hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. március 30. hétfő   12:46
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Soulfly, Incite
2009. március 9, Diesel Klub

  Max Cavalera akár egy szőröslábú, foghíjas nyugdíjaskórus élén is körbeturnézhatná a világot, ő már akkora ikon, hogy ez esetben is teltházak várnák mindenhol. De a jó Max mégsem tesz ilyen csúfságot, sokkal szimpatikusabb módon inkább a Soulfly nevű bandájával reszeli a metalt, a rajongók legnagyobb örömére. A régi Sepultura fanatikusok közül sokan fanyalogtak a korai Soulfly numetalos, tribal metalos világára, de az utóbbi évek albumai még ezeket a hangokat is elcsitították, mert a Conquer, de különösen a Dark Ages a Max-es Sepultura legszebb pillanataira emlékeztet. Ilyen előzmények után egyértelmű volt, hogy március 9-én a Diesel Klubban is komoly érdeklődés övezi majd a koncertet.
  
  Előre kell bocsátanom, hogy pár nappal korábban, március 6-án én már jelen voltam a Soulfly koncertjén, mégpedig a csehországi Zlin-ben, a Metalmania fesztiválon, ahol olyan társaságban léptek fel, mint az Overkill, Exodus, Torture Squad, Gama Bomb, stb. Nem összehasonlítani akarom itt a két koncertet, nem is lenne értelme, hiszen a körülmények teljesen mások voltak, de a cikk folyamán óhatatlanul elő fognak kerülni utalások, ezért hívtam fel már előre a figyelmet.
  A budapesti koncerteknél sosem lehet pontosan megtippelni a kezdési időt, mert néha a kapunyitáskor már játszanak a bandák, néha pedig órás csúszásokra kell várakozni. Most szinte percre pontosan 8 órakor már ott voltam a Diesel Klubnál, de némi bosszúságomra az Incite zenekar ekkor már éppen elkezdte a programját.
  
  Stílus szerint a metalcore és a thrash műfajból szedegetik a témákat, nem is rossz, amit művelnek, bár eredetiséget nem kell keresni benne. Összességében jól csinálják a dolgukat a fiúk, pár keményen döngetős témával, és néhány fogósabb riffel azért sikerült mozgásra késztetniük a közönség egy részét. Mint kiderült, a mikrofonnál Max nevelt fia, Richie acsarkodik, szóval így már érthető, hogy az Incite miért a Soulfly társaságában járja a világot. A zenészek jókedvűnek tűntek, bár nem mozogták be a színpadot. Richie az első perctől az utolsóig olyan brutál fejeket vágott, mintha aznap boxolósz.rt reggelizett volna. Zlin-ben nagyobb bemozdulást, és nagy circle pit-eket provokált ki az Incite, bár ott már alaposan bemelegített közegnek játszottak, sokkal tisztább hangzással, itt viszont nekik kellett felmelegíteni a hidegből beeső közönséget.
  
  Szépen megtöltötték a helységet a Soulfly-ra várakozók, az átszerelés végére a türelmetlen rajongók „Blood, Fire, War, Hate!” skandálással szórakoztatták magukat. A banda mintha csak erre várt volna, az említett nótával indította útjára programját, a Conquer lemezről. Sajnos rögtön az elején meg kell jegyezni, hogy a hangzás borzalmas volt, szinte lehetetlen volt tisztán kihallani a konkrét hangszereket a mángorlószerű masszából. És a helyzet később se sokat javult.
  Ennek ellenére a közönség egy emberként vetette bele magát a küzdelembe, fergeteges hangulat uralkodott a teremben. A zenekar is jókedvvel játszott, különösen Max tűnt rendkívül barátságosnak. A brazil frontember egyre elborultabb fizimiskával bír, raszta hajfonatai két hatalmas „kontyba” kötve, amolyan szarvként ívelnek a háta mögé. Nekem az jutott eszembe, hogy bármelyik trúúú black metal borítón kicserélhetnék Max jelenlegi arcképére azt a bizonyos klasszikus „blekk metál kecske” ábrázolást.
  
  Bár a Soulfly tagsága már hosszú évek óta stabil, mégis egyértelmű, hogy ez a banda Max Cavalera-ról szól. Tőle természetesen mindenki elvár a koncerten néhány Sepultura klasszikust, de az már meglepőbbnek bizonyult, hogy tesójával, Igorral való összeborulásuk gyümölcseként megszületett The Cavalera Conspiracy albumról is előszedték a Sanctuary-t, később pedig Max Nailbomb nevű projektjétől a Guerillas-t. Ez mindenképp élményszámba ment, noha engem személy szerint rendkívül bosszantott, hogy a legtöbb ilyen „feldolgozást” illetve még konkrét Soulfly számokat sem mindig játszottak teljes egészében végig, kiemeltek/levágtak részleteket.
  A Prophecy lemezről ismerős nagy vinnyogásból a címadó dal bontakozott ki, erre is hatalmasat tombolt a közönség. Ezek után főleg a korábbi Soulfly dalok kerültek terítékre, mint a Back To The Primitive, Downstroy, Jumpdafuckup, Umbabarauma, Seek N Strike, Tribe, Mars,, az új lemezől pedig az Enemy Ghost.
  
