hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [film]  2009. január 27. kedd   14:45
nincsen hozzászólás

szerző: Helti
A 40. Magyar Filmszemle életmű-díjasai


  BACSÓ PÉTER filmrendező, forgatókönyvíró, dalszövegíró, dramaturg, stúdióvezető
  
  A magyar filmgyártás egyik legsokoldalúbb alakja mintegy hatvan éve. Közéleti érzékenységű, kritikus vénájú, elementáris humorú rendező, minden műfajban emlékezetes filmeket készített. Nagyhatású slágerszerző, kiapadhatatlan ötletadó, dramaturg, forgatókönyvíró, főiskolai tanár és producer.
  1928. január 6-án született Kassán. 1950-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Az ötvenes években dramaturgként többek között a Liliomfi, a Mese a 12 találatról, az Édes Anna és a Két félidő a pokolban írói munkálataiban vett részt. 32 nagyjátékfilmet rendezett; köztük olyan legendás szatírákat, mint A tanú (1969), az Ereszd el a szakállamat! (1975) vagy a Te rongyos élet (1983), a Sztálin menyasszonya (1999) és komor történelem- és társadalomrajzokat, mint a Nyár a hegyen (1967), a Fejlövés (1968), és a Jelenidő (1971). Legutóbbi filmje, a Majdnem szűz (2007) a prostituáltak érdekvédelmi mozgalmáról szól. Kiváló Művész (1983), Kossuth-díjas (1985), a Magyar Mozgókép Mestere (2004).
  
  
  BERTALAN TIVADAR festő, grafikus, látványtervező, író
  
  1930. október 2-án született Budapesten. 1955-ben végzett az Iparművészeti Főiskola díszlet-és jelmeztervező szakán. 1955-től a MAFILM díszlettervezője, majd a Nemzetközi Stúdió art directora, a Képzőművészeti Egyetem tanára. Festőnek vallja magát, számos kiállítása volt itthon és külföldön. 1957 óta (Gerolsteini kaland) több, mint száz film elkészítésében vett részt. A Tenkes kapitánya, a Három csillag, a Tüskevár után a hetvenes évek közepétől kezdve olyan világprodukciók látványtervezője lehetett, mint az Operaház fantomja, az Anna Karenina, a Sztrogoff Mihály, a Koldusopera vagy a Woody Allennel forgatott Szerelem és halál. Grafikusként könyvillusztrációkat is készített. Komplex „Szó- és képrajzolatait” hat kötetben jelentette meg; ezek életrajz-regények, abszurd hangvételű, egyszemélyes, groteszk novellák, festményekkel és rajzokkal egybekomponált versek (A mindenség púpja, Szellemtések, Kirándulószoba, Lipi, Hangok a papírgalacsinból).
  
  
  KEMENES FANNI jelmeztervező
  
  Színpadi jelmezek mellett több mint hetven film és tévéjáték tervezője, a hatvanas évek újító jelmezes generációjának tagja. Mesterségét „figura-alkotásnak” tartja. A Régi idők focija c. filmben Minarik, a foci-mániás mosodás legendás barna kabátja ennek jellegzetes példája.
  1932. március 25-én született Budapesten. Pályáját 1957-ben az Irodalmi Színpadnál kezdte, amelynek 1975-ig tagja maradt. 1960-tól a Petőfi, majd a Vígszínház tagja, miközben a Szegedi Nemzeti Színháznak is tervez, elsősorban opera- és balettjelmezeket. 1975-87 között a József Attila Színház-, majd az Operettszínház munkatársa, a Képzőművészeti Egyetem tanára. Minden műfajban és stílusban dolgozott, többek között Sándor Pállal, Mészáros Mártával, Gaál Istvánnal, Zsurzs Évával, Koltay Gáborral. Nagyon sok történelmi filmhez tervezett korhű, pazar kiállítású jelmezeket. A vörös grófnővel filmszemle-díjat nyert. Jászai Mari-díjas (1985), Érdemes Művész (1990).
  
  
  SZILÁGYI ISTVÁN színművész
  
  Egy kritikus szerint „Pityivel”, e keszeg alkatú, markáns színésszel „az élet igazsága, a hitelesség szépsége tör be a művészetbe”. A közönség a Bors zsokéjaként, Sípos úrként kedvelte meg először, a gyerekek pedig Lópici Gáspárt, a Keménykalap és krumpliorr (1978) derűs plakátragasztóját ismerték föl benne az utcán. Később ő lett az életörömöt sugárzó, feledhetetlen lottó-reklám.
  1937. december 7-én született Budapesten. 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 5 évig az egri színház tagja, aztán a Vidám Színpad, a pécsi színház, a Vígszínház társulatában játszott. 1979-94 között a Mafilm színésze, 1995-től a győri Kisfaludy Színház művésze. Sorolni lehet jellegzetes életszagú szerepeit: lógó orrú, csúffá tett labanc A Tenkes kapitányában (1964), az Astoria emlékezetes portása a Régi idők focijában (1973), visszafogott nyomozó az Alvilág professzorában (1969), Fúró pandúr a Talpuk alatt fütyül a szélben (1976). Gobbi Hilda-díjas (2003).
  
  
  SZŐNYI G. SÁNDOR filmrendező, televíziós rendező, dramaturg, stúdióvezető
  
  Elsősorban kortárs témákat és a félmúltat ábrázoló, mintegy 80 közéleti érzékenységű, lírai tévéfilmje, adaptációi a hazai televíziózás emlékezetes darabjai közé tartoznak.
  1928. december 29-én született Rákospalotán. 1956-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg-szakán, majd az akkor alakuló Magyar Televízióhoz került. 1958 óta rendező, 1993-tól a Drámai Stúdió vezetője. 1981-83 között a Kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője volt. Fejes Endre műveinek míves, pszichológiailag hiteles tévé-adaptációival vált ismertté. (Mocorgó, 1967, Kéktiszta szerelem, 1968, Jó estét nyár, jó estét szerelem, 1971). A dráma, a vígjáték, a krimi műfajaiban egyaránt feledhetetlen filmeket készített. (Kinek a törvénye, 1978, Néró, a véres költő, 1976, Csak semmi pánik, 1982, Míg új a szerelem, 1985). Balázs Béla-díjas (1964, 1973), Érdemes Művész (1975), Kiváló Művész (1988), Új Múzsa Alapítvány életműdíja (1997).
  
  Forrás: Filmszemle sajtóiroda



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

40. Magyar Filmszemle

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kirk hammett    bakay marci    primordial    savages    tom hardy    monstrosity    mickey rourke    30y    metal hammer festival    fergie    boddah    hang-súly    editors    gary moore    banco de gaia    the limousines    ez basic    spacesh!t    bonecrusher    douglas mccarthy    stetl    tomi koivusaari    apey acoustic    jarboe    drawing  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!