hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2009. június 3. szerda   12:57
nincsen hozzászólás

szerző: VilágVeleje.Hu
Harmadszorra is Athe Sam!
2009. június 8-14., Gödör Klub (Budapest V., Erzsébet tér)

  A fesztivál célja, tematikája

  A Gödör Klub az előző két év kimagaslóan sikeres fesztiváljai után idén is megrendezi június 8 és 14. között a legátfogóbb egy hetes hazai cigányfesztivált.
  
  Európa számos országának van saját, az Athe Samhoz hasonló rendezvénye, amelyeken rendszeresen részt vesznek hazánk roma művészei. Budapest egy olyan ország fővárosa, amelynek területén nagy létszámú roma közösségek élnek, gazdagítják kultúráját. Budapest szereti önmagát fesztiválvárosként meghatározni, épp ezért a szervezők úgy gondolják, hogy a Város elképzelhetetlen ilyen fesztivál nélkül.
  
  A fesztivál célja
  
  Az Athe Sam! célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, és hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és a kölcsönös elfogadáshoz. A tolerancia feltétele az ismeret, amit nem ismerünk, azt általában elutasítjuk, esetleg félünk tőle.
  Szervezők véleménye szerint az ilyen fesztiválok talán hozzájárulhatnak a roma társadalommal kapcsolatos negatív sztereotípiák leküzdéséhez. Emellett nagyon fontos törekvésük, hogy a különböző cigány csoportok között is kialakuljon a kulturális dialógus, és megismerjék, elfogadják egymás kultúráját.
  
  Az elmúlt két év tapasztalatai egyértelműen bizonyították, hogy nagyon fontos szerepe van a hazai kulturális életben a fesztiválnak. A cigány közösség ezen a fórumon tudja leginkább bemutatni az érdeklődő, nagyszámú roma és nem roma látogatóknak kultúrája sokszínűségét.
  
  A fesztivál tematikája
  
  A fesztivál hogy a szórakoztatáson kívül megfelelő tudást biztosítson a cigány kultúra értékeinek befogadásához több síkon közelíti meg e kultúrát és a cigányság kérdéseit.
  A hagyományosan megrendezésre kerülő koncertek, színházi előadások, filmvetítések, táncházi programok stb. mellett több új programmal, kezdeményezéssel bővül a fesztivál programja.

  Programok

  Zenei program
  
  Az idei fesztiválon is kiemelt szerepet kap a zene: az autentikus zenét játszók mellett a legkülönfélébb zenei irányzatokat képviselő roma művészek, zenekarok kapnak helyet.
  
  Az európai cigányság kultúrájának egy-egy szeletét külföldi zenekarok hozzák el a fesztiválra, Franciaországból, Szerbiából, Németországból, Belgiumból, Romániából.
  A fesztivál hivatalos megnyitóján a világhírű Rajkó Zenekar muzsikál.
  
  Az idei évben kiemelten nagy hangsúlyt kívának fektetni a fiatal tehetségek felkutatására, bemutatására. A leendő fellépők pályázat útján kerültek kiválasztásra. 50 jelentkező közül választotta ki a roma szakmai zsűri azt a 10 fellépőt, akik lehetőséget kapnak, hogy a fesztivál népes közönségének bemutassa műsorát.
  
  Színházi program
  
  A korábbi évek tapasztalatai alapján idén kevesebb, de a professzionálisabb színvonalat képviselő három előadást hívunk meg. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház Suttogó füzesek cigány legenda című, több hazai fesztiválon nagy sikerrel előadását, a Cinka Panna Cigányszínház: Francois Villon balladái Faludy György átköltésében című, az idei ARCUSFEST fődijas előadását és az Independent Theatre vajdasági roma társulat A Gipsy Prayer for South című, az edinburghi fesztivát is megjárt produkcióját próbálják bemutatni.
  