  Kellett egy kis lazítás is a nagy zúzások és kíméletlen pogo után, így egy kis közös dobolással szórakoztattak minket Max-ék. Még a közönségből is felhívtak egy fickót a színpadra, hogy segítsen az ütemekben. Zlin-ben egyébként egy 10-12 éves kisfiút hívott fel Max dobolni.
  Ennél a résznél Bobby Burns és Marc Rizzo is dobverőt ragadott, és közreműködtek a játékban. Az Overkill pólóban feszítő Rizzo (amit minden bizonnyal a Zlin-i fesztiválon szervált be) egyébként fantasztikusan tehetséges gitáros, érdekes, hogy a 2004-es koncerten, amikor először láttam őket, nem voltam elájulva tőle... Rizzo most nagy átéléssel játszott, és még egy amolyan fél-akusztikus gitárszólót is előadott.
  
  Bobby Burns is büszkélkedhetett már szokatlan frizurákkal a Soulfly története során. Minden bizonnyal a mostani a legröhejesebb az összes közül, de a megtévesztésig Rasmus frontemberré avanzsált basszusgitáros élvezettel rótta a köröket a deszkákon, és sokat biztatta a közönséget. Joe Nunez játékát sajnos elnyomta a kásás hangzás, pedig a dobos döbbenetes feszességgel játszott, a csapat egyik motorjának számított Max mellett. A frontember néha percekre hátravonult, a fiúk viszont ilyenkor is tökéletes összjátékkal vitték a hátukon a bulit.
  
  Persze néhány Sepultura klasszikust is bele kellett szőni a programba, így nem maradhatott el a Refuse / Resist, Troops Of Doom, illetve néhány további régi Sepu dal, igaz csak részletek szintjén. Sőt, még egyéb témákkal is megvicceltek minket, például egy Slayer Raining Blood-ra, és egy Metallica Creeping Death-re is felkaphatták a fejüket, akik odafigyeltek.
  Az alapszakasz két frissebb dallal zárult, a Dark Ages albumról a Frontlines, a Conquer-ről pedig a számomra nagy kedvenc Fall Of Sycophants hangzott el. Ezeknek nagyon örültem, ugyanis Zlin-ben nem ezeket játszották, hanem a Carved Inside-ot illetve az Unleashed-et. De jó csere volt, így összességében azt mondom, hogy a magyarországi setlist-et ütősebbnek éltem át, pláne ez a jó kis „Destroy this fucking place!” különösen stílszerű volt a végére! (Noha hangzásban magabiztosan nyert Csehország)
  Persze néhány kötelező érvényű dal kellett még, például a zseniális Babylon a Dark Ages-ről, amiből a Soulfly élőben rendszeresen kihagyja a középrészt, sajnos most is így hangzott el. A végére egy óriási tombolás a Roots Bloody Roots-ra és az Eye For An Eye-ra, a csapzott közönség pedig konstatálhatta, hogy a Soulfly koncertje kalóriaégetésnek is jó.
  
  Nem tudom, legközelebb milyen minőségben láthatjuk viszont Max Cavalera-t, lehetséges, hogy sikerül nyélbe ütni egy Sepultura reunion-t. Már csak egyedül Andreas Kissert kell meggyőzni, de nagyjából biztosra veszem, hogy előbb vagy utóbb, de (jó)néhány zöldhasú az ő csökönyösségét is megtöri majd. A Soulfly ettől függetlenül járja a maga útját, Max újra ráérzett a klasszikus értelemben vett thrash metal ízére, reméljük hogy még sok pusztító lemezt nyújt át nekünk a jövőben Max Cavalera, Marc Rizzo, Bobby Burns, és Joe Nunez.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Soulfly

Az Incite myspace oldala

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 skeletonwitch    between the buried and me    overcast    crest of darkness    man overboard    rév zenekar    mickey rourke    noel gallagher    hammer of gods    satelles    the idoru    excrementory grindfuckers    metallica    threat signal    magrudergrind    poem    torture squad    specials    michel gondry        absu    j.j. abrams    rutkai bori    type o negative    magrudergrind  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!