszott dobszólójára tomboltak a rajongók, majd az afrofonatos gitáros, Doug Wimbish ugrott le a színpadról majdnem egyenesen a közönség közé hangszerével. Ő még a fogát is segítségül hívta szólójához. Végül Max Lilja, aki korábban 2002-ig az Apocalyptica tagja volt, parádézott csellóján.
  
  A koncert alatt végig érezni lehetett, milyen közvetlen és baráti az énekesnő kapcsolata zenészeivel. Látszott rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak és szeretnek együtt játszani, Tarja pedig nem egy megközelíthetetlen díva, aki háttérnek tekinti zenekarát, sőt. Mindenkit egyenként bemutatott és méltatott, megemlítve, hogy a billentyűs, Maria Ilmoniemi először turnézik velük Európában.
  
  Tarja idén várható új albumáról is elénekelt egy dalt: az If You Believe című lírai szerzemény finom zongorakísérettel az énekesnő fantasztikus hangjára koncentrált. Az utolsó blokkban hangzott el a Poison című Alice Cooper feldolgozás, mely Tarja hangján, élőben a koncert abszolút csúcspontja volt. A programot Turunen a lágy Sing for Me-vel, majd az új album és a Budapestet is érintő következő turné ígéretével zárta. A koncert alatt többször hangoztatta mennyire hiányolta már, és mennyire szereti magyar rajongóit, majd a „This is all that I have” mondattal távozott a színpadról, mint a nyári vihar.
  
  A közönség nem adta fel, és addig tapsolt, míg vissza nem csalogatták az énekesnőt a színfalak mögül, aki a ráadás három száma kedvéért újabb kosztümben pompázott, rajongói pedig alig akarták leengedni a színpadról. Az énekesnő végig kommunikált közönségével és zenekarával, majd a koncert után lelkesen dedikált és fotózkodott rajongóival, mindenkiben egy nagyon közvetlen és kedves lány benyomását keltve. A koncert egyetlen hibája talán viszonylagos rövidsége és a Tarja rendelkezésére álló kevés saját anyag volt, ám az egyetlen önálló albummal rendelkező énekesnő repertoárja ígéretéhez híven hamarosan bővülni fog. Így alig várjuk a következő albumot és koncertet!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Tarja Turunen

My Winter Storm

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 carcass    the young punx    jaden smith    wolves in the throne room    self deception    jackie chan    blitzkrieg    the iron maidens    dreadful peace        queens of the stone age    a pale horse named death    gedeon    fonogram    guilty parties    fezen fesztivál    palov & mishkin    when death comes    reason-x    erik sumo band    novembers doom    reason-x    rém hangosan és irtó közel    joana amendoeira    hungaroconnections  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!