hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. május 25. hétfő   15:36
nincsen hozzászólás

szerző: Deviant
A Dimmu Borgir a koncert elmarad!!!!


  A Dimmu Borgir története (amit ma már teljes okkal nevezhetünk sikertörténetnek) 1993-ban kezdődött, amikor két mindössze 17 éves norvég fiatalember Stian Tomt Thoresen (Shagrath) énekes (és a kezdeti időkben dobos) és Sven Atle Kopperud (Silenoz) gitáros úgy döntött, hogy a nagy elődök nyomdokain haladva saját black metal zenekart alapítanak.
  
   A zenekar neve ónorvég nyelven annyit jelent sötét várak. A két fiatal zenészhez csatlakozott Björn Tristan basszusgitáros, Tjodalv gitáros (aki később a csapat dobosa lett) és Stian Aarstad billentyűs és ezzel a felállással készült el az Inn I Evighetens Morke című kislemez majd a For All Tid című bemutatkozó nagylemez. Ezen kiadványok érdekessége egyrészt, hogy norvég nyelven születtek, másrészt pedig, hogy a klasszikus black metal elemek mellett amivel követték az aktuális trendet - hangsúlyos szerep jutott a billentyű témáknak is, ami akkoriban nem volt bevett szokás ebben a stílusban. Az 1996-ban megjelent Stormblast album hatalmas sikereket ért el, olyannyira, hogy a stílus egyik meghatározó lemezének tartják a szakértők. Ezután komoly változás állt be a banda életébe, hiszen norvég nyelvről angolra váltottak, és ezzel megkezdődött a zenekar világméretű térhódítása. Az első angol nyelvű lemez az Enthrone Darkness Triumphant megjelenése után a rajongók egy része a dallamosodásnak és a tiszta éneknek az előtérbe kerülése miatt elpártolt a zenekartól, ám helyükre még nagyobb számú fanatikus érkezett. Sokan ettől az albumtól számítják a szimfonikus black metal létrejöttét, és ezért is tartják a zenekart az egyik utolsó nagy újítónak a metal zenei palettán. Ezen a korongon egy szintén legendás zenész Nagash kezelte a basszusgitárt, aki később a The Kovenant nevű brigáddal is hatalmas sikereket ért el. 1998-ban bekerült a csapatba a nagyon fiatal, ámde roppant tehetséges billentyűs Mustis, és az ausztrál gitáros Astennu, és még ebben az évben megjelent egy mini cd, a Godless Savage Garden, majd egy évvel később jött a soron következő nagylemez a Spiritual Black Dimensions.
  
   Újabb nagy változás következett a zenekar életében, Nagash kiszállt, és helyére érkezett a Borknagar bőgős-énekese Simen Hestnaes alias ICS Vortex, aki kiváló hangi adottságokkal rendelkezik, és általa még több szerep jutott a tiszta éneknek. Távozott az alapító Tjodalv is, helyére érkezett az angol black metal legenda Nick Barker a dobok mögé, valamint egy másik fenomenális zenész-dalszerző Galder is bekerült a csapatba Astennu helyére. Ez a felállás rögzítette a Puritanical Euphoric Misanthropia című nagylemezt, amin a Göteborgi Szimfonikus Zenekar is közreműködött, és amivel 2001-ben norvég Grammy-t nyert a csapat. Ezen a korongon található a brigád talán legnagyobb slágere a Puritania, az egyik legjobb nóta, ami valaha ebben a stílusban született. Ám az igazán nagy siker a 2003-as Death Cult Armageddon-nal érkezett el, amiből csak az Egyesült Államokban 100.000 példány talál gazdára, és 2004-ben még az Ozzfest-re is meghívást kaptak. Érdekesség, hogy újból norvég nyelvű dalok is születtek a Vredesbyrd és a Allehelgens Dod I Helveds Rike képében, ám az igazi sláger mégis a Mustis által jegyzett Progenies of the Great Apocalypse lett.
  
  2007-ben érkezett a csapat hetedik stúdió lemeze az In Sorte Diaboli, amin a stílus legjobb ütőse Hellhammer kezelte dobokat. Ezen a lemezen már nem használtak szimfonikus zenekart, ám Mustis témáinak köszönhetően sikerült egy epikusabb jellegű, sok szegmensében egy amolyan vissza a gyökerekhez albumot készíteni. A tavalyi évben pedig a zenekar kiadta a The Invaluable Darkness című DVD-jét, ami nemes egyszerűséggel igazi mestermunka lett. Vérprofi muzsikusok elementáris erejétől duzzadó anyag ez a DVD, remek látvánnyal megspékelve.
  
  Eme utóbbi két kiadvány apropóján érkezik ismét hazánkba a Dimmu Borgir legénysége, hogy egy meleg nyári estét igazi sötét és démoni éjszakává változtasson. Nem túlzás azt mondani, hogy a stílus rajongóinak kötelező érvényű koncert lesz, amit egész egyszerűen vétek lenne kihagyni!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Dimmu Borgir hivatalos oldala

Petőfi Csarnok

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 karnak    quimby    unknown    neckbreakers ball    michael bay    the avengers    wolf parade    kampec dolores    sylosis    iron maidnem    amanda seyfried    cillian murphy    takács eszter    stardrive    mastic scum    burst    cabaret medrano    the legend of the guardians    dying fetus    ziskó    tarja turunen    tyson    japanese voyeurs    electric callboy    subways  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!