hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2008. december 30. kedd   17:54
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
A National Geographic és az IBM Genográfiai Program című kiállítása
2008. március 22-ig., Millenáris B épület – Jövő Háza Kiállítás - Budapest

  Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 9.0017.00, szombat-vasárnap: 10.0018.00
  A kiállítás január 1-19 között zárva tart
  
  2008. október 28-án nyílt meg a National Geographic és az IBM Genográfiai Program című kiállítása, amely egy, a közös múltunkba vezető expedícióra hívja a magyar közönséget. A National Geographic kiállítása azt mutatja be, hogy miként használható fel a DNS annak a titoknak a feltárására, amely az emberiség afrikai bölcsőjéből kivezető ősi utat övezi.
  
  A Genográfiai Program, amely 2005-ben indult útjára, megpróbálja feltérképezni az emberi faj vándorlásának történetéről szóló új ismereteket. A kísérleti genetika módszereivel követi nyomon, miként hódította meg az emberiség a bolygót. A program egy ötéves nonprofit, globális kutatási együttműködés a National Geographic és az IBM között. A helyszíni kutatómunkát a Waitt Family Foundation támogatja.
  
  A kiállítás hangsúlyozza a Genográfiai Program jelentőségét a Genográfiai Konzorcium, valamint a bennszülött és hagyományos népek közötti együttműködés előmozdításában. Multimédia lejátszók segítségével és fotópaneleken keresztül mutatja be a Genográfiai Program három alappillérét: a helyszíni kutatást, a személyes részvétel lehetőségét és a Legacy Fund Alapítványt.
  
  A látogatók végigkövethetik a program kulturális és tudományos aspektusait, amelyek megvilágítják a genetika jelentőségét az emberiség családfájának felállításában. Értékes fotók és részletekben gazdag grafikai anyagok teszik érthetővé és lebilincselővé ezt az utazást, valamint a genetika témakörét.
  
  A Genográfiai Program a Genográfiai Konzorcium kutatóinak munkáján alapul. Az expedíciók, amelyeknek célja, hogy bemutassák a programot, és együttműködjenek bennszülött és hagyományos közösségekkel, lehetőséget teremtenek arra, hogy elérhető közelségbe hozzák az ősi genetikai bélyegeket. A kiállítás a beszámolókon és képeken keresztül dokumentálja a Csád, Alaszka és Tádzsikisztán elzárt területeire tett utazásokat.
  
  A Genográfiai Program kulcsfontosságú kérdése a személyes részvétel, amely saját DNS-mintán keresztül teszi lehetővé, hogy bárki kinyomozza ősei elrejtett történetét. Mára világszerte nagyjából 265 000 ember vett részt a programban, értékes adatokat szolgáltatva arról, hogy kik vagyunk és milyen utakat jártunk be. A személyes részvételről szóló kiállítási panelekből megtudjuk, hogy mi magyarok miképpen vehetünk részt ebben a történelmi jelentőségű kutatási programban.
  
  A Genographic Legacy Fund Alapítvány adományokkal segíti a bennszülött és hagyományos közösségeket a kultúrájuk és nyelvük megőrzésére irányuló erőfeszítésekben. A támogatottak között szerepelnek többek között a tanzániai szanok (busmanok) veszélyeztetett földjeik megőrzésére irányuló törekvései, a tádzsikisztáni yagnobi nép nyelvőrző programja és a sierra leonaiak erőfeszítései, amelyekkel a történetüket összefoglaló históriás énekeket és a háború előtti életet próbálják az utókornak átmenteni. Az ilyen történetekből összeválogatott képes és szöveges beszámolók képezik a kiállítás sarokkövét.
  
  A Genográfiai Program arra buzdítja a magyar pedagógusokat és diákokat is, hogy vegyenek részt a Program bővülő oktatási tevékenységében és a tanárok számára világszerte hozzáférhető kutatási programban. Az oktatásról szóló részek azt hangsúlyozzák, hogy multidiszciplináris jellegénél fogva miként használható fel a Genográfiai Program a tananyag kiegészítéseként.
  
  Az emberiség útja című kiállítást a washingtoni székhelyű National Geographic Society tervezte a Genográfiai Tervezet anyagából. A National Geographic Society az IBM-mel, Spencer Wells-szel és a Waitt Foundation alapítvánnyal együtt 5 évvel ezelőtt indította útjára a Genográfiai Tervezetet, amelynek célja az emberiség útjának genetikai feltérképezése. A nemzetközi vándorkiállítás második állomása Budapest, a Jövő Háza Kiállítás.
  
  A kiállítás a Jövő Háza Kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 through the never    koszorúslányok    vágtázó csodaszarvas    rock the boat    red hot chilli peppers    wind rose    cocorosie    tomi koivusaari    induction    begotten silence    sárkányvadászok    propeller band    lake of mind    after rain    tool    sadist    justin sullivan    the order of chaos    catheine zeta-jones    the get up kids    lacuna coil    vészkijárat     született feleségek    jens bogren    myrath  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!