hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2008. november 19. szerda   10:53
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Megvannak az idei Mezzo operaverseny győztesei


  Hétfő este, a Mezzo Televízió élőben közvetítette Szegedről az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval több, mint két hete tartó döntőjének gála előadását. Harminckilenc ország közel ötven millió komolyzene szerető nézője izgulhatta végig, hogy ki lesz 2008 legjobb opera előadója.
  
  A hat fős nemzetközi zsűri, a legjobb női előadó díját a horvát Janja Vuleticnek ítélte, ki a lengyel Balti Opera Lukrécia meggyalázása című produkciójában Lukréciát, Collatinus feleségét alakította, Telihay Péter rendezésében. A legjobb férfi előadó díját az amerikai Adam Diegelnek nyújtották át, ki a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, a német Michael Sturm rendezte Adriana Lecouvreurben Maurizio szerepét énekelte. A verseny két győztese felkérést kap egy-egy önálló est létrehozására. A produkció a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán kerül bemutatásra és felvételre 2009. augusztus 21-én, majd sugárzásra a Mezzo Televízióban.
  
  Az operaverseny döntője alatt a világ minden tájáról érkeztek szavazatok a két közönségdíjra. A nézők szavazatai alapján a legjobb produkció díját a New York-i Dicapo Opera előadása, az Alföldi Róbert rendezte Salemi boszorkányok kapta, míg Raoul opera címszerepében feltűnt lengyel Marcin Habela érdemelte ki a legjobb előadó közönségdíját. A díjakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette Nagy Márta és Czakó Zsolt tervei alapján.
  
  Az Armel Produkció, együttműködve Európa legrangosabb jazz, komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a fesztivál rezidens zenekarával és zeneszakmai partnerével, a Pannon Filharmonikusokkal, új operaversenyt és fesztivált alapított. Azzal a nem titkolt céllal, hogy új és klasszikus művekkel, friss és már ismert tehetségekkel fedezzük fel újra az opera műfaját és színpadi hagyományait. Közel egy éve tartó rangos verseny döntőjére Magyarországon, a Szegedi Nemzeti Színházban került sor. 2007-ben 23 országból 350 énekes jelentkezett az öt helyszínen az első forduló megmérettetéseire. Összesen 77 versenyző jutott be a második fordulóba. A második forduló a fesztivál helyszínén, Szegeden zajlott, ahol a produkciók rendezői válogatták ki az egyes produkciók végleges szereposztásait, vagyis a döntőbe kerülő húsz versenyzőt.
  
  Hiánypótló kezdeményezés született, hiszen a szokásos opera- vagy énekfesztiváloktól eltérően, itt nem a hasonlóságot, hanem az eredetiséget és a kreativitást állították középpontba. Két hét alatt öt ország meghatározó Operaháza mutatta be előadásait november 3 és 17 között a verseny döntőjén, a harmadik fordulóban. New York-i Dicapo Opera Theatre-ben Alföldi Róbert rendezte Robert Ward: A Salemi boszorkányok című operáját. Rennes-i Operában Balázs Zoltán állította színpadra Marschner Vámpírját, míg Telihay Péter a lengyelországi Balti Operában Britten: Lukrécia meggyalázását vitte színre. A Brémai Színház ősbemutatóját, a Raoul Wallenberg életéről szóló Raoul című operát Julia Haebler rendezte, míg Cilea művét, az Adriana Lecouvreur-t Michael Sturm állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban.
  
  Az operaverseny előzményeként a Mezzo Televízió minden partner operaházról bemutató filmet és a produkciókról rövid festival cardjait is sugározta. A döntő minden előadását kétszer láthatták a Mezzo nézői. A gálát a Magyar Televízió egyes csatornája szombaton 20.15-től sugározza felvételről.
  
  Győztesekről:
  Janja Vuletic
(Horvátország) Lucretia (mezzoszoprán)
  A horvát mezzoszoprán a Bécsi Zeneakadémián végzett. Főbb szerepei: Cherubino, Orlofsky, Hänsel, Olga (Anyegin), Idamante; fellépett a Barcelonai Liceu-ban, a Zürichi Operában, Genovában, Brüsszelben, Karlsruhéban. A 2005-ös bécsi Belvedere Nemzetközi Énekversenyen hat díjat nyert, többek között I. helyezést operett és II. helyezést opera kategóriában.
  
  Adam Diegel (USA) Maurizio (tenor)
  A tenorista a Yale Egyetem zeneművészeti szakán és a Memphisi Egyetem énekszakán végzett. Főbb szerepei: Alfredo, Cavaradossi, Pinkerton, Rodolfo; fellépett a New York City Operában, a Memphis Operában, a Princeton Festival Operában. Több amerikai nemzeti énekverseny első helyezettje.
  
