hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. január 27. kedd   13:44
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Che Sudaka (E), Kistehén - Little Cow, Dunkelbunt (A)
2009. január 30., péntek 21:00., A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft.
  
  Január végén a vérbő, táncos világzene kedvelői örülhetnek egy A38-as koncertnek: a dél-amerikai bevándorlókból álló barcelonai Che Sudaka elementáris erejű fellépésére kerül sor a hajón. A salsa-ragga-hiphop-punk-utcazene bomba nem először robban Magyarországon, de a Che Sudaka fellépései kihagyhatatlanok: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus előadója Spanyolországnak. A fellépést a Kistehén - Little Cow koncertje nyitja, és az osztrák Dunkelbunt pörgős balkáni szettje zárja: totális előfarsangi táncőrület az A38 Hajón.
  
  Ha azt mondjuk, Mano Negra vagy Manu Chao, valószínűleg mindenki tudja, miről van szó. És ha azt mondjuk: Che Sudaka? Majdnem ugyanarról: ez a jórészt argentin és kolumbiai bevándorlókból alakult barcelonai utcazenekar viharos tempóban emelkedett a világzenei slágerlisták élére. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár, és elektronikus kütyük, eszméletlen életvidámság, ehhez hol ironikus, hol véresen komoly szövegek. A Che Sudaka remekül példázza, hogy az utóbbi évtizedben milyen fantasztikus hellyé vált Barcelona, és hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki - sőt, élőbb, mint valaha.
  
  A Che Sudaka valamikor az ezredfordulón alakult a barcelonai óvárosban csellengő munkanélküli bevándorlókból. Az utcazenekar rövid távú célja a megélhetés (talán inkább a túlélés) volt, de hamar a figyelem középpontjába került - úgyhogy a tagok nekiláttak a középtávú cél megvalósításának: hogy zenéjükben felhívják a figyelmet a bevándorlók sanyarú helyzetére, és bemutassák azok mindennapi életét. Mire a zenekar észbe kapott, már lemezszerződésnél tartottak, és a 2005-ös Alerta Bihotza albumon a baszk-katalán színtér legnagyobbjai működtek közre: Gambeat, a Radio Bemba basszusgitárosa vagy Fermin Muguruza, az egykori Negu Gorriak frontembere. A harmadik lemezen szintén illusztris vendégek sora bizonyítja, hogy a Che Sudaka végleg befutott: szerepel itt Amparo Sanchez, a spanyol Amparanoia énekesnője vagy az argentin latin-punk kulcszenekara, a Karamelo Santo.
  
  A Che Sudaka közben lázasan készíti új albumát-koncert DVD-jét, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy az A38 Hajón is teljes erőbedobással nyomják majd a koncertet.
  
  A zenekar tagjai:
  Kachafaz: ének
  Leo: ének, gitár
  Jota: gitár, ének
  Marcelo: dob, ének
  Sergio: billentyűs hangszerek, ének
  Cordoba: basszusgitár
  
  Lemezek:
  Mirando el mundo al revés, 2007
  Alerta Bihotza, 2005
  Trippie Town, 2003
  
  A Che Sudaka magyar társegyüttese a Kistehén, amit manapság - nemzetközi sikerei okán - egyre gyakrabban neveznek Little Cownak. A Szájbergyerek, a Virágok a réten, a Szerelmes vagyok minden nőbe megaslágerei mögött megbújó barátságos zenekar vicces, némi naivitást sem nélkülöző világa, zenéje és lendületes koncertjei immár nem csak Magyrországon népszerűek. A Kistehén Tánczenekar egyedülálló produkcióját nevezhetjük kulturlakodalmas popnak, vagy optimista rocknak. Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. A koncerteket vidámság, humor, sajátosan kelet-európai esztétikum és nagyon jó hangulat jellemzi. A Kistehén Tánczenekar igazi bulizenekar, aminek minden megnyilvánulását áthatja a rendkívüli pozitív energia.
  
