hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. április 10. péntek   11:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Us3 (UK), DJ Maestro (NL), Premecz Quartet
2009. április 15., szerda 20:00., A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 3500 Ft, a koncert napján: 4000 Ft.
  
  Az Us3 koncertje joggal lett Blue Note Trip különkiadás, hiszen a londoni dzsessz-funk-hiphop zenekar első nagy slágere (ki ne emlékezne a zseniális Herbie Hancock-feldolgozásra, a Cantaloopra?) és első nagylemeze is a Blue Note kiadó dzsessz-klasszikusainak hangmintáira épült. Az Us3 a mindent elsöprő 1993-as sikerek óta töretlenül folytatja pályáját, nagylemezek és slágerek sorával bizonyítva, hogy Geoff Wilkinson zenekara nem csak „egyszámos csoda”. Masszív és táncos alapok, ötletes hangminták, fáradhatatlan MC-k, jóhangú énekesnők, finom dzsessz és pörgős hiphop: az Us3 a mai napig töretlen lendülettel adja remek hangulatú koncertjeit. Az A38-as fellépés aktualitsát az egészen frissen, március 30-án megjelent album, a stop.think.run adja. Nyolcfős zenekar, totális dzsesszfunk-őrület, és a hangulatot csak fokozza, hogy a Blue Note Trip partik rezidense, a holland DJ Maestro is Budapestre látogat, az Us3 előtt pedig a Premecz Quartet fullasztja Hammond-recsegésbe a hajó koncerttermét.
  
  Az 1991-ben alakult Us3 egy zseniális ötletnek köszönheti születését. A kilencvenes évek elején csúcspontjára ért acid jazz-hullám egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású zenekara egyedi és eredeti módon ötvözte a kalsszikus dzsesszfelvételeket a laza hiphoppal. Maga a zenekarnév (kb: Mi Hárman) is egy dzsessz-sztenderből, Horace Parlan klaszikus számából jött. Az alapító londoni producer, Geoff Wilkinson már a kilencvenes évek eleján előszeretettel hangmintázott klasszikus dzsessz-szerzeményeket - és a nagy ötlet is ebből született. Wilkinson ugyanis - finoman fogalmazva - nem teljesen jogtisztán használta fel az alapokat, például a Band Played the Boogie című számához Grant Green Sookie Sookie-ját, aminek eredeti kiadója a Blue Note volt. Wilkinson szerencsétlenségére a Blue Note ekkor már az EMI-hoz tartozott, és a multinacionális kiadó szigorúan védte jogait. A doloból majdnem per lett, ám Wilkinson frappáns huszárvágással első pillantásra meghökkentő megegyezést ajánlott: szabad bejárást kért a Blue Note archívumába. A meglepett EMI-menedzserek, illetve Bruce Lundvall, a Blue Note elnöke belementek a dologba, valószínűleg életük legjobb döntését hozva.
  
  Wilkinson kezei között ugyanis életre keltek a porosodó, kizárólag vájtfülű dzsesszisták által hallgatott Blue Note-archívok. A londoni producer összerakta az acid jazz valószínűleg legnagyobb slágerét, a Herbie Hancock-hangmintákra épülő Cantaloop (Flip Fantasia) című számot, ami akkorát ütött, hogy az Us3 egy teljes lemeznyi Blue Note-samplerlemezt rakott össze. Ez volt a Hand on the Torch, ami azóta a Blue Note kiadó legsikeresebb albuma lett, a kiadó történetének első platinalemeze, több mint egymillió eladott példánnyal.
  
  Bár az első album sikerét sosem sikerült túlszárnyalni, Wilkinson azóta is lelkesen tolja az Us3 szekerét. Folyamatosan változó tagsággal, de mindig ugyanolyan stabil és szórakoztató produkciót létrehozva, elegánan egyensúlyozva a hiphop, a dzsessz, a modern elektronikus tánczenék határvidékén. Az Us3 legújabb lemeze, két géppuskászájú fiatal rapperel, Sene-nel és Brook Yunggal a középpontban éppen idén márciusban jelenik meg: az Us3 e lemez bemutató turnéján ejti útba az A38 Hajót, hogy egy jó kis Blue Note Trip-különkiadás keretei között zúdítsa a közönségre régi és vadiúj slágereit.
  
  A zenekar tagjai:
  Geoff Wilkinson: kütyük, programozás
  Sene: rap
  Brook Yung: rap
  Bryan Corbett: trombita
  Chris Storr: trombita
  Sean Hargreaves: billentyűsök
  Ed Jones: szaxofon
  DJ First Rate: lemezjátszó
  
  Lemezek:
  stop.think.run, 2009
  Say What!?, 2007
  Schizophonic, 2006
  Questions, 2004
  An Ordinary Day in an Unusual Place, 2001
  Broadway & 52nd, 1997
  Hand on the Torch, 1993
  
  ”Mivel a Hammond egy nehéz hangszer” - nyilatkozik a Premecz Quartet létrejöttéről Premecz Mátyás - „zenekart alapítottunk a szállítására.” A magyar dzsessz és funk fáradhatatlan billentyűse, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Qualitons és számtalan egyéb formáció oszlopos orgonistája igazi dzsessz-funk-szving szupergruppot hozott létre, némi retrós hangzással és természetesen a Hammond B3 jellegzetes recsegésével.
  
  A zenekar tagjai:
  Premecz Mátyás: Hammond
  Szőke Barna: gitár
  Jász András: szaxofon
  Badics Márk: dob
  
  Manapság nagy divat, hogy a dzsessz történetének legfontosabb kiadói hivatalos válogatáslemezeket adnak ki - a túlzás nélkül legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatjk egymást az immár hetedik duplalmezéhez érkezett lemezsorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a dzsessz aranykorát, amikor a szabad improvizácó, az ördögi ritmusok, a varáslatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. Igazi, forró, jól táncolható muzsikák követik egymást DJ Maestro válogatásában, aki ezeket a floorfiller-killergroove zenéket mutatja be rendszeresen az amszterdami Melkweg klubban - és mostanában az A38 Hajón is. A partik különlegessége, hogy az A38 Hajó minden alkalommal az európai nujazz legjobb képviselőit hívja el vendégfellépőnek a maestro mellé. Mellettük pedig a magyar szcéna jeles képviselői és zenekarai izzítják a hangulatot.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

US3

Premecz Quartet

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 prince    gondozoo    zinfield    vágtázó csodaszarvas    loreena mckennitt    debustrol    rompeprop    ac/dc    jövő háza    margaret island    audioplanet    how do you know    nick mccarthy    twilight of the gods    general surgery    dr. house    premonition 13    zaphod    the smurfs movie    beatrice    martonosi györgy    my dying bride    akela    abandon all hope    worning  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!