  Marcin Habela (Lengyelország) Raoul (bariton)
  A lengyel operaénekes Párizsban és Marseilles-ben tanult, a párizsi UFAM Nemzetközi énekverseny első díjasa volt. Főbb szerepei: Don Alfonso, Figaro, Sharpless, Ford, Demetrius, Almaviva gróf, Marcello, Anyegin. Fellépett többek között a párizsi Théâtre du Châteletben, a párizsi Salle Pleyelben, a Lyoni Nemzeti Operában, Marseilles-ben, Frankfurtban, Wiesbadenben.
  
  Zsűri tagjai:
  Kamara I.
  Anatolij Alekszandrovics Vasziljev a zsüri elnöke
  Világhírű orosz színházrendező, a vezető kortárs színpadi direktorok egyike. A moszkvai Drámai Művészet Iskolája színház vezetője és a Lyon-i egyetem drámaprofesszora. A Szovjetunióban született 1942. május 4-én. Miután elvégezte a Rosztovi Állami Egyetem kémia szakát, 1973-ban a Drámai Művészetek Állami Intézetében (GITIS) végzett rendező szakon. A világhírű Drámai Művészet Iskoláját 1987-ben alapította. A társulat bejárta a világot, számos más nagyváros közt megfordult Berlinben, Belgrádban, Brüsszelben, Budapesten, Helsinkiben, Londonban, Münchenben, Párizsban, Rómában, Rotterdamban, és Stuttgartban.
  
  Marton Éva Egyetemi tanár, operaénekes
  Kossuth-díjas, Bartók és Pásztory Díjas előadóművész, a Bécsi Operaház magánénekese és Örökös tagja, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára. Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője. Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verismo Giordano, Ponchielli világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán következetes munkával fejlődött ki korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki immár több mint 30 éve a világ legjobbjaihoz tartozik.
  
  Philip de la Croix Újságíró, zenekritikus, író, 2007 óta a Mezzo Televízió igazgatója.
  Filozófiai és zenetudományi tanulmányai után 1981-től független helyi rádióknál kezdte karrierjét, majd a főbb rádióállomásokhoz került (France Inter, France Musique, Europe1). Mindemellett olyan újságokba publikált, mint a Le Monde, LExpress és Le Journal du dimanche. A Mezzo Televízióval (régebben Muzzik csatorna) 1995-ös alapítása óta kapcsolatban áll. Az ECM New Series lemezkiadót vezette 1990 és 1996 között, majd 2002-ről az Amerikai Irodalmi Fesztivál és 2004-től
  a Prima la Musica produkciós iroda igazgatója.
  
  Kamara II.
  Michael Capasso A New York-i Dicapo Opera igazgatója
  New York harmadik legnagyobb professzionális operatársulata, a Dicapo Opera társalapítója és igazgatója. Számtalan operát rendezett a Dicapo-ban és más helyi társulatoknál. Az invenciózus vezetési stílusáról is híres Michael Capasso, a National Lyric Opera alapítója, mely az amerikai északkeleten ezreknek mutat be teljes opera előadásokat, emellett létrehozta a Dicapo Scenic-et, mely díszleteket kölcsönöz más opera társulatok számára. Capasso televíziós munkái az NBC Today Show és az A&E adó Biography műsorában voltak láthatók.
  
  Jerzy Snakowski A Balti Opera igazgatóhelyettese
  Karrierjét a gdyniai zenei színházban (Teatr Muzyczny) kezdte, mint dramaturg, majd a Balti Operában produkciós menedzserként és menedzser asszisztensként dolgozott. A gdańsk-i Stanisław Moniuszko Zeneakadémia és a gdańsk-i Egyetem tanára, hol opera színház történetet tanít. Számos színházi forgatókönyv, több gyermeknek szóló oktató darab szerzője.
  
  Alain Surrans A Rennes-i Opera igazgatója
  A Lille-i származású Allain Surrans zene- és művészettörténészként végzett. Maurice Fleuret munkatársaként dolgozott a Festival de Lille-ben, majd a Kulturális Minisztériumban folytatta karrierjét. Később igazgatója a Festival de Lille-nek (1988), a l´association Ile de France Opéra et Ballet-nek (19891993). 2005 óta igazgatója az Opéra de Rennes-nek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nőnap    bilocate    veil of maya    chrisopher nolan    lou reed    ordog    merlin    cult of luna    lacuna coil    super 8    summer nights    short sharp stock    dirkschneider    callisto    preservation hall jazz band    rite    horse the band    ryan tedder    back on fire    dj case    shade empire    panzer    stian westerhus    over help    pigs might fly  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!