hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2009. január 2. péntek   12:44
nincsen hozzászólás

szerző: VilágVeleje.Hu
X. Jubileumi VilágVeleje Fesztivál
2009. január 15-18.2009. január 15-18. Gödör Klub (Erzsébet tér)

  Immár tizedik alkalommal rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált, az év első nagyszabású összművészeti fesztiválját. A rendezvény helyszíne csakúgy, mint az elmúlt öt évben Budapest legismertebb klubja, a Gödör Klub és annak minden helyszíne. Tíz évvel ezelőtt akkor még az Almássy Téri Szabadidőközpontban indult útjára a fesztiválsorozat, Világ Eleje Fesztivál névvel, utalva az évszámváltási hisztéria utáni lehetőségekre... A második évtől már VilágVeleje Fesztivál névvel a legjobb, legizgalmasabb hazai produkciókból kerültek ki a fellépők, és a fesztivál évről-évre egyre nagyobb sikert, nagyszámú érdeklődőt könyvelhetett el.
  
  A jubileumi fesztivál négy napja alatt középpontban természetesen a kortárs könnyűzene, a koncertek lesznek, de számtalan más művészeti ággal ismerkedhetnek a fesztivállátogatók.
  
  A Terasz Galériában a rendezvény ideje alatt látogatható a hagyományosan műfaji megkötések nélküli Fiatal Művészek Kiállítása, ahol tehetséges fotóművészek, grafikusok, festők munkáiban gyönyörködhet a nagyérdemű. A koncerteknek a Klub kávézója és az akvárium terem ad helyet, a színházi előadások, performanszok pedig az előadóteremben zajlanak. A vetítőteremben a tavaly elhunyt Dénes József Dönci családjának megsegítésére létrejött fesztivál legjobb koncertfelvételeit vetítjük. A fellépők névsorát a tavalyi év sikeres koncertzenekaraiból és színházi előadásaiból válogatták össze a szervezők.
  
  A napijegyek elővételben és rendezvény napjain egységesen 1500 Ft-ba kerülnek. Elővételre a Gödör Klub kávézójában van lehetőség.

  A fesztivál nyitónapján az underground-alterock vonulatot képviselők színe-java felvonul, a sort az elmúlt években kiugró népszerűségnek örvendő, a Dunántúli sláger-rel büszkélkedő Csókolom kezdi. Pataky Kláry Basta Cosí! címet viselő táncelőadásában a kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére alapított Lábán Rudolf-díjat idén tavasszal harmadízben a szakmai zsűri a 2007-es év teljes hazai kortárs tánc kínálata alapján ítélte oda: a Lábán Rudolf-díj 2008 díjazottjainak egyike (Frenák Pál mellett) Pataky Klári volt. A darab a változtatás és a változás nehézségeiről szól.
  
  A Balaton zenekar klubja hat éve a Gödör Klubban székel, a VilágVeleje Fesztiválra a zenekar vadonatúj dalokkal készül. A hónap végén jelenik meg a Kiscsillag zenekar új nagylemeze, így Lovasi Andrásék is elő lemezbemutatót tartanak a fesztiválon. A reggelig tartó táncról Vida Tóni Tordas Rádió Partyja gondoskodik.
  
  
  A második napon, pénteken a lendületes rockzenét játsszó Kelet-Nyugat indítja a hömpölygést, majd Takáts Eszter és a Gumizsuzsi veszi birtokba a színpadot, hogy saját meghatározásuk szerint elektrik hippie revüt játszanak. Frenák Pál Mennono koreográfiájával egy sejtelmes, kék univerzumba merülünk alá. A Buto mozgásművészetéből táplálkozó előadásban a táncos a szobrok látszólagos dermedtségéből kel életre. Észrevétlenül bontakoznak ki a mozdulatok, egymásra vetítve a táncos kifejezőeszközeit és a siket-néma jelrendszert. A Pál Utcai Fiúkat negyed évszázad után senkinek sem kell bemutatni, a közelmúltban jelent meg Legelő című legújabb stúdióalbumuk, amelyről jó néhány dal elhangzik a koncerten a régi, nagy PUF slágerek kíséretében. Akinek még ez sem volt elég, a szentendrei Sajnos Batár keserédes zenéjére rophatják a táncot napkeltéig.

  A fesztivál harmadik napján, szombaton az elektronikus tánczenéké lesz a főszerep. A lassan közönség kedvenccé érő, fiatalos, drum and bass és hip-hop keverékéből létrejövő kísérleti zenét űző Beat Dis biztos, hogy táncra perdíti a lelkes fesztiválközönséget. A Góbi Rita Társulat Kibábozódás tánc performanszában Tresz Zsuzsa különleges jelmezei adják az előadás ötletét, alapgondolatát. A táncosok és a zenész a jelmezek védelmező burka alatt közlekednek a tömegben. Misztikus hangulat, lassú mozgások, majd apró, hirtelen mozdulatsorok. A táncosok kibújnak, levedlik a burkot, megmutatják magukat és kiszabadulva a védelem alól uralni kezdik a teret. Báb-létük azonban nem oldódik fel a kibújással, kiszabadulván is bábok maradnak: a manó, a kislány, az űrlény, a csábító nő eljárják táncukat, játszanak a dimenziókkal, élvezik, hogy látványukkal ámulatba ejtenek.
  
