hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [film]  2008. október 7. kedd   11:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Az 55. Országos Függetlenfilm Fesztivál
2008. október 16-19. Agora-Savaria Filmszínház -Szombathely (Mártírok tere)

  A Magyar Független Film és Video Szövetség - a MozgóKépMás Csoporttal közösen - 2008. október 16. és 19. között Szombathelyen, az Agora-Savaria Filmszínházban rendezi meg soron következő, 55. Országos Függetlenfilm Fesztiválját. Az 1931-ben alakult, közel 700 tagot számláló szervezet seregszemléje az év legrangosabb függetlenfilmes eseménye. Ezen a fesztiválon elő zsűri által válogatott, illetve a tájegységi szemléken díjazott filmek kerülnek a versenyprogramba, melyből a szakértő zsűri: Vincze Teréz (Metropolis főszerkesztője), Anger Zsolt (színész), Buzás Mihály (filmrendező, színész, függetlenfilmes), Dömötör Tamás (színházi rendező, függetlenfilmes), Reichenberger János (OKM, filmügyi szakreferens) választja ki a díjazásra kerülő alkotásokat.
  
  Az elő zsűri: Buglya Zsófia (esztéta), Czabán György (filmrendező, producer) és Szilágyi Kornél (filmrendező) a nevezett 1276 percnyi filmből 360 percet válogathatott be a versenyprogramba. Ezzel a 17 alkotással együtt összesen 51 film versenyez Szombathelyen.
  
  A fődíjért indul többek között Szirmai Márton A süllyedő falu című kreatív dokumentumfilmje, amely már eddig is komoly sikerszériát tudhat magáénak itthon és külföldön egyaránt. A 39. Magyar Filmszemle esélyegyenlőségi díja mellett elnyerte az Ecocinema elnevezésű athéni dokumentumfilm fesztivál legjobb rövidfilm díját, míg a Román Magyar Dokfilm Fesztiválon a legjobb rendezésért kapott elismerést, a miskolci Cinefestről két különdíjat hozott el és sikerrel szerepelt Macedóniában is.
  
  Simonyi Balázs Originál láger című retromozija a 80-as évekbe repít vissza bennünket, mind történetében, mind technikájában, a film ugyanis szuper 8-ra készült. Sikerrel szerepelt a 39. Magyar Filmszemlén, 1. díjat nyert a 39. Budapesti Függetlenfilm Szemlén, és magáénak mondhat két nemzetközi fesztiváldíjat, az Ezüst BuSho-t, és a Cinefest különdíját is.
  
  Szombathelyen versenyez majd Perrin György már eddig is sikeres Szakadás című rövidfilmje, amely a 39. Magyar Filmszemle kisfilm mezőnyében dicsérő oklevelet kapott, az UNICA 2008-on, azaz az Amatőr film Világszövetség ez évi fesztiválján Tunéziában elnyerte a fődíjat, azaz a legjobb film díját.
  
  Papp Barnabás III. emelet 14. című filmje a 39. Budapesti Függetlenfilm Szemle fődíja után ugyan-csak az UNICA Fesztiválon szerepelt sikerrel, és bronzérmet kapott, a 15. Diákfilmszemlén viszont a
  legjobb játékfilmnek járó fődíjat nyerte el a mindössze 3 perces alkotás.
  
  Nyíri Kovács István második egészestés nagyjátékfilmje már megjárta a mozikat is, de ez nem kizáró ok, hiszen a Rövid, de kemény életem-et meglepően kis büdzséből, de annál több kitartó munkával készítette el a megszállott filmes társaság.
  
  A versenyprogramban szerepel majd még az igen fiatal, de már számos filmmel és díjjal rendelkező Csuja László A tékozló gyümölcsárus című alkotása és a Szász Csongor, Hillebrand Péter, Baróti Gábor trió Matuska című dokumentumfilmje, amely a 37. Dunántúli Függetlenfilm Szemle dokumentumfilm különdíját kapta.
  
  55. Országos Függetlenfilm Fesztivál tervezett programja
  2008. október 16-19. Szombathely
  
  Október 16. csütörtök
  
  14.00 órától Beérkezés, regisztráció
  17.30 órától Nyitófilm: A nyomozó (fsz: Anger Zsolt)
  19.30 órától Közönségtalálkozó a film alkotóival (Gigor Attila rendező, Anger Zsolt főszereplő)
  20.30 órától Ünnepélyes fesztiválmegnyitó köszöntőt mond Szombathely város polgármestere
   A fesztivált megnyitja: Czabán György, a MAFSZ elnöke
   Fesztiválnyitó fogadás
  21.00 órától Kiállítás megnyitó Nem létező tárgyak tárlata, megnyitja: Buzás Mihály
  22.00 órától Suhancos együttes koncertje
  
  Október 17. péntek
  
  09.30-12.30 Versenyfilmek
  12.30-14.00 Ebédszünet
  14.00-19.00 Versenyfilmek
  19.00-20.00 Vacsora szünet
  20.30-23.00 Konzultáció / 54. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjnyertes alkotásai
  23.00-tól III. Országos Pálinka Verseny és zsűrizés ceremónia mester: Bakács Tibor
   (élő felvétel)
   utána: Meglepetés vizespóló verseny
  
