hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [kiállítás]  2008. december 25. csütörtök   14:46
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Népünk genetikai családfája
2008. március 22-ig. Millenáris Jövő Háza Kiállítás - B épület - Budsapest

  Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 9.0017.00, szombat-vasárnap: 10.0018.00
  A kiállítás január 1-19 között zárva tart
  
  A National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával hozta létre a Népünk Genetikai Családfája című kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja meg a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket. Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre és hasonló kérdésekre keres választ a kiállítás.
  
  Az összeállítás rendhagyó módon kezdeményezett együttműködést a bölcsészettudományok és a természettudományok művelői között, annak érdekében, hogy az igazsághoz minél közelebb álló, a magyar kutatási eredményeket legátfogóbb módon bemutató anyag jöhessen létre. A program a történészek, antropológusok és genetikusok kutatómunkájának szintetizálásával sokoldalúan mutatja be e gyakran vitatott téma kérdéseire adható válaszok sokszínűségét.
  A magyar kultúrtörténet kutatásában hagyományosan több tudományág képviselői működnek közre: történészek, régészek, nyelvészek, akik a régmúlt tárgyi, írásos és nyelvi emlékeit keresik, az embertan (antropológia) művelői pedig őseink csontjait faggatják haszonnal A genetika forradalmi fejlődése az emberiség származását is teljesen új megvilágításba helyezte. A magyar kutatók is éltek a genetika új lehetőségeivel, nemzetközi együttműködések keretében és a hazai kutatási bázisokon. E kiállítás alkalmat nyújt az eredmények bemutatására is. olvashatjuk Dr. Czeizel Endre gondolatait az Előszóban.
  
  A kiállítás három szemszögből járja körül a témát: a genetikai témájú tartalmak létrehozásában Dr. Czeizel Endrén kívül az MTA SZBK Genetikai Intézetének igazgatója, Dr. Raskó István professzor (régészeti genetika) és az OSZMK munkatársa Dr. Béres Judit vettek részt. A magyarságot antropológiai szempontból Dr. Fóthi Erzsébet (Magyar Természettudományi Múzeum) vizsgálta. A régészeti-történelmi tárgyú fejezeteket Dr. Fodor István (Magyar Nemzeti Múzeum) és Dr. Pálóczi Horváth András (Károli Gáspár Református Egyetem) szerezték.
  
  A kiállításon végighaladva megismerhetjük a Kárpát-medence benépesülésének folyamatát, a magyarságra jellemző embertani típusokat, a honfoglalás előzményeit és az őshaza elhelyezkedéséről alkotott elméleteket. Ezt követően bepillantást nyerünk a hazánkban végzett népességgenetikai vizsgálatok eredményeibe, a jellemző betegségcsoportok genetikai hátterébe, de választ kapunk számos aktuális népegészségügyi problémánkra is. Pl.: vajon a tejcukor-érzékenység, az AIDS vagy a TBC jobban súlyt-e bennünket, mint más népeket? Léteznek-e olyan betegségek, amelyek a magyar zsidó vagy roma lakosságra jellemzőek?
  Végül a mai és a honfoglaláskori csontokból nyert genetikai információk alapján összevethetjük, hogy a ma élő, illetve a honfoglaláskori népesség milyen rokonságban áll egymással, valamint mely népcsoportokra jellemző genetikai bélyegeket hordoz.
  
  A National Geographic Channel a témához méltó módon hazai alkotók művészeti alkotásain és képein keresztül érzékelteti a magyar kultúra és táj gazdagságát. Az illusztrációk között szerepel a Feszty-körkép részlete, Fáy Aladár, László Gyula és Boldog Zoltán munkái, Benkő Mihály fotói, továbbá honfoglaláskori műkincsek is. A kiállítást továbbszínesítik a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum kiállított műtárgyai, amelyek a nagyközönség számára egyébként nem hozzáférhetőek. Honfoglalás kori tarsolylemezek és hajfonatkorongok, arcrekonstrukciók és koponyák, köztük a kor agysebészetének fejlettségét igazoló lékelt koponya vezet minket ebben az időutazásban.
  
  A kiállítás a Jövő Háza Kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
         darkest hour    last hope    primal scream    myra    the haunted    within temptation    dub fx    dead and divine    kristóf norbert    kawa musical circus     christoph waltz    julie taymor    ordog    jack of heart    herbaliser    danny devito    srecna mladina    carach angren    diamond eyes    aaron eckhart    gorguts    demoshow    fit for an autopsy    tűzzománc  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!