hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2009. január 27. kedd   13:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
MTV a művészet mellett - Kiállítás nyílt pályakezdő tehetségek műveiből
2009. január 18 – február 8. Ernst Múzeum- Budapest

  Nagy sikere van a Pixeleknek. Az MTV kortárs, pályakezdő művészek alkotásaiból rendezett kiállítást a Műcsarnok segítségével. Hogy a művészetnek van keletje, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a megnyitóra rengetegen kíváncsiak voltak, egy-egy alkotás pedig még órákkal később is beszédtéma volt az érdeklődők körében.
  
  Az MTV Networks vezérigazgatója, Málnay B. Levente és a Műcsarnok vezetője, Petrányi Zsolt nyitották meg azt a kiállítást, amely közös szervezésben ezen a hétvégén tárta ki kapuit a nyilvánosság előtt, az Ernst Múzeumban. Az MTV Pixel című műsorának mintegy sommázásaként született meg ez a kiállítás, húsz pályakezdő művész alkotásaiból, és nagy érdeklődésre tart számot. A nemzetközihez hasonlóan a magyar MTV is feladatának tartja, hogy támogassa a fiatal művészeket, akiknek önállóan talán sokkal kevesebb lehetősége lenne egy kiállítás megrendezésére egy olyan kiemelt helyszínen, mint amilyen az Ernst Múzeum.
  
  Málnay B. Levente, az MTV Networks Magyarország vezérigazgatója
  Az MTV zenecsatorna többek között azért az egyik legkedveltebb médiabrand világszerte, mert a vizuális kultúrát egyedülálló módon közvetíti és képviseli. Pályázataival folyamatosan lehetőséget nyújt a fiatal tehetségeknek a világ különböző pontjain. A magyar MTV a hagyományokhoz hűen nem csak támogatja és bemutatja, hanem együtt is dolgozik a fiatal művészekkel; így képernyőre kerülnek a legaktuálisabb gondolatok és kifejezésformák. A Pixel Portré műsor melyben bemutatunk harminc fiatal alkotó személyiséget csak a kezdet. A cél az, hogy a csatorna maga köré gyűjtse a legjobb képző- illetve videóművészeket, és a képernyőn keresztül velük együtt formálja a nézők látásmódját.
  
  Kiállítok:
  Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Batykó Róbert, Borsos Róbert, Czene Márta, Fodor János, Galbovy Attila, Hidvégi Áron, Kokesch Ádám, Komlovszky-Szvet Tamás, Kovács Budha Tamás, Orosz Klára, Ötvös Zoltán, Péli Barna, Sipos Eszter, Stark Attila, Sudár Péter, Szabó Eszter
  
  A magyar MTV és a Műcsarnok 2008 tavaszán közös projektet indított, amelynek célja, hogy fiatal képzőművészeket festőket, szobrászokat, fotósokat mutasson be a nagyközönségnek, s ezáltal a fiatal generációval megismertesse a pályakezdő művészek gondolkodását és alkotásait.
  A május 9-én indult és november 30-áig tartó Pixel Portré című riportsorozat hetente öt percben, illusztrált interjú formájában mutatott be egy-egy fiatal alkotót. A harminc hét alatt bemutatkozó harminc művészről készült összeállítás az interneten is elérhető volt az MTV oldalán, ami lehetővé tette, hogy november végétől december végéig szavazás formájában a nézők is elmondják véleményüket arról, melyik művész személyisége vagy alkotásai voltak a legérdekesebbek a számukra.
  
  A Pixelek kiállítást a harminc művészből válogatva, a nézők szavazatai és a szakmai kurátorok döntése alapján a legjobbnak talált alkotók munkáiból rendezik meg az MTV riportalanyainak listáját is összeállító kurátorok. A kiállítás koncepcióját alapvetően a felvett interjúk és a nézők által kiválasztott művészek határozzák meg, így a művek és a helyszínen újra megnézhető riportok a művészszemélyiségekre és -szerepekre, valamint a generációt foglalkoztató alapvető kérdésekre helyezik a fő hangsúlyt.
  
  A sokféle médiumot felvonultató tárlat és az azt megelőző tv projekt nem titkolt célja ráébreszteni a fiatalokat, hogy a velük egy életkorú képzőművészek érdeklődése és önkifejezése sok hasonlóságot mutat. Reményeink szerint a vizuális kultúrát egyedülálló módon közvetítő és képviselő zenecsatornával közös vállalkozással sikerül egy új, nyitott közönséget toboroznunk napjaink művészetének.
  
  
  Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója
  A művészet lényege az, hogy közönsége legyen. Az alkotás megismerésének kulcsa az, hogy minél több helyen látható legyen. Ehhez azonban a múzeumok és kiállítótermek falai szűkösnek bizonyulnak akkor, ha meg vagyunk győződve arról, hogy fiatal művészeink olyan kérdésekről beszélnek, amelyek mindennapjainkban gyökereznek. Az MTV és a Műcsarnok együttműködése épp ezt a szakadékot kívánja áthidalni. A folyamatosan bemutatott művészportrék és a projekt végén megrendezett kiállítás célja az, hogy új, nyitott közönséget toborozzunk napjaink kultúrájának.
  
  Spengler Katalin, művészeti újságíró
  A Pixel Portré sorozat interjúi átfogó keresztmetszetet nyújtanak a hazai képzőművészet még fiatal, de már sikeres csapatáról, ezzel hiánypótló kulturális, közszolgálati szerepet is töltenek be. A rövid portréfilmek közérthető módon népszerűsítenek egy olyan generációt, mely már pályája kezdetén oroszlánkörmöket mutat, méltó a figyelemre. A sorozat minden bizonnyal hozzájárul majd nézői kreativitásának ösztönzéséhez, a vizuális kultúra általános színvonalának emelkedéséhez, újabb és újabb nézőpontok kialakításához. A Pixel Portré egy új, nyitottabb, rugalmasabb nemzedék kedvelt műsora lesz.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 yonaka    kosztolányi dezső    urma    steroid    john lydon    voltfolió    poison of marvel    snow white and the huntsman    the big bunny hall swinger club    the hives    hard    brandon flowers    struggle for life    sigma    pet needs    ismeretlen férfi    sidetracked!    hills have eye    trousers    danny elfman    the ghost inside    leleményes hugo    eat pray love    rómeó vérzik    heaven shall burn  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!