hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [fotókiállítás]  2008. november 14. péntek   17:40
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fotóhónap 2009. a VAM Design Centerben - Képes titkok, titkos képek - az MTI sosem látott képeinek kiállítása a VAMban
2008. november 30-ig. VAM Design Center – Budapest (VI. Király utca 26.).

  Novemberben látható a VAM Design Centerben a Visegrádi Négyek fotóművészetét bemutató különleges tárlat, illetve eddig sosem látott képek kerülnek nyilvánosság elé az MTI archívumából.
  
  Kevesen láthatták a felrobbantott Nemzeti Színház romjait, csakúgy, ahogyan kevesen emlékeznek már azokra az időkre, amikor egy-egy kalitkában ülő rendőr irányította Budapest belvárosának forgalmát. Ezt a kort, történelmet, ezeket a hangulatokat idézi meg a VAM Design Centerben november 6-án megnyíló Kinyílt fiókok című tárlat, mely az MTI eddig a nyilvánosság kíváncsi tekintete elől elzárt és titkosított anyagát tárja fel. A képeket az úgynevezett 4-es Telep Műszaki Archívumának tekercseiből válogatta Keleti Éva fotográfus, aki maga is gyakornokként részt vett az akkoriban „Fegyenctelep”-ként híressé vált Magyar Fotó Állami Vállalat műhelymunkájában.
  
  Az 1950 és 56 közötti, állami megrendelésekre készülő képek sorában olyan pillanatok is felbukkannak, amelyeken a fotóművész saját személyiségén megszűrve mutatja be az ötvenes évek világát. A futószalagon gyártott ipari termékek képáradatában olyan mesteri fotóművészek látták meg a kort, a látvány igazságát, mint Vadas Ernő, Sándor Zsuzsa, Langer Klára vagy éppen Reismann Marian: finom irónia, burkolt kérdő- és felkiáltójelek lengik át a zárolt archívumot.
  
  A kiállítás nem titkolt célja, hogy nem csupán bemutassa, de információt is gyűjtsön egy-egy képről, hiszen a dömping szerű képgyártásban az alkotó neve gyakran elsikkadt, vagy érdektelen volt. Arcot és nevet, s persze történetet, történelmet szeretne tehát az archívum rendelni az ismeretlen képekhez, így párbeszédre, együttgondolkodásra hívja a látogatókat annak érdekében, hogy ennek a kivételes gyűjteménynek minden darabja elnyerje méltó helyét a magyar fotótörténetben. Kísérlet tehát ez egyfelől arra, hogy arcot adjunk a kommunizmusnak és az azt okosan és finoman megörökítő alkotóknak,hogy az ötvenes évek mindennapjait és eseményeit új szemmel láthassuk, láttassuk a jövő generációi számára. „Rajtuk van az egész kor” - mondta Keleti Éva a fotókon megjelenő alakokról, arcokról, pillanatképekről, s ezt még inkább erősíti a Magyar Rendőr fotóarchívumából (mely szintén feltárás alatt áll) előkerült, és a kiállításhoz válogatott, sokkal egyértelműbb és direktebb képanyag, amelyben „ott lebeg a félelem, a terror, a bizonytalanság, az ÁVH”.
  A Fotóhónap 2008 - Dialógus keretében megrendezett MTI-tárlat azonban csupán egyike annak a hat kiállításnak, amelyek november elejétől láthatóak a VAM Design Centerben, hiszen hasonlóan nagyszabásúnak és különlegesnek ígérkezik az Örökifjak, a Magyar Fotószövetség senior alkotócsoportjának jubileumi tárlata, mely egészen az 1930-as évektől napjainkig vezeti a látogatót a magyar fotóalkotás világának gyöngyszemei között. Képes történelem, képek történetek ezek, melyek különleges módon egészítik ki az MTI titkos anyagát, olyan kor- és kultúraképet rajzolva ki, mely egészen új perspektívából látja és láttatja az elmúlt magyar évtizedeket.
  
  A seniorok mellett azonban kiemelkedő szerep jut a Fotóhónap alatt a fiatal alkotóknak, hiszen olyan Kárpát-medencei vizuális seregszemle kíséri a két történelmi-feltáró jellegű tárlatot, ahol fiatal magyar, lengyel, cseh és szlovák fotóművészek vonultatják fel friss és formabontó alkotásaikat. Bemutatja, ahogyan a fotó, mint médium szerepének bővülése és újraértelmezése zajlik, hiszen nem elsődlegesen kordokumentumokról vagy leíró fotókról beszélhetünk, hanem esztétikum és művészi tudatosság speciális összeolvadásáról. A vizuális nyelv kérlelhetetlen begyűrűzése és egyértelmű térhódítása fontos mozgatórugója a kortárs fotográfusok munkájának. Rákérdezés, provokálás, új képnyelv, mely egyfajta vizuális antropológia, a bemutatott fotók érzékenyen és dinamikusan reagálnak a világ eseményeire.
  
  Régi és új, vagy a régi-új itt van, képekben, színesben vagy éppen fekete-fehérben, karnyújtásnyira tőlünk, a VAM Design Centerben. Generációk, fotókultúrák találkoznak és lépnek izgalmas párbeszédre egymással és értelmezik önmagukat újra és újra minden egyes látogatóval, ugyanakkor mindannyian magunk is végigmegyünk ezen az újraértelmezési fázison. Nézzünk hát a képekre és a képek mögé a VAM Design Centerben hat kiállításon keresztül, legyenek azok titkos fotók, seniorok alkotásai, vagy éppen a legaktuálisabb fotóanyagok tárlatai!
  
  A kiállítás nyitva: naponta 10 órától 18 óráig.
  
  Jegyárak:
  ingyenes - 0-6 éves korig
  felnőtt 2000 Ft
  diák és nyugdíjas 1200 Ft
  felnőtt csoportos (15 főtől) 1500 Ft
  diák csoportos (15 főtől) 800 Ft
  családi (2 felnőtt és 2 gyerek 18 éves korig) 4000Ft
  Iskoláknak csoportos jelentkezési lehetőség van 800 FT/fő belépőjegy árral.
  Jegyrendelés: (1)-555-55-15



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dynamite    sharon tate        roar    tius norma    foamo    esti kornél    biffy clyro    hellyeah     király!    ék    symphonium    sabaton    falco    charred walls of the damned    apey&the pea    unknown    olimpia    jambalaya    dynamite    schizophrenia    dragon hunters    combichrist    bad wolves    boz cordolla  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!