  A Kistehén 2002-ben lett a Sziget Fesztivál reklámfigurája. A figura és a rajzfilm, valamint annak magyar hangja Kollár Klemencz Lászlóhoz, a zenekar énekeséhez fűződik. A zenekar is a Kistehén Szigetre született meg, ott volt első koncertje 2002-ben. Azóta folyamatosan koncertezik, de az igazi sikert a 2005-ös év és a Szájber gyerek című sláger hozta meg. Tavaly hatalmas sikerrel játszottak szinte minden fontos fesztiválon szerte az országban. Debrecenben a Kossuth terén például több mint tízezer ember volt rájuk kíváncsi, Veszprémben az Utcazene fesztiválon pedig igencsak kicsinek bizonyult a közönségnek szánt tér: rajongókkal teltek meg a környékbeli utcák is. Játszottak a Volt Fesztiválon, az EFOTT-on, a Vidor Fesztiválon, számos klubban, városi és falusi rendezvényeken. A 2005-ös turnéról szocio-dokumentum film is készült.
  
  A zenekar tagjai:
  Kollár-Klemencz László: ének, gitár
  Lehoczki Károly: dob
  Farkas Harcsa Róbert: tangóharmonika
  Dorogi Péter: gitár, vokál
  Kiss Sándor: basszusgitár
  Nádasdi János: szájbőgő, derbuka, vokál
  
  Lemezek:
  Ember a fán, 2008
  Szerelmes vagyok minden nőbe, 2006
  Csintalan, 2005
  
  Az estét pedig a kitűnő bécsi lemezlovas és producer, az A38 Hajón nemrég fellépett Dunkelbunt zárja, vad és táncos balkáni szettjével. Dunkelbunt, azaz Ulf Lindemann Hamburgban kezdte zenei szárnypróbálgatásait, de a kétezres évek elején annyira lenyűgözte Bécs akkoriban a csúcsra érő, villódzó, multikulturális elektronikus zenei élete, hogy székhelyét áttette az egykori császárvárosba. Az ifjú Ulf valósággal beleszeretett a sokfajta hatásba, különösen a balkáni területekről kivándoroltak gazdag zenei tradíciójába. Dunkelbunt hamar beilleszkedett a bécsi szcénába, és jellegzetes, elektronikával, erőteljes ritmusokkal és balkáni népzenével bőséggel átitatott szettjei hamar nagy népszerűséget hoztak számára. Ám nem csak DJ-ként és remixerként tevékenykedett, hanem évekig dolgozott első nagylemezén, az idén májusban megjelent Morgenlandfahrton (azaz Keleti utazáson).
  
  A lemez alapja Ulf 2005-ös Bécs-Isztambul biciklitúrája, ami egyfajta modern népzenei gyűjtésként és samplingtúraként is felfogható. Az albumon hallható az út közben kötött rengeteg barátság eredménye, vendégművészként megjelenik a Fanfare Ciocarlia, az Amsterdam Klezmer Band, Harry Stojka vagy MC Killo Killo. A Morgenlandfahrt éppoly változatos, mint a Balkán zenei világa: balkáni népzene, dub, elektró, klezmer, roma muzsika, szerb és román rezesbanda-hangulat, török dallamok kavarognak rajta, mindez kitűnő és remekül táncolható formában. Dunkelbunt a délkelet-európai zenék nagy gyűjtője, úgyhogy mostani DJ-szettjében jó pár csemegére akadhatunk.
  
  A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum, jegyfoglalás és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. Az interneten foglalt jegyeket kapunyitásig kérjük átvenni. Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Che Sudaka

Dunkelbunt

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 invader    gyár    kiske    fall out boy    rhapsody    first blood    koncert    no turning back    lost dreams    égi kávéház    henry homesweet    hobo blues band    george lucas    texas in july    jonathan nolan    die knappen    magyar rádió gyermekkórus    ticketportal    haelo    rhapsody    stone sour    myles kennedy    cauldron    ub40    totálkár  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!