  A The Carbonfools koncertjén a hangulat tovább fokozódik, ők is most jelentették meg új lemezüket. A tilosos éterből és a Bëlga zenei alapjairól elhíresült Titusz és zenekara hatalmas mulatságot ígér. A ColorStar is elő-lemezbemutatózik, a hamarosan megjelenő új albumuk dalaiba is belekóstólhat a nagyérdemű. Akik még mindig érzik a bugit a lábukban, azokat Dj Onoff és Curtis táncoltatja hajnalig.
  
  
  A X. VilágVeleje Fesztivál zárónapján a tavaly nagy sikerrel játszott B. Zs. Színház Gecy című előadásával kezdjük a programot, majd a reggae és a hip-hop szerelmeseinek zenéi következnek. A Ludditák a honi szcéna legperzselőbb női hip-hop formációja, akik most már nem kettesben, hanem egy remek zenekarral a hátuk mögött mondják meg, hogy mi az ász.
  
  Az Irie Maffia, a többek között Mc Senát, Busát és Barabás Lőrincet is tagjai között tudó zenekar kedves lehet hip-hop-, funky-, rock- és reggae-rajongóknak, mivel zenéik leginkább ezen stílusokból építkeznek. A zenekar koncertjein rendre teltházzal és kitűnő hangulattal büszkélkedhet, ez most sem várható másként.
  
  A Fesztivál záró zenekara a tagok átlagéletkorát tekintve pofátlanul alacsony, ám ők játsszák ma talán leghitelesebben itthon a valódi reggae-t, ráadásul úgy, hogy még az eredeti szellemiség is átitatja zenéjüket! Jól jegyezzétek meg: ők a Knotty Headz!

  Fiatal Művészek Kiállítása
  
  A fesztivál egyik fontos hagyománya, a minden műfaji keret nélküli kiállítás. Az idei kiállítók között vannak régi, visszatérő művészek, és első ízben kiállítók is. Heten vannak, mint a gonoszok...
  
  Antal Balázs (grafikus, intermedia művész):
  A 2006-ban Berlinben készített Apotheosis of a mound című objektjével fog szerepelni, ahol építési törmeléket öntött ki bronzból.
  antalbalazs.blogspot.com
  
  Koós Árpád (animációfilmes):
  Az Oscar-díjra jelölt Maestro c. rajzfilm animátora
  Szintén talált tárgyakból összeszerelt alkotásokkal fog szerepelni. Az ipari és a popművészet találkozási zónája.
  
  Králl Szabolcs (grafikus):
  Többször kiállított a Gödörben, legutóbb augusztusban önállóan Print-Montage címmel. 10 éve készít printekből, talált tárgyakból montázsokat. A kiállításon szerepelni fog a 2004-es Drótanya fesztiválon kiállított installáció is. Indusztriális, expresszív, dadaista, a klasszikus technikák és a számítógépes manipuláció határán.
  www.krallworks.hu
  
  Mátyus Andrea, Márton Judit (fotók):
  A fekete-fehér alkotások a már megszokott érzékenységgel, meghökkentő témaválasztásokkal örökítik meg a valóság egy-egy darabkáját.
  
  Nagy Balázs Krisztián (concept art):
  Meglepő alkotásain a közönség egy része derül, mások mélyebb filozófiai értelmet keresnek munkáiban. Tavaly és idén is egy-egy alkotással szerepel, az idei címe: Instant reggeli tévé.
  
  Rontó Lili (grafikusművész):
  A VilágVeleje Fesztiválok állandó kiállítója, munkái mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Soha egyetlen munkájában sem tudott elszakadni az ember témájától, még akkor sem, amikor valójában állatok jelennek meg a képen. Az ábrázolt madarak, kutyaszerű figurák, sárkányállatok is valójában emberek, a rájuk jellemző állat bőrét hordva, felerősített állati tulajdonságaikkal jelenítve meg.
  rontolili.uw.hu
  
  Zsivkov Anita (festő):
  Vidám, gyermeki, néhol groteszkbe forduló, színes olajképek.
  bardobrigitta.deviantart.com/gallery



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

VilágVeleje Produkció

Gödör Klub

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 archer    the social network    sn1987a    rockpart    music television    aetrigan    rév zenekar    trouble    cherry bomb    headbanger´s ball    silver church    papp lászló aréna    dream evil    soundmirror    jackass 3d    demi moore    Óriás    paranormal activity    larsen    mary elizabeth winstead    fonó    emilie autumn    maeotis    pannónia fesztivál    bardo  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!