hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [film]  2009. május 7. csütörtök   17:49
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Gyerekszem Filmfesztivál - Filmkészítő gyerekek második magyarországi filmfesztiválja
2009. május 22–24. Merlin - Budapest

  Az első alkalommal 2007-ben megtartott filmfesztivál ötlete egy, a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban évek óta működő, a gyerekeket a filmes gondolkodásra, a képi kifejezésmódra oktató filmkészítő szakkörből indult. Azóta már a Raiffeisen Bank támogatásával nemcsak a Hűvösvölgyi de a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthonban is megalakult a filmkészítő szakkör.
  
  A Merlinben megrendezésre kerülő II. Gyerekszem Filmfesztiválra akárcsak az elsőre szintén a 619 év közötti korosztályból vártak jelentkezőket két, illetve három kategóriában, és idén már külföldi gyerekek is indulhattak a pályázaton. A Kicsi a bors, de erős kategóriába a 612 évesek, az Ifjú titánok kategóriába a 1319 évesek, és a harmadik, Gyerekszemöregszem kategóriába pedig azok az alkotók nevezhettek, akik elmúltak már 19 évesek, de a fesztiválra beküldött filmjüket 19 éves koruk előtt készítették. Pályázni maximum tizenöt perc hosszúságú, tetszőleges témaválasztású vagy egy meghatározott kérdéssel foglalkozó filmmel lehetett. A meghatározott, de teljes mértékben szabadon értelmezhető téma címe: Mi zavar engem? volt, melyben a szervezők az Engem az zavar, hogy kezdetű mondat filmes befejezését várták. Egy alkotó legfeljebb 2 filmmel nevezhetett, s a kisfilmek a következő műfajúak lehetettek: rövidfilm, animációs film, dokumentumfilm és egyéb (videoklip, kísérleti stb.).
  
  A II. Gyerekszem Filmfesztivál pályázatára kis híján 160 film érkezett. A versenybe kerülő alkotásokat előzsűri választotta ki, s így végül a közel negyven cég által felajánlott értékes ajándékokért 108 film és alkotójuk versenyezhet.
  
  A versenybe jutott munkákat öttagú, filmes szakemberekből álló zsűri (Bollók Csaba filmrendező, Czibolya Kálmán a Makói Videoműhely vezetője, Fülöp József a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, Schwechtje Mihály filmrendező szakos egyetemi hallgató, az előzsűri tagja és Incze Zsuzsa a Csellengők című műsor producere és szerkesztője) fogja elbírálni. Diákzsűri is értékeli majd a munkákat, valamint a helyszíni és az internetes közönségszavazatok alapján is osztanak ki díjakat a szervezők.
  
  A fesztivál három napja során az információs vetítéseken valamennyi beküldött film látható lesz, a különböző társfesztiválok programjából is láthatnak nyertes filmeket az érdeklődők és néhány klasszikus magyar gyerekfilm is vetítésre kerül. Külön blokkban lesznek bemutatva a Hűvösvölgyi és a Szilágyi Erzsébet gyermekotthonok filmkészítő szakkörein elkészült filmek.
  
  A fesztivál első napján, május 22-én pénteken délelőtt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával szakmai konferencia lesz Agresszió a vásznon és a kamera mögött címmel. A konferencián gyermekvédelmi szakemberek, médiaszakértők, gyerekfilmes műhelyvezetők, valamint pedagógusok és pszichológusok elemzik a filmek, a média és a filmkészítés gyerekekre gyakorolt hatását.
  
  A Nemzeti Kulturális Alap, a Fővárosi Önkormányzat, a Filmjus és a Felhőc Produkció, valamint a díjakat felajánló cégek támogatásával megrendezett fesztiválon a filmvetítéseken kívül koncert, szakmai konzultációk, animáció-filmes workshop, filmes kaszkadőr-, pirotechnikai-, jelmez- és sminkbemutató is színesíti a rendezvény programkínálatát.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Gyerekszem Filmfesztivál

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 david byrne    reese witherspoon    dead can dance    helloween    the somersault boy    satelles    psycho mutants    pannonia allstars ska orchestra    warren riker    benighted    ned evett    nightmare in elm street    ingested    weweew    zoolander 2    la dispute    amy winehouse    conan´s first date    susan tedeschi    dimmu borgir    feszt.hu    the subways    serenity    hitchcock    chopin  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!