hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin   2009. március 18. szerda   10:55
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Budapesti Tavaszi Fesztivál – Haydn: Philemon és Baucis - magyarországi bemutató
2009. Március 21., 19:00. Vasúttörténeti Park- Budapest

  Haydn: Philemon és Baucis - magyarországi bemutató
  Egyfelvonásos opera német nyelven, magyar feliratozással
  
  A karmesterként is aktív görög zeneszerzőnő, Konstantia Gourzi 2003-ban a berlini Staatsoper felkérésére egészítette ki Haydn töredékesen fennmaradt operáját, a Philemon és Baucist. Az eredetileg 1773-ban bemutatott, marionettszínház számára készült mű az egymás nélkül élni képtelen öreg párok archetipikus történetét dolgozza fel. A Berlinben hatalmas sikerrel bemutatott produkció a szerző irányításával lesz hallható a Vasúttörténeti Parkban, a színpadi történésekért pedig a bemutatásra aligha szoruló Kovalik Balázs lesz a felelős.
  
  Közreműködik: Boncsér Gergely, Csavlek Etelka, Érsek Dóra, Gál Gabi, Gulyás Dénes, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Jenny Gábor, Kálmán Péter, Kerekes Viktória, Kiss Tivadar, Kovács Annamária, Orosz Ákos ének, Budafoki Dohnányi Zenekar
  
  Vezényel: Konstantia Gourzi
  Rendező: Kovalik Balázs
  
  A vonat 18 órakor indul a Nyugati pályaudvarról.
  Jegyár: 8500 Ft, mely tartalmazza a retúr vonatjegy árát is.
  
  MÁSNAP DÉLELŐTT a Gyerekszemmel c. programsorozatban Kovalik Balázs gyerekeknek mesél az operáról
  
  Március 22. Vasúttörténeti Park, 11.00
  
  
  Joseph Haydn: Philemon és Baucis
  
  A karmesterként is aktív görög zeneszerzőnő, Konstantia Gourzi 2003-ban a berlini Staatsoper felkérésére egészítette ki Haydn töredékesen fennmaradt operáját, a Philemon és Baucist. Az eredetileg 1773-ban bemutatott, marionettszínház számára készült mű az egymás nélkül élni képtelen öreg párok archetipikus történetét dolgozza fel. A zeneszerző-karmester a berlini előadás alkalmával fogalmazta meg gondolatait. Ebből idézünk:
  
  1992 márciusában fedeztem fel Haydnt. A 43., Esz-dúr szimfónia előadására készülve a mű már a kezdet kezdetén különleges, személyes hatást gyakorolt rám. A darab tanulmányozása során rendkívüli, euforikus hangélmény részese lehettem.
  
  Joseph Haydn ismeretlen művei után kutatva bukkantam rá néhány töredékben maradt Haydn-operára, amelyek zenéje vagy szövegkönyve részlegesen megsemmisült. Görög származásom miatt különösen megfogott a görög mitológiába, az istenek világába helyezett Philemon és Baucis aktualitása. Az eredetileg a marionettszínház számára komponált művet az operaszínpadra állítva igyekeztem kibontani a darabban rejlő aktuális mondanivalót. Míg az előjátékbeli Az istenek tanácsa jelenetben a kortárs politikusok műhelye körvonalazódott a számomra, Philemon és Baucis, az elválaszthatatlan idős pár történetében a hit és a szeretet örökérvényű példázatára leltem. A mű az Isten ember hit és várakozás kérdéskörre, és a hitre, mint alapvető emberi tulajdonságra fókuszál.
  
  Peter Mussbach két esztendővel ezelőtt ötleteket kért tőlem a Hanns Eisler Főiskola és az Operaház együttműködésére vonatkozóan. Egy csapásra kiderült az ég az Olümposz felett, és a Philemon ésBaucis színpadra állításának terve rövidesen konkretizálódott. A fő kérdés az volt, hogyan tolmácsoljuk a művet a mai közönség számára. Haydn töredékben maradt műve tisztelettel és félelemmel vegyes örömöt ébresztett bennem. Miközben messzemenően tiszteltem a hagyományt, nem annak szó szerinti imitálását, hanem a kortárs hangzásnak megfelelő leképezését tűztem ki célul. A mű gondolat- és érzelemvilágába belehelyezkedve, érzelmeimre és képzeletemre hagyatkozva alkottam meg a kiegészítéseket.
  
  Az eredeti partitúrában a vonósok mellett két oboa, két kürt és üstdob szerepelt. Az összes feldolgozás áttekintése után az eredeti hangszerelés mellett maradtam. Az új részek esetében viszont további, szükségesnek hallott hangszereket (fuvola, szaxofon, trombita, harsona, dob, cintányér, hárfa, zongora) is felvonultattam. A zongora nem a csembalót helyettesíti, nem is a recitativo akkord-kíséretére szolgál, hanem a zene szabadságát hangsúlyozó, improvizatív jellegű meglepetéselem.
  
  Historizálás helyett arra törekedtem, hogy a régi elemeket a legkülönbözőbb modern elemek speciális elegyén keresztül tegyem megközelíthetővé. Nem elégséges, ha az opera, mint énekes színészek által előadott, nyelvileg világos zenei textus és színdarab, csupán a hangokat adja vissza tökéletesen nyelvileg is világosnak kell lennie, akár bábok, akár eleven emberek jelenítik meg.
  
  Munkám során a különböző érzéki benyomásokat és a látszólag idegen szituációkat az általam érzékelt, magától értető módon akartam megjeleníteni. Kíváncsiságomat mindvégig ébren tartva, a régi minőségeket a jelennek megfelelő, új tereket nyitva, új formában kívántam re-vitalizálni.
  
  Az istenek tanácsa zenéje a nyitány kivételével teljes egészében megsemmisült. Az elveszett részek újrakomponálása során az eredeti szövegkönyvre támaszkodtam. Valamennyi isten saját külön jelenetben nyilatkozik meg. Ezért valamennyi isten számára rá jellemző dallamvilágú és hangszerelésű saját, karakteres zenét komponáltam. Az egyes jeleneteket élénk disputa és izgatott dialógusok követik.
  
  Már régóta behatóan foglalkozom a tér jelenségével, ám most az Operaház raktárépülete az egész értelmezésének új dimenzióit nyitotta meg számomra. A teret hangokkal világítottam meg. Az opera második Philemon és Baucis történetét feldolgozó részére olyan kis volumenű, második zenei szintet komponáltam, amely nem sérti annak intimitását.
  
  (Konstantia Gourzi, 2003. március)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Egy este, egy koncert, három barokk orgona
Különleges játékélményt nyújt az autista gyerekeknek a Hot Wheels® új kisautója
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 suszter    kruder & dorfmeister    apacsok    biorobot    rihanna    zach galifianakis    kőleves    jim toth    davey and the porchmonkies    frankenstein-terv    beholder    as you drown    stam1na    tornűr    végső állomás    barack obama    obscene extreme    cloud 9+    triptykon    thom yorke    ghymes    dream theater    ozzy    subscribe    calista flockhart  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!