  Október 18. szombat
  
  10.00-13.00 Versenyfilmek
  13.00-14.30 Ebédszünet
  14.30-19.30 Versenyfilmek
  19.30-20.30 Vacsora szünet
  20.30-23.00 Konzultáció / 54. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjnyertes alkotásai
  
  Október 19. vasárnap
  
  10.30-11.30 Országos Küldöttközgyűlés
  11.30-12.00 Ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztás filmbejátszások a díjnyertes filmekből
   Aranyszarvas díjak átadása (a díjakat átadja: dr. Buglya Sándor)
  
  A programokra a belépés ingyenes.
  
  A rendezvény ideje alatt amatőr film és bolhapiac lesz: antik vetítők, montírozók, kamerák, lejárt nyersanyagok és egyéb eszközök vására. Pénteken és szombaton egész nap kameramozgató eszközök bemutatója látható.
  
  A Magyar Független Film és Video Szövetségről
  
  1931 tavaszán budapesti alkotók álltak össze először, és megalakították a MAFSZ jogelődjét az Amatőr Mozgófényképezők Egyesületét. Ezután minden gyorsan történt. Sikerrel szerepeltek nemzetközi fesztiválokon, az Egyesület látogatói között hercegek is voltak még (pl. József Főherceg), memorandumuk nyomán a Vallás- és Közoktatási Minisztérium bevezette az oktatásban a keskenyfilm használatát (1932), s kezdeményezésük nyomán alakult meg a Nemzetközi Amatőrfilm Szövetség (UNICA - Union Internationale du Cinema d´Amateur) 1937-ben. Az egyesület szépen fejlődött, terjeszkedett, végül országos szervezetté nőtte ki magát.
  1938-ban megalakult a Magyar Amatőrfilm Szövetség. 1934-től saját lappal rendelkeztek, ekkor alapították a Pergő Képeket, ami 1944-es megszűnéséig a mozgalom legfőbb szellemi háttere volt. Saját székházuk volt vetítőteremmel, klubbal és archívummal, rendszeresen tartottak szakmai előadásokat és vetítéseket egymás munkáiból. A háború alatt egy jelentős dokumentumfilmes irányzat is elindult. Persze egy-két kivételtől eltekintve passzióból, a szó legnemesebb értelmében vett kedvtelésből filmeztek, még akkor is, ha komoly igényeket támasztottak magukkal szemben. Éppen ez volt a háború után a legfőbb érv a mozgalom újjászervezése ellen. ´´Polgári játékszernek´´ nemigen volt helye az ötvenes években a maga békebeli életszemléletével, világával és igényével. Hosszú halotti csend következett. A filmkészítési vágy azonban nem hagyott alább. Sok hivatalos akadály elhárítása után 1966. januárjában újraalakulhatott a Magyar Amatőrfilm Szövetség. Ezt az időszakot, a 60-as éveket ma már az amatőrfilmezés aranykorának hívják a régiek, s egyre többen a fiatalok is, akiknek módjukban áll az akkori műveket megnézni.
  A 61-es fesztiváltól kezdődő 25 év felszabadult, gazdag időszak volt. Minden országos fesztivál eseménynek számított. Minden műfaj jelen volt, bár időszakonként hol az egyik, hol a másik kapott nagyobb hangsúlyt. A 60-as évek közepétől a dokumentum- és néprajzi filmek, a 70-es évek elejétől viszont a játék- és kísérleti, valamint az animációs filmek előre törése volt a jellemző. Az 1966-os újraalakulás után, annak ellenére, hogy soha nem kapott állami támogatást, a mozgalom szépen fejlődött. 1961-től újra megjelent a Pergő Képek, a televízió rendszeresen sugárzott műsort az amatőrfilmesek munkáiból. 1981-ben a Szövetség hatalmas sikerrel megrendezte az UNICA világfesztiválját Siófokon. 1989-ben az országos közgyűlés határozott a Szövetség nevének megváltoztatásáról, az új név: MAGYAR FÜGGETLEN FILM ÉS VIDEO SZÖVETSÉG. Azóta rendeztek 51 tájegységi szemlét, 18 országos fesztivált, számos tematikus fesztivált, bemutató vetítést, filmklub vetítést, és külföldi (európai) bemutatót. A MAFSZ elnöke Czabán György (2001-től), a főtitkár Papp László (2001-től), ügyvezető titkár Győri Csilla (1996-tól).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

MAFSZ

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 born to lose    sadist    hellalive    sunday fury    awesome as fuck    másnaposok 2.    v.i.v fesztivál    la dispute    adimirion    charred walls of the damned    skip the use    cathedral    djabe    suffocation    raven    jim carrey    cosmogenesis    harm´s way    maradandó károsodás    ripoff raskolnikov    sean paul    orient fall    számos pasas    black-out    harry potter  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!