hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2009. június 18. csütörtök   15:32
nincsen hozzászólás

szerző: VilágVeleje.Hu
V. Víg Végnapjaink - Sergent Garcia (ES) a Gödör Klubban
2009. június 21-24. Gödör Klub (Erzsébet tér)

  Június 21. – A Zene Ünnepe

  Első alkalommal 2005 júniusában rendezték meg a hagyományosan a Zene Ünnepétől Szent Iván éjjeléig tartó négy napos, ingyenes fesztivált. A nagy érdeklődésre és a szakmai támogatásokra építve a rendezvény már szervesen betagozódott a főváros nyári kulturális életébe. Évről, évre magasabb színvonalon és szélesebb spektrumon rendezzük meg régi, és új elképzeléseinket. Jazz, alternatív rock, akusztikus zene, folk- és világzene szerepel a kínálatban, kortárs táncprodukció előadássokkal vegyítve, szűk keresztmetszetét adva a Gödör Klub egész éves működésének. A tematikus napok követik az év közbeni programok jellegét, a Gödör Klub teraszát is bekapcsolva a vérkeringésbe.
  
  
  Június 21. A Zene Ünnepe
  
  Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. A Zene Ünnepét 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Mára a zene ünnepe európai, sőt világméretűvé vált; több mint száz országban rendezik meg június 21-én. Európában ez a kezdeményezés egyesületi formát öltött testet. A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten. A Gödör Klub a kezdetektől ünnepli a zenét, és a hagyománynak megfelelően minden program ingyenesen látogatható.
  
  Idén Dévényi Ádám és az Átmenet kabát akusztikus programjával veszi kezdetét az ünnep, majd Bródy János zenél.
  Aztán ismét Átmeneti Kabát, de kissé rockosabb formában. Dévényi Ádám a honi könnyűnek mondott, de annak sosem találtatott műfaj elveszett báránya, tékozló fiúja. Egy olyan szabad lelkű, gondolkodású, törvényű férfi, akire minden további magyarázkodás nélkül ráillik a művész jelző. Kihalófélben lévő példány, akire jó, ha vigyázunk. Vigyázni pedig úgy tudunk, ha meghallgatjuk és befogadjuk őt. Különleges performanszra is sor kerül: Tiszta Szag/CleanSmell. A természetes parfüm népszerűsítése...
  
  Az akvárium teremben 23.00-tól KisTehén Tánczenekar-Dinamikusok koncert, amikor is a zenekar pörgős formában, nagy lendülettel játssza dalait. A Zene Ünnepe ezzel még koránt sem ér véget, hiszen a méltó lezárásról várhatón hajnalhasadtáig az ef Zámbó Happy Dead Band gondoskodik.
  
  A belépés ingyenes. Kezdés: 20.00

  Június 22. – Világzene

  Június 22. Világzene
  
  A fesztivál második napja a fok-és világzene szerelmeseit hívja a Gödörbe! A teraszon este nyolc órától a Kossuth-díjjal is kitüntetett Kaláka együttes ad verskoncertet. A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek sokaságát, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal.
  
  Utánuk a gitárprímás, Both Miklós vezette Napra együttes koncertje következik. Nem lehetetlen a tangóharmonika, a dobszerkó és az elektromos gitárok házasítása az akusztikus népi hangszerekkel, mint amilyen a cimbalom, a hegedű és a brácsa. Ha valaki igazi zenei újdonságot szeretne hallani és lenyűgözi a virtuóz hangszerkezelés, akkor az a Naprát nem hagyhatja ki, mint ahogy a közelmúltban megjelent Jaj, a világ! című albumukat sem.
  
  Az estét a Chalaban együttes koncertje zárja. A Chalaban együttes a tradicionális marokkói berber, gnawa zenét ötvözi mai modern és etno elemekkel. A zenészek is részben marokkóiak, részben magyar jazz, folk, rockzenészek. A számokban egyszerre szólal meg a gembri, a karkabat, az ud, a derbuka, a rebaba és a furulya, szaxofon, trombita, harmonika, basszusgitár...
  
  A belépés ingyenes. Kezdés: 20.00

  Június 23. – Jazzgödör Extra

  Június 23. Jazzgödör Extra
  
  A Gödör Klubban 6 éve rendszeresen hallgathat a nagyérdemű jazz koncerteket a szerdai jazzgödör keretein belül. Ezek a koncertek általában műfajokon átívelő fúziós zenék, amelyeknek színe-javából válogatott a Gödör Klub a fesztivál alkalmából. Elsőként a hazai élvonalból a Dresch Quartett lép fel.
  
