hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2009. január 14. szerda   11:40
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Bozsits József: Pár arc fotókiállítás
2009. január 25-ig Millenáris Park - Budapest

  Díjtalanul megtekinthető naponta 6.0023.00 óráig
  
  Húsz ember arca áll majd itt kitéve mindennek és mindenkinek. Bozsits József fotóművész nem akart sokat tőlük, csak azt, hogy úgy, ahogy vannak: legyenek! Ezek most arcok, női arcok, nőknek arcai csak egy pár.
  Sok-sok igazolványkép És aztán Hátha elfárad annyira, hogy megláthatom egy pillanatra Biztos, hogy már nagykabátban leszel, amikor a szemükbe nézel. Mesélni fognak neked úgy, ahogy csak egy nő mesél akkor, amikor tényleg figyelnek rá.
  A vitrinen meglátszik majd a leheleted...
  
  Bakács Tibor gondolatai:
  
  2000-ben Amszterdamban búcsúztattam a XX. századot, ahol az egész városban emberi arcokat, nőket, férfiakat szemből arcba exponálva állítottak ki. Ott valaki tudta, hogy az arc mélyrétegei megfelelnek a kor emlékképeinek, s ha valami hiteleset kell mondani arról, mi is történt velünk nézz bele az arcába! Megérzed, látod, ő is visszanéz beléd, így van már csatorna is köztetek, hogy a kétdimenziós kép a te három dimenzióddal intim kapcsolatba lépjen.
  Vannak nehéz, igazságosztó pillanatok az életben. Amikor meglátod a másik arcát. De tényleg. Nem csak az arc designját, a kozmetikaipar csodáját, hanem azt, amiről nem sokat tudunk csak azt, hogy Isten képmása, s legalább oly sok és egyedi van belőle, mint hópehely az égben. Vagyis közhely, így igaznak tűnik, hogy mindenki tehet a saját arcáról.
  A szerelem kifejezetten bolondja az arc totalitásának. A fotográfus is bolond, de ő súlyosan függő is, mint egy drogos.
  Arc nélküli művészetet lehet csinálni, csak minek... Joceknél ezt az esztétikai fokozást még tovább erősíti heteroszexuális érdeklődése. Vagyis a szakadék két pontján ott a férfi és a nő, semmi esélyűk egymás megismerésére, de amióta Éva és Ádám bevacsorált az almából, ők is, mi is utódok, belenézünk a titok arcába, és elkötelezzük magunkat az idegennel szemben, mellett.
  Az arc titka és specifikus különállása egybeesik az emberré válás folyamatával, amiről Aranyszájú Szent János azt mondta, hogy az arc a mennyország egy-egy mozaikdarabkája, amely csak a halál után válik egy nagy egységgé s ez Isten arca. Milliárd apró mozaik, ahogy Ravennában valóban is látható, mindegy, hogy vértanú vagy eretnek. Vajon a fotográfia hasonló szent eszköz az összegzéshez? Nem tudom, de mindegyik arcban ott a létezés nonszensze: egyedüli, megismételhetetlen és totális.
  Ráadásul ezeket a női arcokat ismerem is. Nemcsak azért, mert ilyen volt anyám arca is, mikor még fiatal, érzékeny bombázó nő volt, de ez az arc néz vissza rám Tarkovszkij Stalkerében, pontosabban annak feleségében. Egy szenvedéstől és boldogságtól erezett arc.
  A szomorúságnak is inkább női arcot képzelek el, hisz a nők különös hivatása ez a mindent elviselni, túlélni talán a nemi különbség lehetséges magyarázata is. Ebben az értelemben egy női arc tanúságtétel a macsó aljasságokra, dokumentum arra vonatkozólag, hogy mi történik két ember között. Nem csak erkölcsi, hanem esztétikai felelősségünk is, hogy milyen arcokat hagyunk magunk mögött. Temetetlen arcok vádolnak némán és mi elfordítjuk a fejünk.
  Szerintem a kiállítás akkor lesz igazán szép és hiteles, ha majd felületébe belemar a szél, eső, fény. Ahogyan egy arc is csak akkor érdekes, ha felületét megdolgozta az idő, a tér tuti, hogy ezer közül ki tudom választani a közép-kelet-európait ha nyomot hagy rajta az, amit egyesek életnek, mások sorsnak, a tudósok történelemnek hívnak.
  Azért örülök ennek a kiállításnak, mert jön Karácsony s ilyenkor sokkal jobban szeretem, ha nők vesznek körül. Hisz ők szülték a reményt a világra. Ebben a súlyos világgazdasági helyzetben még több plakátra feszített női arcra lenne szükségünk. Biztosabb befektetés lenne a jövőnk szempontjából. Ámen. Józsefnek meg azt a bátorságot kívánom, amit Amundsen Scott kapitány, vagyis a nagy felfedezők birtokoltak. Irány a feltöretlen szűz arcok! Sok még a feladat előtte.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bëlga    the sounds    lillian axe    electric ladyland    tátrai band    v.i.v fesztivál    dawncore    zoli band    distillator    eva longoria    zsákbamacska    contagion    bolondos dallamok    john lydon    enslaved    iron maidens    the trade    weweew    kőleves    self deception    all shall perish    guilty parties    calista flockhart    total world domination    a közösségi háló  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!