hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. november 3. hétfő   13:26
nincsen hozzászólás

szerző: PeCsa
Vágtázó Csodaszarvas Végtelen Ázsia! - lemezbemutató koncertje a Petőfi Csarnokban
2008. december 5. 19:00., Petőfi Csarnok - Budapest

  2008. december 5-én 19:00 órától egyedülálló élményben lehet részük a Petőfi Csarnokba látogatóknak: közvetlenül átélhetik a Bartók Béla népzenefelfogásának jegyében kozmikus forrásból születő népzenét. Ezen a koncerten mutatja be a Vágtázó Csodaszarvas a Végtelen Ázsia! címmel nemrég megjelent, és hamarosan a MAHASZ sikerlista élvonalába jutott lemezét. Első lemezükről, a nemrég aranylemezzé vált „Tiszta Forrás”-ról írták: „Aligha akad más olyan muzsika, amellyel ennyire hatásosan győzhetnénk meg nemzeti múltunk, örökségünk hatalmas, máig ható erejéről honfitársainkat és akár az egész világot, mint a Vágtázó Csodaszarvas zenéje. Aki egyszer meghallja, soha többet nem felejti el, mindig keresni fogja”.
  
  A VCSSZ muzsikája ugyanabból a kozmikus életerőből születik, mint az őserejű, igazi népzene, amelynek létére Bartók Béla következtetett, és amelyet most Grandpierre Atilla csillagász-zenész sok évtizedes zenei és csillagászati alkotó és gyűjtőmunkája következtében bárki meghallgathat. Bartók Béla volt ugyanis az, aki rájött, hogy a szokásos, ismert népzenén túl létezik egy igazi, őserejű népzene is, amelyik nem a bevett mintákat követi, hanem egy különleges, felfokozott tudatállapotban a zenei alkotóösztönben megnyilvánuló természeti erőtől születik. Bartók Béla a népzene születését tanulmányozva vetette fel, hogy az ősi népzene legelőször még nem követett semmiféle stílust, hanem magából a zenei alkotóösztönben jelentkező természeti, kozmikus alkotóerőből született. A Vágtázó Csodaszarvas ezt az őserejű, igazi népzenét tette hallhatóvá. A Mindenség látható felszíne mögött ott él az az alkotóerő, amelyből nemcsak a csillagok, hanem az élőlények és az igazi népzene is születik!
  
  Remélhetően, a Végtelen Ázsia! történelmi jelentőségűvé válik azért is, mert a világon először ad áttekintést a lovas népek fergeteges, elemi erejű, kozmikus forrásból fakadó népzenéjéről. Milyen érzés vágtázó lovak hátán, a csillagos égbolt alatt, életre szóló bajtársak társaságában száguldani a végtelen síkságokon - érdemes ezt az érzésvilágot a VCSSZ avatott zenészei által megismerni.
  A KultúrPart.hu kritikája szerint: „Nemrég megjelent a Végtelen Ázsia! című második Vágtázó Csodaszarvas lemez, amely az év magyar world music albuma is lehetne, ha nem állna hülyén ez a címke a zenekaron. A Végtelen Ázsia! a magyar egyetemes kultúra egyik igen fontos alkotása, méltó tisztelgés Bartók Béla és Kodály Zoltán szelleme előtt, jó apropó lenne egy Kossuth-díjhoz, mellesleg”.
  
  Az ünnepélyes lemezbemutató koncertet vendégzenekar, a SZILAJ Dobcsoport előadása nyitja meg 19:30-20:30-ig. Ezután Kerékgyártó Edina táncművész-koreográfus szakrális táncot mutat be, amelyet a Vágtázó Csodaszarvas: „Ének a csillagokig” című dalára alkotott. A Vágtázó Csodaszarvas kétórás műsora 21:00 órakor kezdődik. Hallhatunk itt bartóki népzenefelfogás alapján születő mágikus folyamatzenét, kozmikus-szakrális beavató zenét, dunántúli regösénekekre épülő karácsonyi dalt, mongóliai népzenére épülő vágtázó dalt, felelevenedik a magyar népzene ősi rétege, az afganisztáni heráti kádis hunok ősi népzenéje, a dunántúli ugrós tánc, moldvai fergeteges népdal-motívumok, a Kínában máig tovább élő hun lovas dallamok, ősi ázsiai lovas ritmusok, és ázsiai motívumokból építkező balladát is hallhatunk. A zenekar bemutat a magyar népzenéből fakadó monumentális, őserejű alkotást éppúgy, mint a nagy hírnevet szerzett elődzenekar, a Vágtázó Halottkémek néhány ide tartozó dalát. Az ünnepélyes koncerten meglepetések, eddig soha nem hallott dalok is hallhatóak lesznek.
  
  A Vágtázó Csodaszarvas egyedülálló zenekar a Földön. Zenéje minden eddigi forradalomnál alapvetőbb távlatokat nyit, annál inkább, mert mindannyiunk közös tudatalattijának zenéje. Szövegei éppúgy egyedülállóak, az égig emelőek, a Kozmosz kiteljesedésére nyitják rá életünket. Előadásmódja, zene-értelmezése valóságos kozmikus varázserőt kapcsol be a zenébe. Olyan felemelő energiákat mozgósít az ősi, akusztikus népi hangszereken, amelyek frissessége, közvetlensége, őseredetisége meglepő, egyszer elragad a fergeteges öröm, másszor futkos a hátunkon a hideg, egyszerre monumentális és bensőséges.
  
  Zenekar tagjai:
  Grandpierre Attila, ének (VHK)
  Bakos Csaba, csángó dob, derbuka, riq (Ajde Braco)
  Bese Botond, kecskeduda (Magyar Dudazenekar, Beste)
  Benkő Róbert, bőgő (Grencsó Kollektíva, Dresch Quartett, Szabados György formációi -MAKUZ, Dél-alföldi Szaxofon Együttes, Ektar)
  Fazekas András, dob, ütőshangszerek (Stefanidu Janula és zenekara, Alkonyzóna)
  Fábri András, ciszter
  Fábri Géza, tambura, koboz, ud (Vízöntő, Tatros, Mentés Másként Trió)
  M. Gebri Bernadett, ének
  Molnár Krisztina, hegedű, marinhur, erhu
  Orczi Géza, tapan, ud, saz, buzuki, dzura, bolgár tambura, tamburica (régi Szirtosz, Zsarátnok, Makám, Besh O´DroM, Kóló; Sebő zenekar, Dilber, Udrub)
  Vaskó Zsolt, fúvós szólista, kínai fuvola, töröksíp, szaxofon, furulyák, duda (Madárdal Zenekar, Szabados György zenekara, Hattyúdal Színház, Magyar Tekerőzenekar, Magyar Dudazenekar, Maskarás Céh)
  Látvány és grafikai arculat: Barcsik Géza (Naplegenda, Vágtázó Halottkémek, Szörényi Levente, Lajkó Félix, Dresch Quartet, Nikola Parov, Kaláka).
  Belépő: 3300 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Végtelen Ázsia!

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 megaagy    tim owens    30 perc vagy annyi se    szex és new york 2.    sons of apollo    napalm death    enrico rava    morning star    origin    olimpia    winter    pure love    ramones    like a strm    evergrey    sárvári zita    leecher    nuclear beast    exciter    mia wasikowska    agent steel    shapat terror    gus van sant    gesztivál    thom yorke  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!