  Dresch az a magyar szaxofonos, aki teljes mértékben a hazai folkkincsre építi a zenéjét. Hol direkt, hol kevésbé direkt formában ez egyetlen kompozíción belül is változhat , a népzenei elemek használata egyébként nemcsak az úgynevezett főtémákra igaz, de Dresch rögtönzései is a magyar folk jellegzetes dallamvonalait követik. Ehhez jön még egy az autentikus táncos parasztzene frissességét idéző dinamika, és Dresch és zenekarának lenyűgöző zenei tudása.
  
  Utánuk más tájakra utazunk a zene szárnyán, a Gnawa Trio marokkói gnawa transz-zenét játszik olyan zenészek részvételével, akiknek játékán tisztán hallható Afrika ritmusvilágának ismerete. Tiszteletadás ennek a több mint 4000 éve létező tánczenének és az improvizációnak. A Gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alapritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének.
  
  A Chalaban zenekarból ismert Said Tichiti-t két, jazz és improvizatív zenei körökből érkező zenész kíséri új utakra, melynek célja a törzsi zenékkel együtt születő transz-élmény megteremtése.
  
  Az est utolsó fellépője a Triton, ők sok-sok éve visszatérő vendégei a Gödör Klubnak. Igen sokféle zenét játszottak: hallottunk tőlük hip-hop-ot, klezmert, különböző etno-zenéket, jazzt, free-jazzt változott ez éppen úgy, ahogy a frontember Vázsonyi János zenei érdeklődése és hangulata. A mostani formáció egy kicsit minden korábban kipróbált muzsikának a keverékét játssza. Azt, hogy ezen az estén milyen zene szól majd, talán még a zenészek maguk sem tudják
  
  Természetesen lesz ezen az estén is színházi produkció is, Nelson Reguera: InFall című táncelőadására kerül sor.

  Június 24. – Szent Iván éj

  Június 24. Szent Iván éj
  
  A fesztivál csúcspontjára kerül sor ezen az estén, hiszen a Harcsa Veronika Quartet után egy valódi világsztár és csapata, Sergent Garcia lép a Gödör Klub színpadára. A bűbájos, és nem mellékesen elképesztően érett hangú Harcsa Veronika zongorán és szaxofonon kezdte, majd hét évvel ezelőtt vágott bele az éneklésbe, de pillantok alatt a hazai jazzélet legfényesebb csillagai között találtuk.
  
  Nem sokkal Kolumbia után, valamivel az amerikai-kanadai turné előtt Budapestre is ellátogat a legendás salsamuffin őrmester: Sergent Garcia. Vigyázat! Brutális latin fieszta várható! Zorro ősellensége ám a nem kevésbé híres Manu Chao cimborája 2001-ben járt először Magyarországon, azóta láthattuk különböző hazai fesztiválokon, most azonban végre a Gödör Klubba is betér: június 24-én, az V. Víg Végnapjaink Fesztivál keretében muzsikál nekünk.
  
  A Franciaországban született (bilbaói apával, afrikai ősökkel bíró) Bruno Garcia népi zenekara számára az első igazi nagy sikert az Un poquito quema´o című lemez hozta meg, mely pont 10 évvel ezelőtt született meg. Azóta töretlen a lendület.
  Reggaeton, ragga, cumbia, hip-hop, ska és még sorolhatnánk, milyen latinos és nem latinos műfajokhoz sorolható dallamok és ritmusok spanyol, francia, angol nyelven előadva, számos nációhoz tartozó zenész által: Sergent Garcia változatosságát szavakban körülbelül így lehetne kifejezni, de nem lehet. Látni kell és hallani. Érezni.
  
  A koncertek után Vida Tóni Tordas Rádió Party veszi kezdetét.
  
  Belépőjegyek elővételben 4500 Ft-os áron válthatók a Gödör Klub kávézójában, rendelhetők honlapunkról, illetve országosan a Ticketpro hálózatában.
  A koncert napján a jegyek 5000 Ft-ba kerülnek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

VilágVeleje Produkció

Gödör Klub

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zechs marquise    bad wolves    legion    cannes    still got the blues    josh duhamel    full of hate    twilight of the gods    green day    nightquest    kosheen    zoohacker remake orchestra    divine ascension    audioplanet    moneyball    efott 2017    bakay marci    kajgün    gio geraca    eddie vedder    grape    transformers 3 f    kajgün    blood incantation    waszlavik  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!