  Szombaton és vasárnap a kora délutáni órákban a fiatalabbakra is gondolva gyerek-ifjúsági programokat terveznek szabadtérre, a Teraszra.
  
  Kiállítások
  
  A még mindig nem eléggé ismert roma képzőművészet néhány szeletét kiállításokon mutatják be. Látható lesz az Open Society Institute által középiskolások számára kiírt fotópályázatának anyaga, Kasza Magdolna: Romák a Világtörténelemben című képregény kiállítása, a ChaChipe Youth fotókiállítás, és egy, a hagyományos roma mesterségeket bemutató fotókiállítás, amely szervesen kapcsolódik az idén először megvalósuló kézműves bemutatóhoz és vásárhoz.
  
  Az Athe Sam nem pusztán művészeti programok sorozata, hanem fesztivál, a szó abban az eredeti, manapság néha elhalványuló értelmében is, hogy együtt ünneplés, találkozás, eszmecsere.
  
  Ezért idén kifejezetten a találkozás és beszélgetés jegyében új programot indítunk. Ha reményeink valóra válnak és a meghívottak között valóban eszmecsere alakul ki, akkor az Athe Sam-Találkozások rendszeres programmá válik.
  Elsőként a fiatal roma értelmiség három klubját baráti körét hívják meg, a Pécsi Tudományegyetem romológia szakja mentén szerveződő társaságot, Gödöllőről a Solymosi Imre és barátai szervezte kört és Budapestről a Romaversitast. Az egész napos együttlét célja jelenlegi elképzeléseink szerint egymás (jobb) megismerése és a közös pontok keresése. Céluk nem több, mint amit a cím ígér, a találkozás és egy remény, hogy lesz folytatás, lehet, hogy csak a következő ATHE SAM-on, de nélkülünk.
  
  Hasonló módszerrel készítjük elő a másik Találkozást, melynek vendégei a hazai roma média munkatársai lesznek. Ide a roma sajtó, rádió és egyéb médiumokban dolgozókat várják.
  
  Kézműves bemutató és vásár
  
  Szintén új kezdeményezés a kézműves bemutató és vásár, ahol a cigánysághoz szervesen kapcsolódó kézműves mesterségekkel lehet megismerkedni. A helyszínen készülő kosarakat, fakanalakat, ékszereket vagy hangszereket meg is vásárolhatják az érdeklődők. A vásár helyszíne a Gödör Klubot körülölelő Erzsébet tér, ahol roma kézműves mesterekkel találkozhatunk.
  
  A ma már nem létező mesterségeket a Néprajzi Múzeummal együttműködésben, fotókiállítás keretében kívánják bemutatni.
  
  Egyéb programok
  
  A filmvetítések is hagyományosan hozzátartoznak a fesztiválhoz, idén a játékfilmek mellett a VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál alkotásai kerülnek bemutatásra.
  
  Kerekasztal beszélgetéseinken szakértők részvételével olyan fontos, a romákat érintő témaköröket járnak körül, mint a hagyományőrzés, oktatás. Az irodalmi est keretében több roma költő műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
  
  A naponta tartandó táncház és tánctanítás is hozzájárul ahhoz, hogy a közönség ne csak passzív befogadóként élje meg a programokat, hanem részt is vehessen azokban.
  Gyerekprogramokkal várjuk a kisebb korosztály képviselőit, ahol kézműves foglalkozáson, tánctanításon és Karaván Familia-gyermekkoncerten vehetnek részt.
  
  Belépés ingyenes!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

VilágVeleje Produkció

Athe Sam

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dropout kings    évértékelő    lagerstein    coreleoni    om    zaják és társa    summer nights    damnon albarn    bootsie    renata rosa    hugo cabret    utódok    halocene    skeletonwitch    first memories    horda    wackor    drech mihály    lóci    tornűr    ana de la reguera    blues revolver    star trek 2    vanessa hudgens    kenneth branagh  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!